2016. december 9., péntek

A napokban jelent meg a Budapest Bár új albuma Ünnep címmel




A (nem csak) karácsonyi hangulathoz illő lemezen 9 - részben magyar, részben angol nyelvű - feldolgozást és 4 új, a Budapest Bár tagjai által írt számot lehet hallani. Az új album dalait élőben 2016. december 12-én - délután és este - a MOM Kulturális Központban rendezendő lemezbemutató koncerteken hallhatják először a rajongók. Ezen a koncerten a Budapest Bár minden énekese és zenésze fellép.

Az esti, 19 órakor kezdődő koncertre pillanatok alatt elfogytak a jegyek, ezért a zenekar úgy döntött, hogy - kihasználva a ritka alkalmat, hogy minden zenész és énekes ott lesz a koncerten - délután, 15:30-kor is adnak egy matiné koncertet!

Farkas Robinak, a zenekar vezetőjének nem volt könnyű dolga: 5 zenészt és 12 énekest kellett koordinálni a próbákhoz és a felvételekhez a nyári 35 fokos melegben! „Olyan albumot szerettem volna készíteni, ami ünnepi hangulatú, de bármikor szívesen hallgatja az ember, nemcsak karácsonykor. Kitűnő dalok kerültek a sokféle hangulatú lemezre." - árulta el Farkas Róbert.

Kik is hallhatók majd az albumon?
Természetesen a Budapest Bár zenekar (Farkas Róbert, Ökrös Károly, Farkas Mihály, Farkas Richárd, Kisvári Ferenc), valamint az összes Budapest Báros énekes (Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Mező Misi, Lovasi András, Németh Juci, Rutkai Bori, Szűcs Krisztián), valamint Szalóki Ági, aki a kezdetekkor a Budapest Bár énekesnője volt és egy szám erejéig visszatér.

A Budapest Bártól megszokott feldolgozásokon kívül új számok is születtek: Ferenczi György, Kiss Tibor, Rutkai Bori, valamint a cimbalmos Farkas Mihály írtak dalokat, amelyeket az ünnep, a karácsony és egy Mustanggal rallyzó télapó ihletett.  A lemezre felkerült John Lennon és Yoko Ono emblematikus száma, a Happy Xmas (War is Over) Keleti András fordításában, a zenekar összes zenészének és énekesének előadásban Eljött az ünnep címmel. https://www.youtube.com/watch?v=15Vm4kTGhmQ

A december 12-i karácsonyi koncerten nemcsak szórakoztatni, hanem jótékonykodni is szeretne a Budapest Bár. Minden megvásárolt jegy nettó árából 1000 Ft-ot a csepeli Majd megnövök óvodának adományoznak. Az ovi minden évben 50 gyereknek ad esélyt kitörni a nyomorból - http://majdmegnovok.hu

December 5-én Klezmer és pesti dalok című különleges műsorukat mutatták be a MOMKult-ban, december 31-én pedig két szilveszteri koncertre invitálják a közönséget.

Az Ünnep című lemezt a Budapest Bárt menedzselő Bár Produkció adta ki. Megrendelhető a zenekar megújult webshopján is, de megvásárolható CD formában és digitálisan is. 

A Budapest Bárt Farkas Róbert alapította és vezeti. Eredeti szándéka az volt, hogy új lendületet adjon a kávéházi cigányzene műfajának, életbentartva és megújítva a régi hagyományokat. A zenekarnak köszönhetően rég elfeledett dallamok váltak újra a köztudat, és a fiatalok kultúrájának részévé. Az együttes megalakulása óta több generációs kedvenccé vált - számos régi dalt leporoltak, elfeledetteket élesztettek újra, vagy nagyon közismerteket öltöztettek új köntösbe. Korok, kultúrák és generációk találkoznak a produkcióban - talán ezért is szeretik fiatalok és idősebbek egyaránt.
Szívbemarkoló és szívderítő dalok cigányzenei feldolgozása kitűnő zenészek és a magyar rockzene kultikus énekeseinek varázslatos előadásában - a 2007-ben eredetileg egyetlen lemezre születő Budapest Bár mára Magyarország egyik legnépszerűbb koncertzenekara, fesztiválok és nagyszínpadok rendszeres fellépője lett. A zenekar védjegyévé vált egyedi stílus gyökerei a 1920-30-as évekbeli, budapesti kávéházak világáig nyúlik vissza. Az ismert és kedvelt dalokat cigányzenei alapokon, jazz, pop, rock, klezmer és számos zenei műfaji elemmel ötvözve értelmezik újra - ezzel megteremtve egy új zenei irányzat, a gypsy lounge alapjait.

2016. december 12. (hétfő), 15.30 és 19.00
Budapest Bár Lemezbemutató koncert
MOM Kulturális Központ

http://www.budapestbar.hu
https://www.youtube.com/watch?v=uSWgwN7IJZg


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: