2016. december 16., péntek

Rhoda Scott és Varnus Xavér karácsonyi nagykoncert az Arénában




Három orgonista-generáció egy színpadon. Két élő legenda, s a nagy felfedezett: Rhoda Scott, Varnus Xavér, és Barknopf Balázs ad nagyszabású közös koncertet ad 2016. december 19-én este fél nyolckor a Papp László Budapest
Sportarénában. Ravel világhírű Bolerójában soha a zenetörténelemben nem szólt együtt egyszerre három orgona!

Az amerikai gospel zene egyik legautentikusabb képviselője, a világhírű „mezítlábas grófnő" Rhoda Scott a kihívások művésze, szeret kísérletezni a zene területén ugyanúgy mint híres kollégája, Varnus Xavér magyar orgonaművész. A két kivételes tehetség izgalommal várja a karácsonyi koncertet, ahol mély érzelmekkel, dinamikával, izgalmas és egyedi hangzással fűszerezik meg az ünnepi hangulatot. A legszebb klasszikusok és a karácsony ismert dalai várhatók a nagyszabású koncerten, ahol Bárnkopf Balázs orgonaművész vendég lesz, valamint az Art Anzix kamarazenekar is emeli az est fényét. A zene, a szeretet, a tehetség és profizmus jellemzi mindhármójukat, hatalmas tömegeket vonzanak, bárhol is lépnek fel a világban.

"Évek óta kerestem azt a fiatal orgonatehetséget, aki egy napon folytatni tudja majd az általam képviselt zenei stílust" - mesélte a világhírű orgonaművész, Varnus Xaver.
"Többen állították magukról, hogy az én követőim, de legtöbbjük úgy játszott, mintha az Irigy Hónaljmirgy parodizálná a koncertjeimet. Fél évvel ezelőtt, egy hajnali órán, véletlenszerűen bukkantam rá az interneten Bärnkopf Balázs orgonajátékára. Mind előadói stílusában, mind pedig kinézetében kísérteties volt a hasonlóság 18 éves kori önmagammal. Még aznap hajnalban írtam neki."

A híres német orgonista megdöbbent a fiatalember orgonajátékának virtuozitásától, és a következő évtől Balázst növendékei közé fogadta a lipcsei zeneakadémián.
"Sokat muzsikálunk Balázzsal együtt és egy kicsit zenetörténelmet is írunk, hiszen olyan koncerteket adunk, amelyeken egyszerre szól két orgona. Mint ahogy úszni is csak a vízben lehet megtanulni, színész, muzsikus is csak a színpadon, a nagyérdemű közönség előtt szerezhet gyakorlatot. A legtöbb fiatal muzsikus azért nem kap koncertet, mert nem ismeri a közönség, és azért nem ismeri a közönség, mert nem kap koncertet. Ezen segítek úgy, hogy Balázsnak bemutatkozási lehetőséget biztosítok sokmilliós európai közönségem előtt" - mondta Xavér.

A koncert a Danubius Music menedzselésével és az Art Anzix Színház szervezésében valósul meg. Igazi ünnepi szuper hangulatot ígérnek a szervezők, akik mindig gondosan figyelnek, hogy minőségi szórakoztatást nyújtsanak a publikumnak.
Jegyek itt: https://www.jegy.hu/program/rhoda-scott-xaver-varnus-art-anzix-kamara-zenekar-christmas-concert-74208

Rhoda Scott amerikai dzsesszmuzsikus, minden idők leghíresebb Hammond-orgonistája. Édesapja metodista lelkész volt, édesanyja kiskorában halt meg, hat testvérével együtt édesapja nevelte. Már fiatalon egy harlemi klubban lépett fel először, hamar kiderült, különleges tehetsége, a spirituálé hangzásvilágot keverte a dzsessz szabadságával.
Már 1962-ben saját triót alapított, majd diplomát szerzett a Manhattani Zeneiskola zeneelmélet szakán. Tehetségére felfigyelt a híres dzsesszzenész Count Basie, és meghívta harlemi klubjába, ahol megfordult a dzsessz világának krémje, Louis Armstrongtól Ella Fitzgeraldon át Ray Charlesig. Stílusára fontos hatást gyakorolt a párizsi zenepedagógus, Nadia Boulanger, akinek tanítványa volt többek között Quincy Jones, Astor Piazzolla és Michel Legrand is. 1967-ben végleg Franciaországban telepedett le.

Varnus Xavér Budapesten Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett. Lipcsében a konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere. 1981-ben Franciaországba, majd Kanadába utazott. Több egyetemen és Faludy Györgytől középkori irodalmat és történelmet tanult. Tehetségét a világ nagy színpadain is megcsillogtatta. Intellektusát érezni a zenéjében amitől különleges és izgalmas minden produkciója. Igazi művész egyéniség, aki hatalmas sikereket tudhat magáénak. A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjének és Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének birtokosa.

2016. december 19. 19:30
Rhoda Scott és Varnus Xavér karácsonyi nagykoncert
Papp László Budapest Sportaréna

http://www.rhodascott.com
https://www.facebook.com/xavervarnus


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: