2016. december 30., péntek

Szilveszter és Lencse-Nap a Bazilikánál




Az év utolsó és az újév első napján is különlegességekkel készülnek az Adventi Ünnep a Bazilikánál szervezői és street food kiállítói. December 31-én a forró koktélok mellett fényfestés és visszaszámlálás várja a látogatókat, január 1-jén pedig az összes kiállító különleges lencse étellel készül, amely a hagyományok szerint nemcsak pénztárcánkat, de afrodiziákumként szerelmi életünket is „feltölti".



Szilveszter estéjén sem fogunk csalódni a Bazilikánál az Adventi Ünnepen, de ezen a napon valószínűleg nem a forralt boré lesz a főszerep, hanem a buli indító pezsgőké vagy a rövid itallal és naranccsal bolondított puncsé, a forró koktéloké, a legkeményebbeknek pedig a 80 fokos pálinkáé. Természetesen lesz zene és fényfestés is egész éjjel, együtt számolhatjuk vissza az év utolsó perceit és énekelhetjük közösen a himnuszt.

Január 1-jén a vásár záró eseményeként - s egyben az újesztendő nyitányaként - az Adventi Ünnep a Bazilikánál különleges Lencse Napot tart, amelyen minden gasztrokiállító és street food árus változatos receptek szerint elkészített szerencsehozó újévi étellel készül.

Mindannyian érezzük, hogy a szilveszter különösen fontos időszak életünkben, fogadalmat teszünk, próbáljuk megalapozni az újévet a szerencse tekintetében is. Szinte mindenki tudja, hogy a malac és a lencse szerencsét hozó étel, a baromfi pedig elkaparja szerencsénket, a pulyka ráadásul haragot is hoz a házhoz. A hagyományok szerint, ha az újév első napján lencsét eszünk, biztosan nem ürül ki a pénztárcánk az év folyamán. A babona szerint ereje abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll, melyek pénzt szimbolizálnak. Sokan az éjfél elkongatása után néhány szem lencsét is zsebre tettek.

A régi görögök különösen a lencselevest szerették nagyon, sokan a kenyerükbe is sütöttek belőle, ám - mivel elsősorban a szegények étele volt - a nemesek körében nem vált népszerűvé.

Afrodiziákumként is számon tartják, már az ókorban a görögök Aphrodité, a szerelem istennőjének egyik szimbólumának tartották. Emellett az egészségünkre biztosan jó hatással lesz, hiszen antioxidánsokat tartalmaz, magas a rosttartalma, kevés benne a zsiradék, kiváló növényi fehérjeforrás és immunrendszerünket is stimulálja.

http://adventiunnep.hu/hu
 

Nincsenek megjegyzések: