2016. december 21., szerda

Egy fiú Boszniából – bemutató a Bethlenben




December 21-én mutatja be a Bethlen Téri Színház és a Manna a Találkozások tehetséggondozó program harmadik előadását. A 2016-os pályázat nyertese Lazici Noémi nagyváradi rendező lett, mentora Szikszai Rémusz. A kétszereplős darabban Botos Éva és Jászberényi Gábor láthatók a színpadon.



A Találkozások 2016 pályázat győztese Lazici Noémi Nagyváradon élő rendező, aki kolozsvári és marosvásárhelyi munkái után most először rendez Magyarországon.
Lazici Noémi pályázatában a boszniai háborúval foglalkozó kortárs holland darabot választotta azzal a céllal, hogy a korunk népbetegségévé vált közönyösségre hívja fel a figyelmet. 
„Régóta foglalkoztat az emberek sajnos egyre inkább növekvő tendenciája a közöny felé. Keresem az okokat, próbálom megmozgatni azon elrejtett, már-már absztrakt fogalmat, amit empátiának nevezünk, kísérletet teszek arra, hogy megfejtsem hiányának okait." - írta Lazici Noémi a pályázatában.

Az Egy fiú Boszniából hősei egy házaspár, Djuka és Fazila, akik Boszniából menekültek Hollandiába. A nyugat-európai város egy hatalmas irodaházának ablakában olvassák egyetlen élő rokonuk, a 14 éves Mirad leveleit. Valójában az unokaöcs, Mirad nézőpontjából, levelei és naplója által ismerjük meg az 1992-1995. közt történteket. Tökéletesen dokumentált szöveg, ahol az események konkrét helyekhez, dátumokhoz, helyzetekhez és eseményekhez vezetnek minket.
Bármikor bármi megtörténhet, nem számít, hogy éppen a világ mely pontján állunk...

A darabot mindeddig egyetlen egyszer, 2005-ben mutatták be Magyarországon. Abban a feldolgozásban Jászberényi Gábor a kisfiú szerepét játszotta, így különleges élmény számára most egy másik szerepet megformálni.

A Bethlen Téri Színház és a Manna Kulturális Egyesület 2015 tavaszán írt ki pályázatot fiatal alkotók részére, Találkozások címmel; pályájuk elején járó rendezők vagy leendő színházi rendezők pályázhattak egy kétszereplős darabbal, ahol cél volt a korosztályok, a tapasztalatok találkoztatása is.

Tavasszal elsőként Valcz Péter rendezését mutatták be, ahol Jordán Tamás mentorálásával, illetve a Junior Prima-díjas Grisnik Petrával és a Tünet Együttesből ismert Gőz Istvánnal készült el a világhírű gyurmafilm színpadi változata, a Mary és Max.
A Találkozások második bemutatójának rendezője, Szilágyi Bálint maga fordította Peter Handke Az aranjuezi szép napok című darabját, amelynek szerepeit a nemrég szintén Junior Prima-díjjal elismert Eke Angéla és Zsótér Sándor alakítják. Zsótér nemcsak a férfi szerepet formálja meg, de a mentor rendező is egyben.

Ad De Bont: Egy fiú Boszniából
Djuka - Jászberényi Gábor
Fazila - Botos Éva
Videó: Ofner Gergő, Vetítéstechnika: Karczis Gábor
Jelmez: Tóth Hajni, Rendezőasszisztens: Láng Zsuzsa
Produkciós menedzser: Erdélyi Adrienn
Produkciós vezető: Gáspár Anna
Mentor rendező: Szikszai Rémusz
Rendező: Lazici Noémi

2016. december 21. 19:00 - Bemutató
Bethlen Téri Színház
1071 Bethlen tér 3.

www.bethlenszinhaz.hu
www.mannaprodukcio.hu
 

Nincsenek megjegyzések: