2016. november 24., csütörtök

5 hasznos tipp a biztonságos online vásárláshoz




A Deloitte elemzői szerint az idei Black Friday során több ember fog ajánlatokat keresni és online vásárolni, mint valaha. Várhatóan ez lesz az első olyan alkalom, amikor az online vásárlók csaknem annyi pénzt fognak költeni a virtuális világban, mint amennyit a hagyományos üzletekben. Ezek a tranzakciók számtalan alkalmat kínálnak majd a kiberbűnözőknek, akik sosem hagyják ki a népszerű trendekhez kapcsolódó lehetőségeket. Az ESET most 5 pontban foglalta össze, hogyan kerülhetjük el a pénzünk és a számítógépünk ellen intézett támadást az online vásárlások során.
 


  1. Használjunk biztonságos internetkapcsolatot
Nem mindegyik internetkapcsolat biztonságos ahhoz, hogy online fizetésekhez használjuk. A karácsonyi vásárokban elérhető nyilvános Wi-Fi nem feltétlenül a legjobb opció a Black Friday alatti vásárlásokhoz. Kedvenc online boltunk eléréséhez biztonságosabb alternatíva, ha az otthoni saját számítógépünket, vagy okostelefon/tablet esetében idegen helyen saját mobil internetünket használjuk a vásárláshoz.

  1. Védjük eszközeinket
Lehetőség szerint mindig használjunk saját megbízható eszközt - legyen az számítógép, tablet vagy okostelefon -, mivel ezeken sokkal könnyebben észreveszünk bármilyen működés közben előforduló szokatlan jelenséget, furcsaságot. Emellett tartsuk az operációs rendszerünket és a szoftvereinket naprakészen, hogy elkerüljük a nem javított biztonsági réseket, amelyekkel potenciálisan vissza lehet élni. Végül, de nem utolsó sorban, telepítsünk egy olyan megbízható vírusvédelmi biztonsági alkalmazást, amely többrétegű biztonsági megoldásokkal rendelkezik, és az alapfunkciókon felül például az online bankolás közben is védelmet nyújt.

  1. Figyeljünk a hamis ajánlatokra
Ha olyan Black Friday (vagy Cyber Monday) ajánlatot kapunk, amelyik túl szépnek és kedvezőnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, akkor majdnem biztosan átverésről van szó. Az e-mailben érkező hamis ajánlatok gyakoriak az év végi szezonban, és ezek olyan kártékony weboldalakra irányítják a vásárlókat, amelyek titokban bizalmas adatokat (bankkártyaszám), vagy belépési információkat gyűjtenek a felhasználóktól.
Ha nem szeretnénk ilyen csaló oldalakra tévedni, akkor írjuk be a böngészőbe kézzel a felkeresni kívánt online bolt címét, és ne kattintsunk a kétes levelekben érkező linkekre.

  1. Mindig ellenőrizzük a webcímet
Amennyiben lehetséges, akkor jól ismert és megbízható üzleteket, webáruházakat és termékmárkákat válasszunk, amelyek biztonságos online vásárlási környezetet kínálnak számunkra, és elérhető ügyfélszolgálattal rendelkeznek az esetleg felmerülő problémák kezelésére. Azonban akkor se lankadjon a figyelmünk, ha jól ismert márkáról van szó, mert a csalók sokszor hamis, és az eredetire hasonlító, megtévesztő weboldalakat készítenek a vásárlók félrevezetéséhez.

  1. Használjunk biztonságos fizetési megoldásokat
Az online vásárlás biztonságosabb, ha virtuális bankkártyát, vagy valamilyen megbízható online fizetésközvetítői szolgáltatást alkalmazunk a vásárlás során, így nem lesz közvetlen veszélyben a valódi bankszámlánkon tartott összeg. Ha mégis baj történik, akkor a kárt, vagy annak egy részét a bank, illetve a fizetési szolgáltató átvállalhatja.
Az ESET tippjeit a biztonságos online bankoláshoz itt találhatja. 

Nincsenek megjegyzések: