2018. január 10., szerda

Napóleon és Canova




.
Paolina Borghese szobra

Ritkaság, hogy az ország uralkodója elől menekülnie kell egy művésznek. Még Hans Holbeinnek, a hatalmas, kegyetlen, hirtelen haragú VIII. Henrik udvari festőjének sem esett baja, pedig sorra örökítette meg az uralkodó feleségeit és nem mindegyik mű tetszett a királynak. Napóleon elől viszont menekülnie kellett Canovának, kora legnagyobb szobrászának.
   Antonio Canova (1757-1822) csodálatos szobrokat alkotott, már 23 éves korában évi 300 arany líra jövedelmet biztosított számára a velencei dózse. Napóleonhoz, Franciaország első konzuljához is eljutott a híre és megbízta Lujza nővére szobrának elkészítésével. A honoráriummal kapcsolatban valamilyen vita támadhatott köztük. Amikor Napóleon elfoglalta a Velencei Köztársaságot, Canova Bécsbe menekült, félve a bosszútól.

   Később a császár megbékélt, több szobrot is rendelt tőle, a csodálatos  Ámor és Psyché jelenleg a Louvre-ban látható. Készített szobrot Napóleonról, Letiziáról (a császár anyja), Egyes művészettörténészek szerint leghíresebb műve Paolina Borghese szobra.   (Maria Paolina Bonaparte, Napóleon testvére, Borghese herceg felesége). Az asszonyt Vénuszként, a szerelem istennőjeként ábrázolta. Tény, hogy a csinos kistestvér ledér viselkedésével megbotránkoztatta a francia udvart, egy időre ki is tiltotta onnan a császár. Később megbocsátott, Elba szigetére is elkísérhette.
   A szobor a római Villa Borghese-ben van, pontosabban a park múzeumában. Festményei, szobrai, vetekszenek a világ nagy múzeumainak kincseivel. Rómába járva érdemes egy teljes napot rászánni a Borghese-parkra és a Galériára. Még csónakázhatunk is a mesterséges tóban. (Belépőjegy csak elővételben kapható.)
   A Paolínáról faragott fehér márvány portrészobor gyönyörű és tökéletes, bár az alak beállítása színpadias, a drapériák elhelyezése mesterkélt. Csak az empire heverő és a heverőt borító terítő realisztikus. Ezzel együtt csatlakozom azokhoz a szakértőkhöz, akik az alkotást Canova leghíresebb művének tartják. A francia állam kísérletet tett a megvásárlására, sikertelenül.
  Eisenstadtban (Kismarton, Ausztria), az Esterházy-kastély egyik kerti épületében, a Leopoldina-templomban található Canova egyik alkotása, Esterházy Leopoldina carrarai márványból faragott szobra.

Láng Róbert - EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: