2018. január 30., kedd

Sárik Péter Trió 10. utószületésnapi koncert a Fonóban a Kodály Spicy Jazz-el




.

A Sárik Péter trió decemberben ünnepelte 10. születésnapját. Az ünnepi koncertre már hetekkel előtte nem lehetett jegyet kapni. Ezért most azoknak, akik kihagyták, vagy akik nem fértek be: szülinapi utókoncert lesz a Fonóban, nem is akárhogy!


A trió az elmúlt 10 év legkedvesebb zenei anyagaiból válogat: lesz Jazzkívánságműsor, játszanak a legutóbbi Lucky dog c. lemezről és a legendás X Beethoven c. albumról is hallhatunk ízelítőt. Sárik Péter pedig a zenék közben fotókon idézi fel az emlékezetes pillanatokat, és a legjobb sztorikat. Ugyanezen az estén lép fel a Kodály Spicy Jazz, akik fejükbe vették, hogy Kodály legkedvesebb népdalfeldolgozásait újra eljuttatják a fiatalokhoz trendi, kreatív és lendületes megközelítésben.

A Sárik Péter Trió, az elmúlt évtizedben Magyarország egyik legnépszerűbb és legmeghatározóbb jazz-zenekarává vált. Sikerük egyik záloga, hogy Sárik Péter mellett, minden felállásban nagyon nyitott, sokoldalú muzsikusok játszottak és játszanak, így a zenekar a közönség sokkal szélesebb rétegét szólítja meg, mint a jazz-zenekarok többsége. Koncertjeik hangulata sokszor inkább pop vagy rock koncerthez hasonlatos, még akkor is, ha a Zeneakadémián játszanak. Közvetlenségükkel, energiájukkal sok új rajongót hoztak a jazznek.

A Jazzkívánságműsor albumok, a Beethoven műveinek feldolgozásait tartalmazó CD, és a gyerekeknek írt lemez mellett, a saját műveket tartalmazó anyagok is nagy sikert arattak itthon, és a határon túl is. A Jazzkívánságműsor Fonogram-díjat kapott, a Jazzkívánságműsor 2, és a Világ összes kincse Fonogram jelölést.

10 év alatt 6 saját lemezük jelent meg, és 5 CD-n szerepelnek, mint közreműködők.
Számtalan előadóval adtak koncertet, vagy alkottak közös produkciót. Csak néhány név a sok közül: Berki Tamás, Falusi Mariann, Szőke Nikoletta, Luiza Zan, Micheller Myrtill, Illényi Katica, Pély Barna, Palya Bea, Szirtes Edina Mókus, Bíró Eszter, Ávéd János, Gyárfás István, Gyémánt Bálint, Borbély Mihály, Födő Sándor, Tar Gergely.

A Trió megalakulása óta folyamatosan azon dolgozik, hogy a jazzt megismertesse és megszerettesse azokkal is, akik eddig idegenkedtek a műfajtól, vagy csak egyszerűen nem találkoztak még vele közelebbről. A Jazzkívánságműsor sorozatban közönségük kedvenc műveit játszották el a saját stílusukban, itt kezdődtek a klasszikus zenei feldolgozások, melynek folytatása lett a Beethoven lemez, gyerek jazz-meselemezt adtak ki, rendszeresen tartanak előadásokat ‘Amit tudni akartál a jazzről, de sosem merted megkérdezni’ címmel, és legutóbbi lemezük kapcsán indították az ‘I love jazz’ kampányt.
A születésnapi utókoncerten is igazi örömzenélés várható, a zenekar feleleveníti az elmúlt tíz év legfontosabb állomásait, legkedvesebb zenéit.

Kodály Spicy Jazz
Pár száz éve az emberek népdalokkal fejezték ki az érzelmeiket, örömüket, bánatukat. Ha akkoriban lettek volna slágerlisták, az élbolyban szereplő népdalok egészen biztosan ugyanarról szóltak volna, mint a mai rádiós közönségkedvencek: vágyódás, szerelem, boldogság, szívfájdalom, elválás.
A 20. század elején Kodály Zoltán, a magyar népzene-kutatás és népdalgyűjtés egyik legjelentősebb képviselője újra népszerűvé tette a népdalokat. Most pedig eljött az idő, hogy Kodály legismertebb és legkedveltebb népdalfeldolgozásai trendi, kreatív és lendületes megközelítésben újra eljussanak a mai fiatalokhoz és slágerekké váljanak olyan 21. századi platformokon, mint a Youtube, a Facebook, a Spotify vagy a Deezer.
Kodály Zoltán életművének legfontosabb üzenetét - Legyen a zene mindenkié! – a Kodály Spicy Jazz újragondolta:
Legyen KODÁLY a 21. századi fiataloké világszerte!
A Kodály Spicy Jazz zenekarának tagjai:
Cséry Zoltán - billentyűs hangszerek, Görögh Dániel - trombita, Szentgallay György - basszusgitár, és Köles Márk – dob.

  1. február 10. 20:00
Sárik Péter Trió és Kodály Spicy Jazz
Fonó

http://www.fono.hu
http://sarikpeter.hu
https://hu-hu.facebook.com/kodalyspicyjazz

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: