2016. december 28., szerda

Felavatták Pécsett a díjazottak falát




A „zene templomában" méltó emléket állítottak a pécsi zenei élet kimagasló tehetségeinek. Átadták a Kodály Központban a díjazottak falát, amely megörökíti a Pécsett született vagy a városhoz erősen kötődő, állami művészeti kitüntetéssel rendelkező alkotókat.



Mintegy 2,5 méter széles és másfél méter magas falat állított a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Kodály Központ aulájában, tisztelegve azok előtt, akik sokat tettek Pécs zenei életéért. Összesen 29 művész szerepel jelenleg a falon, akik Kossuth-, Liszt-, Erkel-díjjal vagy érdemes művész kitüntetéssel rendelkeznek. Ugyanakkor a lista tovább bővül: az üres táblákra a jövő büszkeségei fognak felkerülni. A névsor összeállításában a Zsolnay Örökségkezelő NKft.-nek segítséget nyújtott a Pannon Filharmonikusok is.

A Zsolnay Negyedben, az m21 Galériában már látható egy hasonló fal a kitüntetett képzőművészekről. Ennek mintájára dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár úrral együtt fontosnak tartottuk, hogy a városunk egy másik emblematikus létesítményében, a Kodály Központban a zene területén kimagasló eredményeket elért művészek előtt is méltó módon tisztelegjünk - mondta Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

Pécs közösségformáló erejét, a pécsi identitást tovább növeli a város rengeteg kulturális, közte zenei kötődése - mondta Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár. A zene jobbá teszi az életet, és ez egy város életére éppúgy igaz, mint az egyes emberekére. A zene értelmet adhat, identitást adhat, közösséget építhet, példát mutathat. Erre szeretnénk a kultúrát és a kultúra pécsi képviselőit bemutató, támogató programjainkkal, gesztusainkkal újra és újra ráirányítani a figyelmet.

A díjazottak falát a Kodály Központ belső színvilágához illő, rozsdabarna és bézs színek uralják, a plexi lemezek visszafogottan illeszkednek a belső térhez. A díjazottak táblái véletlenszerű elrendezésben láthatók. A fal mintázata a zenei improvizációra utal a spektrum analizátorok kijelzőképének megidézésével, a fejlécen a Kodály Központ sziluettje jelenik meg.

A tervek szerint egy honlap is készül a díjazottak fala kapcsán, amelyen a kitüntetett művészekről szóló háttér-információkról olvashatnak az érdeklődők.

http://www.kodalykozpont.hu
 

Nincsenek megjegyzések: