2016. december 3., szombat

Mészáros Pál a 2016. Év Bortermelője




2016. december 2-án, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2016" cím nyertesét.

A Magyar Bor Akadémia több mint két évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének. Tagjai elismert szőlészek és borászok, valamint a magyar társadalom olyan megbecsült közéleti emberei, akik magukénak érzik e szellemiséget.
Már huszonöt éve a Magyar Bor Akadémia gondozza és ítéli oda az „Év Bortermelője  Magyarországon" címet. A többfordulós szavazáson kialakuló rangsor alapján hagyományosan decemberben kerül kiválasztásra az a borász, aki az „Év Bortermelője Magyarországon" cím tulajdonosa lesz.

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A Magyar Bor Akadémia „Év Bortermelője Magyarországon 2016" választás eredményhirdetésén 2016. Év Bortermelője díj nyertese: Mészáros Pál, a Szekszárdi borvidékről.

Mészáros Pál igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Pál agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: számtalan aranyérem a Challenge International Du Vin, a Monde Selection, és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, hogy csak néhányat említsünk. A borász sikereit a nagy figyelemnek és szerető családja közelségének, Zsanett lánya és Péter fia aktív közreműködésének tulajdonítja.

A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borászok:

Borbély Tamás - Badacsonyi borvidék
Jásdi István - Balatonfüred-Csopaki borvidék
Koch Csaba - Hajós-Bajai borvidék
Mészáros Pál - Szekszárdi borvidék
Szőke Mátyás - Mátrai borvidék

http://magyarborakademia.hu
 

Nincsenek megjegyzések: