2016. november 7., hétfő

Sarkvidéken innen és túl




A Dán Nagykövetség 2016. november 7. és december 5. között Sarkvidéken innen és túl címmel változatos programsorozatot szentel az Északi-sarkvidéknek. Hó és jég, sötétség és fény, szépség és csend - az Arktisz egyike az emberiség egyik legalapvetőbb kulturális narratíváinak.

Az Északi-sarkról szőtt elképzelések jócskán megelőzték a felfedezők és szemtanúk beszámolóit. A sarkvidék képzelt világunk része volt már azelőtt is, hogy tényleges világunk részéve vált volna. Ez az egyedülálló, szárazfölddel övezett tengeri térség gyors és drámai változásokon megy keresztül napjainkban. E változások azonban nemcsak az őslakosok, hanem a mi életünkre is jelentős befolyással bírnak.

Az Északi-sarkvidék természeti és kulturális örökségébe ad betekintést a Sarkvidékünk jövője c. pop-up kiállítás, melyet november 7-én a Premier Kultcaféban láthat először a hazai közönség. A Grönlandot középpontba állító tárlat olyan témák köré szerveződik, mint a klímaváltozás, a páratlan szépségű sarkvidéki táj és természet, az identitás és az őslakosság közösségi élete. A 18:30-kor kezdődő program vendége Gunnar D. Hansson, a Göteborgi Egyetem professzora, aki 2009 nyarán részt vett egy északi-sarki expedíción az Odin nevű jégtörő hajón, melyről a Lomonoszov-hátság című művében számol be. A kötet magyarul 2014-ben a Polar Könyvek gondozásában jelent meg, Esterházy Péter előszavával.
A beszélgetést Daniel Dencik The Expedition to the End of the World c. alkotásának vetítése követi, mely egy idealizált, vad és titokzatos világba vezeti be a nézőt. A film egy kalandos felfedezőút Grönland festői, északkeleti partvidéke mentén, ahol ember még sosem járt azelőtt, és ahol ma már rohamosan olvad a jégtakaró, de egyúttal belső utazás is. A programra a belépés ingyenes.

A november 8. és 13. között megrendezésre kerülő 13. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál külön tematikus blokkot szentel az Északi-sarkvidéknek. Az északi-sarki dokumentumfilmezés döntő eszköze a klímaváltozás hatásával összefüggő ismeretek, szaktudás és információk megosztásának. A filmek sokféle belső és külső, történelmi, kortárs, kísérleti, aktivista, személyes és politikai nézőpontból közelítik meg az emberi jogi témákat. Kitérnek a környezeti hatások, a geopolitika, a gyarmatosítás és az őslakos jogok kérdésére, és közben átformálják a nézők hozzáállását is, akik többé nem üres, sivár, változatlan és elszigetelt helynek látják az Arktiszt.
A jég hátán címet viselő programban, melynek kurátora Scott MacKenzie és Anna Westerståhl Stenport, dán, grönlandi, kanadai, német, norvég és orosz dokumentumfilmeket tűznek műsorra. A Thule Tuvalu című svájci alkotás a globális felmelegedés drámai hatását mutatja be a világ két különböző pontján, megható portrét festve két közösség összefonódott sorsáról: miközben Észak-Grönlandon rohamosan olvad a jég, egy kicsi, csendes-óceáni szigetállamban megállíthatatlanul emelkedik a tengerszint. A Sumé: egy forradalom hangja emléket állít annak a grönlandi rock bandának, amely elsőként énekelt inuit nyelven a forradalomról és az elnyomásról, megváltoztatta a grönlandiak felfogását és elősegítette öntudatra ébredésüket. A filmben megelevenedik az őslakosság harca saját hangjáért és kulturális identitásáért. A föld, ahol mamutok szunnyadnak bemutatja, hogyan hat a modern civilizáció a Jamal-félszigeten élő nyenyecek életére, míg a Mese a tundráról betekintést enged egy világtól elzárt számi település harcába hagyományos életmódjuk fenntartásáért.
A programot a szerelmet középpontba állító két rövidfilm is színesíti: a Visszhangok egy kísérleti zenés dokumentumfilm, amely Grönland elhagyatott katonai területeire kalauzolja el a nézőt, A lázadó pedig apa és lánya összetett kapcsolatát boncolja és bemutatja egy költői szerelem elmúlását.
A vetítéseket egy angol nyelvű panelbeszélgetés vezeti fel november 11-én 14 órától a Blinken OSA Archívumban, melynek résztvevői a sarkvidéki program két kurátora, Scott MacKenzie és Anna Westerståhl Stenport, a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál igazgatója, Oksana Sarkisova, a Göteborgi Egyetem professzora, Gunnar D. Hansson és Eva Belova, A föld, ahol mamutok szunnyadnak rendezője.
A panelbeszélgetésre a belépés ingyenes.

A dán Jacob Kirkegaard előadásai, audiovizuális installációi és kompozíciói középpontjában azok az akusztikus terek és jelenségek állnak, amelyek többnyire rejtve maradnak az érzékszervi érzékelés elől. A hangművész tavaly mutatkozott be a hazai közönség előtt a csernobili atomkatasztrófát feldolgozó Aion projektjével. Ezúttal Isfald - Live című munkáját hozza el, melynek bemutatójára december 1-én 19 órakor kerül sor a Lärmben. A mű címe egy sarkvidéken előforduló jégformációt, a gleccser meredélyes részét jelöli. Az Isfald eredetileg egy installáció, amely a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező Louisiana Modern Művészeti Múzeum megbízásából készült és annak tulajdonát képezi. Egy elsötétített teremben tizennégy, az olvadó jég hangját játszó hangszóró van elhelyezve a padlószint alatt. Kirkegaard 2013 júniusában egy hetet töltött a grönlandi Ilulissat jégfjordban nagy robajjal leszakadó jégtömbök és úszó jégtáblák között, sarkvidéki utazásával olyan egykori felfedezők nyomdokába lépve, mint Rasmussen és Franklin. A leszakadó gleccserdarabok hangját húsz méterrel a vízfelszín alatt elhelyezett mikrofonokkal rögzítette. A Russel-gleccser jégtömbjeinek felszínére pedig rezgésérzékelő műszereket telepített, hogy felvegye az olvadó jég magas frekvenciájú hangját. Az Isfald nem közvetlen állásfoglalás a globális felmelegedés ellen, hanem egy olyan lehetőség, amely teret ad a képzeletnek, az álmoknak és a misztériumnak, a hang erejével stimulálja a sarkvidékkel kapcsolatos gondolatainkat és képzeletünket, arra késztetve a befogadót, hogy eltöprengjen a természet kérlelhetetlenségén. A kb. 40 perces prezentációt egy angol nyelvű beszélgetés előzi meg a művésszel.
A programra a belépés ingyenes.

December 5-én a Dán Nagykövetség meghívására Budapestre látogat Martin Breum dán író, újságíró, az Északi-sarkvidék nemzetközileg elismert szakértője, aki a Kino Cafe moziban tart angol nyelvű előadást 19 órától. Martin Breum 2013-ban részt vett a LOMROG III nevű északi-sarki expedíción, melynek során a kutatók a Jeges-tenger fenékterületét vizsgálták. Az utazásról a dán DR országos TV-csatornán számolt be. Számos cikk és tanulmány mellett társkészítője A Dán Királyság története című hat részes dokumentumfilm-minisorozatnak, amely Dánia, Grönland és a Feröer-szigetek 300 éves közös történetébe nyújt betekintést, dokumentarista módszerekkel. Az előadást az idei Skandináv Filmfesztivál egyik sikerfilmjének a vetítése követi. A Thule-akták valós történeten alapul. 1968. január 21-én egy atomtöltetet szállító amerikai bombázó zuhant le egy amerikai légibázis közelében a dán fennhatóság alatt álló grönlandi Thule mellett. Az érintett kormányok elkendőzték az esetet, az ügyet lezártnak nyilvánították, ám 18 évvel később Poul Brink újságíró felfigyel a nukleáris baleset gyanús körülményeire, és a fiatal riporter nyomozni kezd. A mozi a filmet eredeti nyelven, magyar és angol felirattal vetíti.
A programra a belépés ingyenes.

A Sarkvidéken innen és túl c. programsorozat a Dán Nagykövetség, a Premier Kultucafé, a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, a Blinken OSA Archívum, az UH Fesztivál, a Lärm, a Budapest Film és a Kino Cafe mozi együttműködésében valósul meg.

2016. november 7. - 2016. december 5.
Sarkvidéken innen és túl
Premier Kultcafé (1085 Budapest, Üllői út 2-4.)
Blinken OSA Archívum (1051 Budapest, Arany János u. 32.)
Lärm (1073 Budapest, Akácfa u. 51.)
Kino Cafe Mozi (1137 Budapest, Szent István krt. 16.)

http://www.verzio.org/hu
http://www.premiercafe.hu
http://www.osaarchivum.org
http://larm.hu
http://kinocafemozi.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: