2016. november 20., vasárnap

Megnyitotta kapuit a Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren




A Magyar Kézműves Szövetség és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) rendhagyó divatbemutatót szervezett, ahol ismert televíziós műsorvezetők: Bényi Ildikó, György-Horváth Zsuzsa, Kozári Réka, Novodomszky Éva és Gaskó Balázs, valamint Bán Teodóra a BFTK ügyvezetője mutatta be a magyar kézművesek gyönyörű darabjait.

Az Európa tíz legszebbje között jegyzett Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásár nagy sikerű, rendhagyó divatbemutatóval adott ízelítőt a Vörösmarty téren a zsűrizett kézművesek kínálatából. Valódi és egyedi - ez jut mindenki eszébe abban a pillanatban, amikor meglátja ezeket a kézműves termékeket.

Bán Teodóra a megnyitón hangsúlyozta: a Vörösmarty téri forgatagban egymást érik a nép- és iparművészek, dizájnerek, innovatív kézművesek és a kézműves élelmiszerkészítők, akiket egy szakmai zsűri válogatott ki. A vásár különleges hangsúlyt fektet a természetes alapanyagú termékekre, a tradicionális és a modern találkozására a kulturális programok és a gasztronómia terén egyaránt. A hagyományos portékák mellett helyet kapnak újragondolt, modernebb formába öntött népművészeti tárgyak, valamint design-darabok is.

Az ünnepi megnyitót a Belvárosi Főplébánia-templom Énekkarának egyházi- és világi kóruséneke tette különlegessé. A Virágh András vezette kórus Kodály, Händel, Demény Dezső, valamint Bárdos Lajos kórusműveit tolmácsolta.

A családi szórakozásról a kézműves játszóház és a titkos kívánságok kuckója, a vásári hangulatról karácsonyi ajándékötletek, gasztronómiai különlegességek gondoskodtak és gondoskodnak egészen 2017. január 1-éig a Vörösmarty téri Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásárban.

Szereti a szépet, az egyedi és ötletes kézműves tárgyakat?
Ha igen, akkor látogasson el az idén is 2016. november 11.-2017. január 1. között az Európa tíz legszebb vására között emlegetett Budapesti Adventi- és Karácsonyi Vásárra. A hagyományokhoz hűen most is kiváló minőségű termékekkel, megannyi gyönyörű, egyedileg készített portékával találkozhat a vásári forgatag kedvelője a Vörösmarty téren.
A Magyar Kézműves Szövetség igyekszik minden évben és minden nagyobb eseményen megmutatni az ősi mesterségek sokszínűségét, változatos és ötletes alkotásait.
A vásáron több mint hetven kézműves kizárólag a saját termékeit kínálja. A mesterek előzetesen szigorú minősítési szűrőn, rostán esnek át, hogy újra és újra részt vehessenek az immáron lassan húszéves karácsonyi seregszemlén.

Arra törekszünk, hogy alkotásainkkal évről évre színvonalasabbá tegyük a vásárt, és minden alkalommal rangjának méltó helyére emeljük azt - hangsúlyozta Szabó Katalin, a Magyar Kézműves Szövetség elnöke. A Kárpát-medence tárgyalkotó kultúrája mindig egyedülálló volt Európában. A századforduló új művészeti irányzatai is merítettek ebből a sajátos világból. Megtalálható például a népi mesterek munkáin keresztül a megújult szecessziós vonulat is.

A szövetség szeretné az érdeklődők figyelmét arra is felhívni, hogy milyen fontos szerepe van a magyar kézműves mesterségeknek. Megmutatják, hogyan lehet ápolni, öregbíteni ezeket a tradíciókat. Céljuk, hogy a fiatalabb generációkkal is megismertessék hagyományainkat, s majdan átadják nekik ezt a fajta szemlélet- és látásmódot. Természetesen a kor mai igényeinek megfelelve igyekeznek stílusos, nem mindennapi holmikat bemutatni.

A kézművesek ugyanazon az áron kínálják a portékájukat, ahogyan egész évben. Folyamatosan követik a trendeket, a saját és egyedi stílusukkal ötvözik, színesítik a modern formákat, művészi elemeket. Nem futószalagon gyártott tömegáru ez, minden egyes munkafázis őrzi a kezük munkáját, a saját kis alkotó világukat is láttatva.
A szövetség további fontos feladata még az is, hogy a tradicionális szakmákat összefogják, s az országban és a világban egyaránt megismertessék a magyar kézművesség sokszínűségét, a mesterek kreativitását, művészi-minőségi szakmai tevékenységét." (Magyar Kézműves Szövetség)

http://budapestkaracsony.hu
https://www.facebook.com/budapestchristmasfair
www.kezmuvesszovetseg.hu

Nincsenek megjegyzések: