2016. december 16., péntek

Mi történt Szekszárdon 2016-ban?




Közeleg az év vége, számot vet mindenki, hogy milyen évet zár, mit hagy maga mögött. Egy borvidéken rengeteg dolog történik - és nem csak a szőlőben -, érdemes végiggondolni, hogy mik voltak a legfontosabb történések a Szekszárdi borvidéken 2016-ban.

Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj
Február végén megrendezték a már hagyományosnak számító Eger-Szekszárd Bikavér Párbajt, ezúttal is a Corinthia Hotelben, de annak a jóval tágasabb és elegánsabb báltermében. A kóstolót megelőzően a szaksajtó ízelítőt kapott a 2013-as szekszárdi bikavérekből, amikre jó kritikákat kaptak - elhangzott: ugyan még fiatalok a borok, de van bennük potenciál. A délutáni kóstolóra a tavalyinál is több érdeklődő jött el, a nagyobb helyszín jó választásnak bizonyult, így tolongás nélkül, kényelmesen lehetett kóstolni. 
 
VinCE Budapest
Egy héttel később a VinCE Budapesten egy Master of Wine tartott előadást a szekszárdi borokról. Elizabeth Gabay előtte el is látogatott a borvidékre, hogy még alaposabban megismerje. Dűlőtúrák és borászokkal közös kóstolók szerepeltek a programban. Hasznos tapasztalat volt mindenkinek, hiszen rengeteget lehet egy ilyen világlátott szakértőtől tanulni. Ezek után senkit sem lepett meg, hogy milyen sikeres lett a Szekszárd palack köré épített, telt házas mesterkurzus!

Fuxli
Hagyományosan márciusban mutatkoznak be a friss Fuxlik, így volt ez idén is. Budapesten a Belvárosi BORpiac rendezvény keretében ismerkedhettek meg az érdeklődők a tizenegy új sillerrel, ezzel egy időben pedig Szegeden és Pécsen is tartottak kóstolót, mindhárom helyen nagy sikerrel. A 2015-ös évből igazán jó borok születtek, frissek, gyümölcsösek, olyanok, amilyennek egy igazi Fuxlinak lennie kell.

Kékfrankos Április
A Kékfrankos Április keretében Fiath Attila DipWSET és Sebestyén Csilla DipWSET tartott telt házas mesterkurzust. A témát ezúttal is a Szekszárd palackban lévő borok szolgáltatták, a mesterkurzus sikeréhez egész biztosan az is hozzájárult, hogy Attila az előadás előtt Szekszárdra látogatott, ahol még jobban megismerte a dűlőket és azok sajátosságait. Az eseményről itt található pár kép.

Szekszárdi Borvidéki Borverseny

A Szekszárdi Borvidéki Borverseny minden évben fontos a város életében, hiszen a borászok is meghatározó szerepet töltenek be a város mindennapjaiban. Idén a legjobb vörösbor címét a Takler Pince Primarius Merlot 2012 kapta. A legjobb kékfrankosnak járó elismerést szintén a Takler Pince nyerte el a 2011-es Görögszói Kékfrankossal, így a legeredményesebb borászatnak járó díjat is ők kapták 2016-ban. A város borának a 2013-as Eszterbauer Tüke Bikavért választották meg, egyben ez a bor nyerte el a legjobb szekszárdi bikavér díját is.

Pünkösdi Nyitott Pincék
A Pünkösdi Nyitott Pincék eseményt idén nem fogadta kegyeibe az időjárás, csak a hétfő volt naposabb, de a szekszárdi borok így is sok vendéget vonzottak, jól működött a rendezvény ideje alatt üzemelő buszjárat is, és sokan dicsérték az egyes pincék külön programjait. A borászok igyekeznek erre még nagyobb hangsúlyt fektetni jövőre, hogy a család minden tagja jól érezze magát náluk!

Szekszárd koccint Budapesttel
Régóta tervezték a budapesti borvidéki kóstolók megújítását, idén ezért egy új, vagány helyszínen, a KIOSK Budapestben tartották a rendezvényt május 19-én. A már megszokott kóstoltatáson felül ezúttal a Borkaszinót is vendégül látták, ahol egy szekszárdi borokhoz kapcsolódó játékkal tanulhattak és nyerhettek a szerencsések. Emellett a teraszon pop-up borbár is üzemelt kizárólag szekszárdi kínálattal, jól látható érdeklődéssel. 


Vievinum
Ausztria legnagyobb szakmai eseménye a Bécsben megrendezésre kerülő VieVinum nemzetközi boros kiállítása. A Szekszárdi borvidéket az Eszterbauer, a Fritz, a Heimann, a Sebestyén, a Takler és a Vida pincészetek szekszárdi bikavérei segítségével mutatták be a világ minden pontjáról érkező borkedvelőknek.

Budapesti Borbár Túra

Június elején, az első Budapesti Borbár Túrán - amelynek koncepciója az volt, hogy 22 budapesti borbár a 22 magyarországi borvidékből egyet-egyet vendégül lát - a szekszárdiakkal a 0,75 Bistro és Borbárban találkozhattak az érdeklődők. Itt délutántól késő estéig a Vida Borbirtok, az Eszterbauer Pincészet és a Heimann Családi Birtok borait lehetett kóstolni, valamint a megjelent borászokkal beszélgetni.

Iván-völgyi Kadarka Túra
Az Iván-völgyi Kadarka Túra minden évben az egyik legsikeresebb rendezvénye a borvidéknek, amelyre hamar elfogynak a jegyek. Két napon át várták a bortúrázókat a házigazda borászatok (Heimann Családi Birtok, Fekete Borpince, Sebestyén Pince, Tüske Pince, a Németh János Pincészet) és a náluk vendégeskedő pincészetek (Takler Borbirtok, Mészáros Borház, Schieber Pincészet, Vesztergombi Pince, Pastor Pince), a túrához idén pedig a Kávé Háza is csatlakozott. Az Iván-völgyi pincék borokkal és finom ételekkel kínálták a látogatókat, akik a nyárhoz illő, könnyedebb kadarka, valamint siller-, rozé- vagy fehérborok közül választhattak.

VinAgora
A VinAgora Nemzetközi Borversenyen a világ minden tájáról érkezett szakemberek által zsűrizésre került borok között külföldi és hazai borok egyaránt megmérettettek. A versenyen számos szekszárdi pince kapott díjat. A „legjobb merlot fajtabor" díját a Takler Pincészet 2012-es Primariusa nyerte, „nagy aranyérmet" kapott a Mészáros Borház Grand Antiqua Cuvée 2012, „aranyéremmel" pedig a Bodri Pincészet Gold Optimus 2012 és Szekszárdi Kékfrankos Válogatás „Faluhely" 2013; Dúzsi Tamás És Családja Szegzárdi Borászat Pentaton 2012; Lics Pincészet Szekszárdi Bikavér 2013 és Tamás Válogatás 2013; a Mészáros Borház Grand Antiqua Cabernet sauvignon 2012 és Ohmerops Cuvée 2012; a Takler Borbirtok Bikavér Reserve 2012, Primarius 2012 és Regnum Cuvée 2011; valamint a Vesztergombi Pincészet Merlot válogatás 2012 borokat jutalmazták.

VinAgora Borgála
A versenyhez kapcsolódó, egész napos VinAgora Borgálán a fogyasztók a beküldött borok mindegyikét - így az érmet kapott szekszárdi borokat is - megkóstolhatták, valamint bepillanthattak a borversenyek világába, és maguk is kipróbálhatták a pontozáshoz használt online értékelő rendszert.

Borkiválóságok Könyve
A Borkiválóságok Könyve legújabb köteteibe is számos szekszárdi borászat bekerült. A fehér- és rozéborokat tartalmazó kiadványban olvashatjuk, hogy borkiválósági elismerést kapott a Bodri Pincészet és Szőlőbirtok: Blanka 2015, Rozi 2015; Bősz Adrián Pincészete: Riesling 2013; Dúzsi Tamás És Családja Szegzárdi Borászat: Szekszárdi Kékfrankos Rozé 2015; Eszterbauer Borászat Öröm 2015; Lajvér Borház: Cuvée Blanc 2015; Mészáros Pál Borház és Pincészet: Szekszárdi Pinot Noir Rosé 2015; Twickel Szőlőbirtok: Kajmád 2015.


A vörösborok közül Borkiválóság díjat kapott a Bodri Pincészet és Szőlőbirtok Faluhely Merlot 2013, Faluhely Kékfrankos 2013; Bősz Adrián Pincészete Szekszárdi Cabernet Franc 2013; Dúzsi Tamás És Családja Szegzárdi Borászat Görögszó 2012; Eszterbauer Borászat Sógor Kadarka 2014, Tivald 2012 és Tüke Szekszárdi Bikavér 2013; Ferger-Módos Borászat Senses Collection Szekszárdi Kadarka 2013; Hetényi Pincészet Kékfrankos 2012; Lajvér Borház Szekszárdi Bikavér 2015; Márkvárt János Kékfrankos 2013 és Cabernet Sauvignon 2013; Mészáros Pál Borház Classic Selection Kadarka 2014 és Classic Selection Kékfrankos 2013; Pósta Borház Kékfrankos 2014; Schieber Pincészet Solutio Perfecta 2013; Takler Borbirtok Kékfrankos Reserve 2013 és Szekszárdi Bikavér 2012, valamint Primarius 2012; Twickel Szőlőbirtok Gróf Zichy Szekszárdi Kékfrankos 2012; Vesztergombi Pince Kékfrankos 2012 és Turul 2013; Vida Családi Borbirtok Hidaspetre 2014 és Szekszárdi Bikavér 2013.
Wine Bike Piqniq
A Wine Bike Piqniq eseményeit már két éve rendezik meg, a fővároson kívül tartottak a szervezők pikniket Egerben, Berlinben, de még San Franciscóban is. Ez egy munka utáni, laza program, ahol a résztvevők kedvenc boraikat és a saját maguk által készített ételeket hozzák és kínálják a többieknek. Ehhez csatlakozott augusztusban néhány szekszárdi borász, és a Belváros szívében, a Szabadság téren egy-egy borukat mutatták be. A Sebestyén Pince friss rozéja, az Eszterbauer Borászat Fuxlija, a Vida Borbirtok itt debütáló Kékfrakkos cuvée-je, a Heimann Családi Birtok szintén újdonság SXRD bora, a Takler Pincészet Kékfrankosa és Németh János Kadarkája mind-mind nagy sikert aratott a piknikezők körében.

Az Osztrák Borakadémia kóstolója
Európa egyik legelismertebb borismereti oktatást folytató intézménye, az Osztrák Borakadémia szeptemberben a Soproni borvidéken, a Weninger pincészetben tartott magyar borokat felvonultató kóstolót hallgatóinak. A Szekszárdi borvidéket jellegzetes bortípusain, a szekszárdi bikavéreken, kékfrankosokon és kadarkákon keresztül mutatták be.

Szekszárdi Szüreti Napok
A legnagyobb érdeklődésre számot tartó helyi boros program már évek óta a Szekszárdi Szüreti Napok. A fesztivált néhány éve annak szellemében újították meg, hogy a minőségi borfogyasztást elősegítse. Ennek érdekében kizárólag üvegpohárból kóstolhatják meg a vendégek a borvidék szinte valamennyi borászának aktuális kínálatát. A rendezvénnyel párhuzamosan borszemináriumokat szerveztek, hogy a borok iránt mélyebben érdeklődők minél több információra tehessenek szert.

Bikavér-szabályozás
Az ősz kezdetén emelkedett a kékfrankos kötelező részaránya a szekszárdi bikavérben. A legfrissebb termékleírásba foglalt szabályozásnak megfelelően a vörös házasítás legalább 50%-át kékfrankos és kadarka adja, ebből a kékfrankosnak minimum 45%-ot, a kadarkának minimum 5%-ot kell kitennie.

Fotós alkotótábor
Minden évben szüretelnek Szekszárdon. Tudják ugyanakkor, hogy a borkedvelők közül sokan nem is gondolnák, hogy milyen izgalmas és látványos ez a munka. Épp ezért örültek, hogy Pályi Zsófia vezetésével olyan nagyszerű fotóművészek fogadták el a meghívásukat, mint Hirling Bálint, Kovács Krisztina, Makovics Kornél, Manea Alexandra, Nagy Andrea, Rácmolnár Milán és Szabó Balázs, hogy megörökítsék az év borászok számára legfontosabb időszakát.

Arculatpályázat
Az év folyamán számtalan közösségi projektet igyekeztek megvalósítani. Úgy gondolják azonban, hogy a borvidék hosszú távú marketingprogramja szempontjából a legfontosabb talán az az arculatpályázat, amit az ArtHungry kreatív online közösséggel együtt írtak ki. A nyertes alkotópáros Nagy Dániel és Lakosi Krisztián a pályázati győzelmet követően most kezd bele a részletek kidolgozásába. A borászok már alig várják, hogy használhassák az új arculatukat!

Elizabeth Gabay MW
November végén Elizabeth Gabay Master of Wine ismét Szekszárdra látogatott. Sok izgalmas bort kóstoltak végig ezeken a napokon, és ismét rengeteget tanult mindenki a világlátott szakértőtől. Nemcsak szekszárdi bikavéreket, kékfrankosokat és kadarkákat kóstoltak, de a kreativitás jegyében közösen szekszárdi bikavért is házasítottak.

Gault&Millau
Novemberben jelent meg a Gault&Millau gasztronómiai kalauz legfrissebb magyar kiadása. A szekszárdi borok ismét jól szerepeltek, így a tizenegy legjobb vörösbor közé bekerült Heimannék 2012-es Barbárja, Vidáék 2012-es La Vida és Dúzsiék 2012-es Görögszó Cabernet Cuvée bora is.

Előadások a sajtónak és egyetemistáknak
Októberben a Pécsi Tudományegyetem szekszárdi karán beszéltek a közösségi bormarketingről. Majd november elején a Wineglass Sajtóklubján a szekszárdi nagy vörösborok új irányáról tartott nyolc bor kóstolójával kísért előadást Eszterbauer Ildikó és Takler András a sajtó képviselőinek. A hónap végén pedig a Corvinus Hallgatói Borklubban mesélt Sebestyén Csilla és ifj. Heimann Zoltán arról, hogy hol tart és milyen irányba halad a borvidéki marketing és kommunikáció.



Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: