2016. december 6., kedd

Kinek ne lenne fontos az éles memória?




Utánajártunk, hogy az előadóművészek és a nagy lexikális tudást igénylő tudósok hogyan képesek észben tartani a sok szöveget, neveket, információt. Az idősek agyműködését is számos dolog befolyásolja. Nem mindegy, hogy mennyit mozog és tanul az ember, de az is komoly jelentőséggel bír, hogy hogyan étkezik. A memóriát ráadásul egyértelműen javíthatja az omega-3 zsírsav és a fekete
áfonya.
A "Csak a szépre emlékezem..." slágerszöveg pszichológiailag nem más, mint az emlékezeti optimizmus. Ha idősekkel beszélgetünk, nagyon gyakran, megtévesztően friss szellemi képességűeknek érezzük őket, amelynek oka, hogy az egészséges agyműködésű szépkorúak szinte kifogástalan  hosszútávú memóriával (LTM-mel) rendelkeznek és általában idealizálják, vagy éppen ellenkezőleg dramatizálják a múltat, abból adódóan, hogy az időseknél a fiatalkori tulajdonságaik karikatúrája figyelhető meg. (Aki optimista az még optimistább, aki pesszimista az még pesszimistább lesz). Ugyanakkor, ha megkérdezzük tőlük, hogy mi történt a közelmúltban, azt már nem tudják ennyire pontosan, sőt néha teljesen képtelenek azt  felidézni. A rövidtávú memóriájuk (STM) ugyanis már nem működik ilyen jól.
Dr. Szöőr Anna, jogász-pszichológus úgy véli, az időskori szellemi hanyatlás, a demencia jelensége gyakran feltűnő és igen súlyosan érinti a családokat, hiszen a mai aktívan dolgozó középkorú generáció nehezen alkalmazkodik a szüleik gyengeségeihez, pláne, ha az már megkövetelheti az állandó felügyeletet is. Ugyanakkor az emlékezőtehetség, vagy annak hiánya, nem kizárólag az idős emberek témája. Körbenéztünk, hogy az előadóművészek, vagy a nagy lexikális tudást igénylő tudósok hogyan képesek észben tartani a sok szöveget, neveket, információt. A választ két területen találtuk meg.
Az agy annál jobban teljesít, minél jobban kihasználják kapacitását, gyakorlatoztatják, folytonos tanulással serkentik. Marton Éva, a világhírű operaénekesnő egy magazinműsorban elmondta, hogy életének aktív korszakaiban gyakran tucatnyi operaszöveg és dallam szerepelt az emlékezetében, nem is csak magyarul, hanem olasz, német, sőt cseh nyelven. Kováts Adél és Moór Mariann színművésznők elárulták, hogy ahogy levesznek egy-egy  színdarabot a repertoire-ról, azonnal "törli" az agyuk a megtanult szerepet, és készen állnak az újabb szerepeket megtanulni.
"Az agyban kialakult  asszociációs pályák hasonlóan működnek, mint a test izomzata, folyamatos edzést igényelnek. Tehát, a jó pap, nem csak azért tanul holtig, hogy bölcs legyen, hanem hogy szellemileg friss maradjon. Tévhit az, hogy ezzel túlterheljük az agyunkat, ehelyett az ingerszegény környezet, a testi és a szellemi tespedés vezet a emlékezőképesség leépüléséhez. Igen, a fizikális mozgás is szükséges az agyi keringés serkentéséhez. Finn öregotthonokban vizsgálták a szellemi teljesítőképességet két csoport esetében. Az a csoport teljesített messze jobban, amelyiknek a napirendjébe rendszeres tornát iktattak be" - mondta Dr. Szöőr Anna, jogász-pszichológus.
Az étkezés és a diéta is befolyásolhatja az agyi tevékenységünket. Kerestük azokat az ételeket, amelyek segítenék a  tanulást, a memóriát. A halban, zöld növényekben és színes bogyókban bővelkedő diétáról írták le, hogy késleltetheti az időskori demenciát. A szakemberek szerint ugyan nem csodaszer az omega-3 zsírsav és a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus), de mindenképp segítik az agy működését, a memóriát. Nem véletlen, hogy az amerikai egyetemisták vizsgák előtt marékszám fogyasztják a fekete áfonyát vagy annak kapszulázott kivonatát, amely vitaminokat is tartalmaz. Ilyen étrend-kiegészítő készítmények idehaza is forgalomban vannak (pl. a Bilutin), többnyire a látás, a szem egészségét célozva. Egyetemisták úgy tapasztalták, hogy sikeresebb az emlékezőképességük a vizsga alatt, ha ilyen hatóanyagokat szedtek. Segíthet az időskori egyensúlyzavarnál is, állatkísérletben az idős egerek biztonságosan, eredményesebben tudtak vékony lécen végighaladni feketeáfonya-kivonat bevitele után. A magyarázat az, hogy a fekete áfonya antocianinjai serkentik az agyi ereket és a szem hajszálereinek a rugalmasságát, a vérkeringést, azaz az agyi mikrocirkulációt. Ezáltal az agy több vérhez jut és intenzívebben képes dolgozni. 


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: