2016. november 6., vasárnap

Varga Gergő Zoltán nyerte a Cziffra Fesztivál Országos Zongoraversenyét




A MOM Kulturális Központban 2016. október 30. és november 4. között zajlott zongoraverseny első díját Varga Gergő Zoltán, a második díjat osztva Boros Tekla és Rigó Ronald kapta. A zsűri harmadik díjat nem adott ki. A legjobb Dubrovay László mű előadásáért járó különdíjat is osztva kapta Tóth Kamilla és Varga Gergő Zoltán. A Cziffra Fesztivál és az Opera zongoraterem különdíját Barbarics Csanád érdemelte ki.

November 5-én este Cziffra György 95. születésnapján ünnepélyes keretek között adták át a díjakat a MOM Kulturális Központ Színháztermében.

A Cziffra Fesztivál Országos Zongoraverseny zsűrijének munkájában Vásáry Tamás, Kossuth-díjas zongoraművész, a Nemzet Művésze, Balázs János Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, Dráfi Kálmán Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneakadémia tanszékvezető professzora, Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerző, az MMA tagja, a Nemzet Művésze, valamint Mocsári Károly zongoraművész, a francia Liszt-társaság tanácsadója vett részt.

„Nagy öröm számomra, hogy a verseny folyamán sikerült igazán egyéni gondolkodásmóddal megáldott ifjú tehetségeket díjazni" - mondta Balázs János művészeti vezető.

A repertoár igen sokszínű volt: kuriózum, hogy kötelezően mindenkinek elő kellett adnia egy Cziffra György által készített átiratot, valamint egy Dubrovay László-művet, utóbbiért különdíj is jár. A kötelező anyag emellett Liszt-, Chopin-, Mozart-, Beethoven- művekből, valamint egy francia szerző alkotásából állt. A verseny valamennyi fordulója nyilvános volt a MOM Kulturális Központban.

A több százezer forintos díjak mellett több magyarországi intézmény - fesztivál, koncertszervező - ajánlott fel különdíjakat a díjnyertes művészeknek, illetve számos koncertmeghívást is kapnak a díjazottak. A versenyzőknek az Opera Zongoraterem egy Steinway B modell hangversenyzongorát biztosított.

A jövő évi Cziffra Fesztivál programja is nyilvános már: ezen az alapító Balázs János mellett olyan nagy művészek lépnek majd színpadra, mint Fazil Say, Rost Andrea, Mischa Maisky, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Virtuózok felfedezettje, Boros Misi, illetve a világzene közismert alakja, Lajkó Félix.

Vasárnap 16:30-kor a Duna World-on kerül levetítésre a Virtuóz című dokumentumfilm, amely Cziffra György életét dolgozza fel.

Kékesi Attila filmjében megannyi játékfilmes jelenetben elevenül meg a mester kalandos élete. A film producere: Havas Miklós.
A film zenei rendezője és szereplője Balázs János zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője elmondta: "Nagyon büszke vagyok, hogy egy ilyen fantasztikus filmmel ünnepelhetjük Cziffra György 95. születésnapját." 
https://www.youtube.com/watch?v=ldHM2x-YHp0

http://cziffrafesztival.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: