2016. december 20., kedd

Új állandó kiállítás nyílt művészi öntöttvaskályhákból



Nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő művészi öntöttvas gyűjteményből nyitotta meg december 17-én legújabb, mostantól öt éven át látható kiállítását a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum a váci Tragor Ignác Múzeumban.
Az egyedülálló gyenesdiási művészi öntöttvasgyűjteményt idén májusban vásárolta meg a Kormány döntése alapján a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum. 



A kályhakülönlegességekből és művészi öntöttvas használati tárgyakból álló kiállítást Fördős Attila, Vác polgármestere, Dr. Zsigmond Gábor a Múzeum főigazgató-helyettese és Vaszkó Ernő, műgyűjtő nyitották meg a váci Tragor Ignác Múzeum Pannónia Ház termeiben. A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a múzeum fontosnak érzi: a páratlan kollekció nem német, vagy holland gyűjteménybe került, hanem egy hazai közintézménybe. A míves munkák sokat elárulnak a 150 évvel ezelőtti magyar öntőműhelyek és mesterek tevékenységéről. A mostani kiállítással teljesült a Múzeum szándéka, hogy a látogatók a vételt követően mielőbb megtekinthessék a hazai és európai öntöttvas művesség kiemelkedő emlékanyagát.
A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum és a váci Tragor Ignác Múzeum szeretettel várja látogatóit a Pannónia Ház Kiállítóhelyen (Vác, Köztársaság út 19.). Nyitva tartás: november 1-től március 31-ig hétfő kivételével 10.00 - 17.00 óra között, április 1-től október 31-ig hétfő kivételével 10.00 - 18.00 óra között. 


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: