2016. december 2., péntek

Vig-nap a BJC-ben




Rendhagyó napra készül Tommy Vig, az itthon az egykoron csodagyerekként számon tartott, majd kivándorlása után Amerikában is rendkívüli sikereket elérő, a mai napig nagy elismertségnek örvendő jazzdobos. December 3-án este minden róla, az életéről, a művészetéről szól majd a Budapest Jazz Clubban.

Tommy Vig hazatérése után számos nagyszabású koncertet adott, de ezek közül is kiemelkedik, mikor 2013-ban Aranyszimfóniákkal köszöntötte a londoni olimpia győzteseit a Duna Palotában. A nyolc jazzszimfónia előadása során a zenekar tagjaként Kozák Danuta, Berki Krisztián és Pars Krisztián is színpadra lépett és együtt muzsikált a zenészekkel.
Az idei olimpiai játékok előtt Riói aranyálmok címmel bíztatás gyanánt komponált műveket olimpikonjainknak, amiket a Müpában adott elő nagy sikerrel, vezényelve a Tommy Vig Sinfoniettát.
https://vimeo.com/184481223

Ezúttal azonban már a riói győztesek előtt tiszteleg legújabb szerzeményeivel az örökifjú jazzfenomén. A műsoron főleg ősbemutatók, tehát vadonatúj szerzemények (csak emlékeztetőül: Szász Emese, Szilágyi Áron, Hosszú Katinka, Kozák Danuta, a női kajak kettes és a női kajak négyes tiszteletére) szerepelnek, melyek mindegyike a modern jazz és a klasszikus kortárs zene ötvözete.
Közreműködők:
Tommy Vig - zeneszerző, karmester, dob, vibrafon
Mia Kim (USA) - ének, vibrafon
Jeszenszky György - dob,
Csuhaj Barna Tibor - nagybőgő,
Zsoldos Béla - ütőhangszerek,
Papp Mátyás - harsona,
Gyárfás István - gitár,
Joe Fritz - klarinét

A koncert napján a BJC előterében tekinthetők meg Tommy Vig egyedi kollázsai, tíz modern, absztrakt képzőművészeti, háromdimenziós alkotás.  

A koncert előtt pedig a Tommy Vig - Mozaikkockák egy zeneművészről című könyvről beszélget Márton Attila jazzkritikus a kötet szerzőjével, Máté J. Györggyel.

Tommy Vig 1956-ban hagyta el Magyarországot. Korábban csak csodadobosként emlegették, hiszen 7 évesen már jónéhány fellépésen túl volt - játszott a Zeneakadémián, a Fővárosi Nagycirkuszban és a Városi Színházban, 8 éves volt, amikor lemeze jelent meg Bécsben a legkiválóbb ausztriai jazz szólistákkal. '56 novemberében, 18 évesen menekült el a kommunizmus elől, s nem sokkal azután, hogy a bécsi Zeneakadémián Zawinul triójában dobolt, az Egyesült Államokba utazott és ott is telepedett le. 2006-ig New Yorkban, Los Angelesben, illetve Las Vegasban élt és muzsikált.

A kint töltött fél évszázadban jelentős karriert futott be, hiszen olyan neves szupersztárok társaságában állhatott színpadra, mint Frank Sinatra, Miles Davis, Sammy Davis Jr., Michel Legrand, Quincy Jones, a The Beach Boys, a Manhattan Transfer, Woody Allen, Rod Stewart, Diana Ross, vagy Michael Jackson. A világ leismertebb nagy stúdióiban, így többek között a Warner Brothers, a Fox, az Universal, a CBS, a Columbia stúdióiban dolgozott filmzeneszerzőként, karmesterként, hangszerelőként, dobosként vagy éppen vibrafonosként. Több mint 1400 stúdió felvételt tudhat a háta mögött, kétszer az Oscar-díj gálán is fellépett. 2001-ben a Los Angeles Jazz Societytől a vibrafonosok Oscar-díját vehette át.

De Tommy Vig volt 1984-ben Los Angelesben a hivatalos Olimpiai Jazz Fesztivál rendezője is. Az akkor még Amerikában élő Tommy a négy napon át tartó rendezvényt a sportversenyek napjaira időzítette, illetve az azt megelőző hetekben megtartott Olympic Arts Festival részeként menedzselte. Olyan előadókat vonultatott fel a rendezvényen, mint Benny Carter és Shelly Manne, Terumasa Hino és Albert Mangelsdorff, és a jazzfesztivál négy napján végig az ő nagyzenekara kísért. Tommy és az Olympic Arts Festival más szervezői tehát visszacsempészték a coubertini gondolatot az ötkarikás játékok mellé. Nem a versenyszellem, hanem egy nemzetközi jazz-seregszemle eszméje dominált az Olympic Jazz Festivalon. Tommy Vig szerényebb keretek között, de hazánkban is folytatja, amit Los Angelesben elkezdett.

2016. december 3., szombat
Vig-nap a BJC-ben
18.30 - Tommy Vig - könyvbemutató
20.00 - Kortárs jazzkoncert
Budapest Jazz Club
Budapest, Hollán Ernő u. 7.

http://www.bjc.hu
 

Nincsenek megjegyzések: