2016. december 18., vasárnap

A londoni David Bowie életmű-kiállításról készült film a mozikban




Január elején, David Bowie halálának első évfordulóján országszerte több moziban is bemutatják a londoni Victoria and Albert Museum formabontó életmű-kiállításáról készült filmet. A David Bowie arcai című alkotást december 21-én premier előtt vetítik az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A „David Bowie is" című tárlat a londoni Victoria and Albert Musem történetének egyik legsikeresebb kiállítása volt, 2013-ban közel 200.000-en váltottak rá jegyet. A múzeum kivételes hozzáférést kapott a David Bowie Archívum gyűjteményéhez, az együttműködésnek köszönhetően megvalósult, Bowie öt évtizeden átívelő pályáját feldolgozó kiállításon több mint 300 kultikus tárgy, köztük dalszövegek eredeti kéziratai, személyes tárgyak, eredeti kosztümök és hangszerek, archív fotók, jellegzetes szürreális videók és albumborítók kaptak helyet, interaktív multimédia installációkkal kísérve.

A tárlatot azóta vándorkiállításként világszerte kilenc országban, többek között  Kanadában, Japánban, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Németországban, Ausztráliában és legutóbb, idén ősszel Olaszországban is bemutatták.

A kiállítás zárónapján megvalósult rendhagyó tárlatvezetésen személyesen a kurátorok, Vicky Broackes, Geoffrey Marsh kalauzolták végig a nézőket és meghívott vendégeket a tárlaton. Ez az exkluzív tárlatvezetés képezi az alapját a David Bowie arcai című filmnek, amely Bowie páratlanul gazdag életművét egy új kontextusba helyezi azzal, hogy az ezerarcú alkotónak, „a popkultúra kaméleonjának" a művészvilágra gyakorolt hatását is alaposan körüljárja.

A kurátorok mellett megszólalnak egykori művésztársai, többek között Kansai Yamamoto, a legendás japán divattervező és Jarvis Cocker, a Pulp együttes frontembere és kilencvenes évek britpop mozgalmának egyik kultfigurája is, mélyebb betekintést engedve a kreatív zseni művészetébe.
https://www.youtube.com/watch?v=6OIwMdyWLdU

A film a tárlat egyes állomásain haladva ötletes filmes megoldásokkal, archív felvételekkel és filmbejátszásokkal színesíti a kurátorok és pályatársak interjúit, miközben végig követi a popkulturális ikon életciklusait. A fiatalkori zsengéktől kezdve az alteregók évein át a kiforrott David Bowie művészetéig valamennyi korszak bemutatkozik, így azoknak is átfogó képet mutat, akik korábban a nem ismerték a munkásságát.

Bowie művészi pályájának bemutatása mellett a film rendezői, a korábban az Oscar-gála és az MTV Video Music Awards televíziós verzióját is jegyző Hamish Hamilton és a londoni Olimpia megnyitójának TV-közvetítését rendező Katy Mullan arra a kérdésre is hangsúlyt fektettek, hogy korának egyik legnagyobb hatású alkotójaként művészete hogyan haladta meg önmagát, és szolgált inspirációként a zene, a képzőművészet, a design, a filmek és a divat világában.

A David Bowie arcai (eredeti címén David Bowie is happening now) című filmet január elejétől vetítik országszerte a mozik, magyar felirattal, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban december 21-én premier előtti exkluzív vetítésen láthatják a nézők. A vetítések David Bowie pályájának felidézése mellett egyúttal az emlékezés jegyében is zajlanak - a legendás zenész január 8-án lenne 70 éves, és január 10-én lesz egy éve, hogy rákbetegségben elhunyt.

http://pannonia-entertainment.com
http://www.urania-nf.hu
 

Nincsenek megjegyzések: