2018. január 25., csütörtök

„GÉPEK”. Az Óbudai Danubia Zenekar koncertje a Zeneakadémián




.

GÉPEK”. Az Óbudai Danubia Zenekar Modern Idők koncertsorozatának 1. koncertje a Zeneakadémián. A Modern Idők bérletsorozat a Zeneakadémián 2018. tavaszán 4 koncert: 2018. január 25., 2018. február 28., 2018. március 23., és 2018. április 26-án. A hangversenyek előtt 17.45 órától beavató előadásokat tartanak, melyeket Eckhardt Gábor zongoraművész. zenepedagógus tart zenebejátszásokkal, vetítéssel és számos zenei csemegével fűszerezve. A program ingyenesen látogatható.


Három hét, egy hét, huszonnégy óra, százöt perc. Az út hossza Berlinből Párizsba gyalog, postakocsin, gőzvasúton és repülőn. Űrhajóval másfél perc, elvileg. Nem is olyan régen oly buzgón hittünk a gépek diadalában: a gépekben, amelyek megváltanak a munka gyötrelmétől, eltörlik a lehetetlent, és elhozzák az általános jólétet. Gyorsaság és erő, tömeg és teljesítmény mindenben, életben – halálban. Megszületett az új, gépzsírtól csöpögő istenség, és mi, hajdani teremtői mára alázatos teremtményeivé szelídültünk. Akárhogy is volt, az életünk teljesen más lett általuk. (Az életünk teljesen más lett általuk?)

Program:
Honegger: Pacific 231
Honegger: Mouvement symghonique nr. 3.
Williams: Star Wars szvit
  1. Prokofiev: Turntable concerto
Adams: Short ride in a fast machine
Közreműködik: DJ Quick
Vezényel: Vajda Gergely
  „Zenekarunk az elmúlt évek gyakorlatát viszi tovább, amikor programjaink összeállításánál egyszerre érvényesülnek a zenekar szakmai építését, új repertoár kialakítását és egy nyitott, új közönségréteg megszólítását célzó törekvések. Nagy figyelmet fordítunk a huszadik század azon zseniális alkotóira, akik hagyományosan kevesebb teret kapnak a hazai színpadokon: rendszeresen játsszuk Sibelius, Darius Milhaud vagy Ligeti György műveit. Fokozatosan repertoárba vesszük a ritkaságok mellett a zenekari irodalom legjelentősebb, és legigényesebb „óriásait” is, Ravel és Stravinsky teljes balettzenéi mellett Strauss szimfonikus költeményeit, illetve az oratórikus irodalom legfontosabb alkotásait (Haydn: Teremtés, Beethoven: Missa Solemnis). Emellett nagy sikerrel folytatódnak a BMC-ben megrendezésre kerülő három részes zeneszerző portréink, melyeknek állandó házigazdája idén is Eckhardt Gábor lesz. Az eddigi évek elsöprő közönségsikerének hála az idei évtől két alkalommal lesznek hallhatóak ezek a koncertek, hogy minden érdeklődőnek lehetőséget tudjunk biztosítani ennek az egyedi koncertélménynek a megtapasztalására. Szintén újdonság, hogy idén útnak indítjuk ifjúsági sorozatunkat a BMC-ben „Kalandra fül!” címmel, melyet elsősorban az 5-12 év közötti gyermekek és családjuk számára szánunk tartalmas, mégis szórakoztató zenei kikapcsolódásnak.
A sorozat koncertjein olyan nagy sikerű előadások lesznek láthatóak, melyeket zárt körű iskolai koncerteken több alkalommal óriási sikerrel játszottunk a budapesti általános iskolákban, ás amelyek ötvözik a mozgás, az irodalom, a humor és az interakció különféle eszközeit az élményszerű klasszikus zenei beavatás szolgálatában.
Zenekarunk tovább bővíti tagságát: az évet számos próbajátékkal indítjuk, bízva abban, hogy a fiatal tehetségek új zenei otthonra lelhetnek nálunk, és zenekarunk egyfajta műhelyként is funkcionálhat a pesti zenei életben,
A 2018 tavaszi zeneakadémiai koncertjeinken Vajda Gergely, Hámori Máté, Stanislav
Kochanovsky vezénylik Honegger, Williams, Prokofiev, Wagner CopLand, R. Strauss,
Rachmaninov és Beethoven műveit.
A 2018-es Budapest Music Centerben tartott sorozatunkon Hámori Máté és Gulyás Nagy György vezényli Vivaldi műveit.
HÍR-extra: A művészeti munkán túl a kommunikációnkkal is igyekszünk a fiatalok, a 21. századi ember felé nyitni, ezért a pénteki Vivaldi koncertjeinket már a livestream segítségével élőben követhetik a facebook oldalunkon, a február 28-i, Übermensch című koncertünket pedig az Index.hu közvetíti élőben.”


  1. január 25. 19:30
GÉPEK
Modern Idők sorozat I.

http://odz.hu

Nincsenek megjegyzések: