2018. január 7., vasárnap

Rock Klasszikusok az Urániában




.

Rock Klasszikusok címmel hat legendás rockkoncertet idéz meg mozivásznon az Uránia új sorozata. Első alkalommal január 12-én, pénteken este 9-kor Prince harminc évvel ezelőtti, 1987-es Sign O' The Times című filmjét láthatjuk.


A sorozat további előadásain a Mötley Crüe búcsúkoncertjén készült The End című koncertfilmet (február 2.), a Rolling Stones 1974-es Ladies and Gentlemen című filmjét (március 2.), a Kiss 2014-es Las Vegas-i fellépését rögzítő Kiss Rocks Vegast tűzik műsorra (március 23.), majd április 27-én következik a Queen számunkra örökké emlékezetes budapesti koncertjén készült film, a Hungarian Rhapsody 1986-ból, végül pedig május 25-én a Doors 1969-es Live at the Bowl című darabjával zárják a rockklasszikusok legendás koncertfilmjeinek sorát.

  1. január 12.
PRINCE: SIGN O’ THE TIMES (1987)
Prince kultikus koncertfilmje, a Sign O' The Times, digitálisan restaurált és újrakevert változatban tér vissza a moziba. Az újbóli bemutató lehetőséget ad a rajongók számára, hogy a világszerte újra találkozzanak és egy magával ragadó koncert közösségi élményével emlékezzenek a másfél éve elhunyt zenészre.  Az 1987-es Sign O’ The Times Prince zenei karrierjének egyik legkiemelkedőbb alkotása. A Grammy-díjra is jelölt lemez a legkülönbözőbb stílusok rendkívüli egyvelegeként vezeti be a hallgatókat Prince sajátos zenei univerzumába.  A Sign O’ The Times koncertfilmben 14 Prince-dalt hallhatunk, s láthatjuk Prince zenekarát a később legendássá vált, de akkor még új felállásban: Shelia E-vel a doboknál, Boni Boyerrel billentyűn. A film a bemutató 30. évfordulója alkalmából világszerte visszatér a mozikba – digitálisan felújított képpel és Dolby Digital 5.1 minőségben újrakevert hanggal – bizonyítva, hogy Prince zsenialitása a mai napig forradalmi élményt nyújt.
https://www.youtube.com/watch?v=ewjawAryx_A

  1. február 2.
MÖTLEY CRÜE: THE END (2015)
A MÖTLEY CRÜE 2015 Szilveszter éjjelén adta harmincnégy éves karrierjének utolsó koncertjét. A zenekar a Los Angelesi Staples Centerben idézte fel azt a kitörölhetetlen nyomot, amit a rock történetében az ő zenéjük jelentett. Az ebből készült, 2016-ban kiadott koncertfilm exkluzív interjúkat is tartalmaz, valamint a turné utolsó hetében készített felvételek segítségével a rajongók a színfalak mögé is betekinthetnek. Harmincnégy évnyi közös munka után a záróturné 2014 júliusa és 2015 decembere között összesen 164 koncerttel bejárta mind az öt kontinenst (Észak-Amerikát, Dél-Amerikát, Európát, Ausztráliát és Ázsiát). A rajongók most (újra) átélhetik a látványos elemekkel gazdagított Final Tour legnagyobb pillanatait, többek között Tommy Lee “Cruecifly” dob-hullámvasútját és Nikki Sixx szó szerint tüzes basszusfutamait, mindezt a rajongók kedvenc dalain keresztül!
https://vimeo.com/249668977

  1. március 2.
LADIES AND GENTLEMEN: THE ROLLING STONES (1974)
A film a Rolling Stones 1972-es észak-amerikai turnéjának két texasi koncertjén készült, az Exile on Main St. című lemezük megjelenése után. Sok rajongó szerint egyértelműen ez a korszak volt a zenekar legjobb időszaka zeneileg.  Ekkoriban a banda tagja volt még Mick Taylor is, és egyebek mellett éppen az a kuriózuma a filmnek, hogy láthatjuk-hallhatjuk, milyen volt az ő gitárjátékával a Stons. A show-t persze Jagger színpadi alakítása viszi el, a felvételek nagy részén ő van előtérben, néhány dalnál pedig Keith Richards (akinek gitárjátéka erősebb volt a mainál), sőt láthatunk egy ritkaság számba menő duettet is Jaggerrel és Richards-szal. A rajongók a film nagy erényének tartják, hogy csak koncertfelvételeket tartalmaz, nincs backstage felvétel, nincs interjú, nincs semmi töltőanyag, csak tiszta, direkt rock n roll. A film digitálisan felújított képpel és hanggal kerül mozivászonra.
https://www.youtube.com/watch?v=uXAwRlPlyVU

  1. március 23.
KISS ROCKS VEGAS (2014)
A zenekar fennállásának 40. évfordulóját ünneplő világ körüli turné során tartott koncertbe szó szerint beleremegett Las Vegas. 2014 novemberében a The Joint at Hard Rock Hotel and Casinót felejthetetlen KISS-klasszikusok izzították fel, melyeket a zenekar 44 albumának legjavából válogattak össze: Rock And Roll All Night, Detroit Rock City, Shout It Out Loud, Love Gun és még sorolhatnánk. Pirotechnikai bravúrokkal kiegészítve ez a film hűen visszaadja azt a tüzet, elektromos varázslatot és megismételhetetlen rock-élményt, ami miatt a KISS világszerte százmilliós eladásokat tudott elérni. “KaBOOM! Akkorát szólt a Joint at The Hard Rock in Vegas mint még talán soha. Nagyon büszkék vagyunk erre a koncertre, és tudjuk, hogy Ti is el lesztek ájulva!” – nyilatkozta Gene Simmons, a zenekar magyar származású alapító tagja.
https://vimeo.com/232439718

  1. április 27.
HUNGARIAN RHAPSODY – QUEEN - LIVE IN BUDAPEST (1986)
Zsombolyai János rendező és Ragályi Elemér operatőr nagyszerű koncertfilmje a Queen 1986. július 27-i egyetlen magyarországi fellépésén készült. Az 1986-os Magic Tour egyik állomásaként a Népstadionban 70 000 ember előtt adott koncert legismertebb momentuma, amikor Freddie Mercury elénekli a közönségnek a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt, olyan ismert dalok társaságában, mint a Kind of Magic, az I Want to Break Free, a Radio Ga Ga vagy a We Will Rock You. A film a 2012-ben felújított változatban látható.
https://www.youtube.com/watch?v=3qy7TxCNWNs

  1. május 25.
THE DOORS LIVE AT THE BOWL ’68 (2012)
Jim Morrison és legendás zenekara, a The Doors egyetlen teljes hosszában rögzített koncertje az 1968-as Live at the Hollywood Bowl. A zenekar a klasszikus dalok – Light my Fire, The End – mellett olyan ritkán hallott számokkal villanyozta fel a közönséget, mint pl. a Hello I Love You, The WASP, vagy a Spanish Caravan. A billentyűs Ray Manzarek szerint a gondos utómunkának köszönhetően a film kivételes zenei élményt ad: „Olyannak hallod, mintha valóban a Bowl színpadán lennél, együtt a zenekar tagjaival.” Jeff Jampol, a Doors menedzsere, egyben a film producere szerint „a Doors koncertjei sámánisztikus utazások voltak a rock and roll pszichedelikus színpadán. Zene, költészet és dráma zabolátlan zenei virtuozitással örvénylett bennük. A Doors kifejezőerejének csúcsán, a világ egyik legjobb előadóhelyén rögzített, később újrakevert és digitalizált anyag cseppet sem poros, sőt! Századszorra hallgatva még mindig magával ragad!”
https://www.youtube.com/watch?v=Faxofu8G0gE

http://www.urania-nf.hu/esemenyek/1095/2018/01/12/rock-klasszikusok

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: