2018. január 23., kedd

Idén már hetedszer: Boldogasszony és Fekete Madonna zarándokvonat




.

„Lelki megújulás – misszió hitünkért!” Sok ezer honfitársunk kelt útra az elmúlt években lelki és hitbeli megerősödést keresve a Misszió Tours és a MÁV-Start együttműködésében megvalósuló vonatos zarándoklatokon. Az egyre növekvő igény megújuló programok szervezésére és újabb missziós imádkozó vonatok elindítására ösztönzi a szervezőket!


Haeffler András, az esemény házigazdája köszöntötte a vendégeket, Fülöp Attilát, az EMMI helyettes államtitkárát, dr. Veres András püspök urat, a MKPK elnökét, Csépke Andrást, a MÁV-Start vezérigazgatóját, és Budai Lászlót, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezetőjét.

„Örömmel és kicsit meghatottan állok itt, kicsit meghatottan azért, mert a kezdetektől fogva a mikrofon másik oldalán, közöttetek álltam én is, mint szerkesztő-riporter és itt voltam annak idején már az első sajtótájékoztatón. Akkor még ugyanitt, a királyi váróban kényelmesen elfértünk – két-három kamera és ugyanennyi mikrofon volt csak jelen, most pedig, Istennek hála és miután zarándokvonatokról van szó, ez nem szóvirág, alig férünk el. Néhai szintén rádiós-tévés barátommal és kollégámmal, Szitnyai Jenővel az elsők között készíthettünk rádióműsort, illetve dokumentumfilmeket. Pontosan tudjuk, hogy hová invitáljuk a kedves zarándok-utasokat, mert magunk is többször részt vettünk a vonatos zarándoklatokon. Hiába igyekeztünk, ezeknek az utaknak a különleges, varázslatos hangulatát egyszerűen nem lehet tökéletesen visszaadni mikrofonnal és kamerával. Például azt, amikor egyszer megálltunk valahol Erdélyben egy csöppnyi falu csöppnyi állomásán. Az épületet fellobogózták, zenekar játszott, táncoltak, énekeltek a sínk mentén, borral és házi pogácsával kínáltak. Hetek óta próbáltak és készültek erre a három percre, mert a menetrend az nagy úr, indulnunk kellett tovább. Vagy amikor a Pálos testvérek nagy lengyel zarándokhelyén magyarul köszöntöttek bennünket, mert mindig van olyan szerzetes, aki a magyarok kedvéért magyarul is megtanul. Vagy amikor az ember interjút készít a robogó vonatban az ogy elnökével, miközben az elsuhanó erdélyi tájat nézi és közben ugyanaz a trianoni gondolat jár a fejünkben. A vasúti sínek fizikailag kötik össze a világ magyarságát, a zarándokvonat utasai pedig olyan lelki közösséget, erőteret hoznak létre, amire szétszabdaltságunkban csak mi vagyunk képesek. Nem sorolom tovább: mindezt teljes valóságában csak az érzi és éli át, aki utasa a zarándokvonatoknak. Még valakit szeretnék megemlíteni: tavaly és az idén is velünk lesz elmaradhatatlan gitárjával Dévai Nagy Kamilla, megint vagonról vagonra jár, és együtt énekel majd az egész vonat. Az idei út különleges alkalom az ő számára is: mint két napja a MKA évadnyitó ülésén elmondta, most lesz ötven esztendeje, hogy művészi útján elindult és ezt a gyönyörű évfordulót velünk szeretné ünnepelni.
Hiába, a MÁV nélkül nem megy a zarándokvonat sem. Három éve a sajtótájékoztatón az hangzott el, hogy hosszabb vonatot már képtelenség összeállítani, azután valahogy mégis meghosszabbodott a vonat. Két éve ugyanez volt és tavaly is: hosszabb már nem lehet, ez a rekord. Azután mégis sikerült túlszárnyalni. Tartsa meg az Isten ezt a jó szokásukat.
… Bár egyre népszerűbbek a zarándokvonatok, azért a világi segítségre is szükség van.
… A részletekről Budai László úr, az utakat szervező Misszió Tours Utazási Iroda vezetője beszél. Nem véletlen az utazási iroda neve: valóban missziónak tekinti ezeket az utakat.”
(Haeffler András)

Idén már hetedszer: BOLDOGASSZONY és FEKETE MADONNA zarándokvonat.
Újra Erdélybe, Csíksomlyóra, valamint Lengyelországba viszik utasaikat a Misszió Tours zarándokvonatai. A nagysikerű pünkösdi és a ma már a lengyel-magyar barátság részeként emlegetett lengyelországi vonatos zarándoklatok idén is több ezer résztvevő érdeklődésére számítanak.

Fővédnökök: Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Dr. Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

„Fővédnöki köszöntő
„Európa vagy keresztény lesz, vagy nem lesz" — fogalmazta meg Robert Schuman az Európai Unió egyik alapító tagja az egyesült Európa szellemi fundamentumára vonatkozó tézisét, melyet azóta is minden józan, a jövő generációk sorsa, esélyei iránt elkötelezett európai politikus vall. A „keresztény Európa" természetesen a lelkiismereti szabadságot is magában foglalja, azaz bárkinek azt a jogát, hogy magát vallástalannak, vagy a kereszténységtől eltérő vallás hívének tartsa.
E szabadság fenntartása mellett a hívő keresztényekre hárul az a felelősség, hogy - a keresztény etika által diktált, mintaadó közéleti magatartás megvalósítása mellett - vallásuk hagyományainak, rítusainak gyakorlásával is segítsék, hogy Európa továbbra is szellemi otthona maradhasson azon nemzeteknek, amelyek e közös keresztény alapokra épített sokszínű kultúrájukkal sikeressé tették a kontinenst. Ezért a Boldogasszony és a Fekete Madonna zarándokvonatok résztvevőit is csak köszönet és támogatás illetheti minden, Európa közös jövőjében valóban bízó politikai szereplő részéről.
Budapest, 2018. január 18.
Tisztelettel
Kövér László”

Újdonság, hogy a csíksomlyói Boldogasszony zarándokvonatra Budapest mellett a Miskolc – Nyíregyháza – Debrecen útvonalon is fel- és leszállhatnak a résztvevők. Lengyelországban pedig idén Czestochowa és Krakkó mellett felkeresik a többek között magyar barátságáról és Bem Józsefről híres Tarnów városát is.

2018-ban először! MEĐUGORJEI zarándokvonat. Újdonság, hogy először indul zarándokvonat Međugorjéba! Bosznia-Hercegovinában átutaznak Szarajevón is, majd a csodálatosan szép Neretva-völgyén keresztül érkeznek meg a vonatos zarándoklattal a ma már évente sok százezer hívőt fogadó Međugorjéba és ellátogatnak Mosztárba is.
Lelkivezetők lesznek: Kemenes Gábor, Michels Antal és Fuchs Tibor atyák, valamint Burbela Gergely verbita tartományfőnök.

A Misszió Tours kezdeményezi a 2020-as Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére egy modern Bombardier Traxx mozdony matricázását, mely a következő évtől a zarándoklatok élére állhat majd.

A 2018-as missziós programok a vonatokon túl az egynapos zarándoklatoktól a szentföldi, fatimai és baltikumi nagy zarándokutakig széles választási lehetőséget kínálnak az érdeklődőknek!

www.missziotours.hu

Nincsenek megjegyzések: