2018. január 2., kedd

A Gyermekkar első CD-jével és újévi koncerttel köszöntötte 2018-at az Opera




.

Az Opera Gyermekkarának egyházi és világi felvételeivel köszönti az Opera az újszülötteket idén, míg az Újév az Erkelben című gálaesten immár hagyományosan új művek bemutatóival és Beethoven IX. szimfóniájával várta a közönséget a Dalszínház 2018 első napján.

A Magyar Állami Operaház hatodik éve juttattja el minden magyar Útravaló című speciális zenei kiadványát, amely minden évben más szerkesztői szempontokat követve válogat a gyermekek alapműveltségét is meghatározó zeneművekből. A sorozat legfrissebb darabja más módon is kapcsolódik a legkisebbekhez, a 2018-as lemez ugyanis az Opera Gyermekkarának első önálló albuma. A lemezen Szőnyi Erzsébet A makrancos királylány című kétfelvonásos meseoperája és Kodály Zoltán, Kocsár Miklós, Esterházy Pál, Karai József és John Rutter egy-egy vallásos ihletettségű műve szerepel. A Hajzer Nikolett vezette kórus mellett a felvételeken közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Zuglói Filharmónia Köteles Géza karmester vezényletével, és Jean Klári orgonaművész is, aki az Operában korrepetitorként segíti a produkciók létrejöttét. A lemez beköszöntőjét idén Balássy Betty énekes és édesanya írta, aki éppen harmadik gyermekét várja, és annak idején maga is tagja volt az Opera Gyermekkarának. Az Útravaló CD-k terjesztésében az Opera partnere a PromoBox Kft.
Az Opera újévi hangversenye, amelynek idén az Erkel Színház adott otthont, mindig különleges szellemi csemegéket ígért, hiszen minden évben az alkalomra írt műveket is hallhat a gálaesten. Idén Pacsay Attila írt Újévi nyitányt, aki elsősorban filmzeneszerzőként ismert. Többek között ő jegyzi M. Tóth Géza Oscar-díjra jelölt animációs rövidfilmje, a Maestro zenéjét, Gárdos Péter Hajnali láz című játékfilmjének zenei aláfestéséért pedig a pármai filmzenei fesztiválon nyert Violetta d’Oro, azaz Arany Ibolya-díjat.
Az ünnepi eseményen idén prof. dr. Poór Gyula, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI) főigazgatója, a salzburgi Európai Tudományos és Művészeti Akadémia korábbi elnöke, egyetemi tanár mondta az újévi köszöntőt, amit Sarkissova Karina ugyancsak az alkalomra készített balettbetétje követett. A Magyar Nemzeti Balett első karakter magántáncosnője nevéhez több balett, opera, filmes és televíziós produkció fűződik, ő dolgozta ki a Franco Zeffirelli rendezte Carmen-adaptáció tánctervét is. Mostani kompozíciója Mendelssohn zenéjére készült olyan művészekkel, mint Felméry Lili, Popova Aleszja, Tanykpayeva Aliya, Balázsi Gergő Ármin, Leblanc Gergely, Lagunov Ievgen és Timofeev Dmitry, a videóbejátszás felvételeit a Széchenyi Gyógyfürdőben rögzítették.
Az estre új költeménnyel jelentkezett Kollár Árpád költő, a Fiatal Írók Szövetségének korábbi elnöke. A Holtág. Újévi trió egy Kádár Béla képhez című verset Kőrösi András, a kecskeméti Katona József Színház színművésze tolmácsolja, majd Beethoven IX. szimfóniájával zárult az ünnepi program. Közreműködött Kolonits Klára, Megyesi Schwartz Lúcia, Szappanos Tibor és Kovács István, a Magyar Állami Operaház Ének- és Zenekarát Kesselyák Gergely, az Opera első karmestere vezényelte.

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: