2016. november 8., kedd

Klebelsberg Kuno Hét 2016.




Klebelsberg Kuno Hét 2016. 141 éve, 1875. november 13-án született hazánk egyik nagyformátumú politikusa, az 1922 és 1931 között kultuszminiszter gróf Klebelsberg Kuno. Névadójának születési időpontját évről évre egy hetes műsorfolyammal ünnepli meg a Klebelsberg Kultúrkúria.

„A nemzet pozitívumokat, koncepciókat, tetteket, elhatározásokat, műveket akar és nem izgalmakat." (Klebelsberg Kuno 1927.)

A Klebelsberg Kuno Hét megnyitó rendezvénye Ujváry Lajos Munkácsy-díjas festőművész (1925-2006) emlékkiállítása 2016. november 9-én 18 órakor. A kiállítást Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész nyitja meg.
Ujváry Lajost 1944-ben felvették a Képzőművészeti Akadémiára, de a háború miatt tanulmányait már nem tudta megkezdeni. 1945. január 1-jén kétszáz hőgyészi falubelijével együtt az oroszok munkatáborba hurcolták. 1946. október 5-én érkezett haza és megkezdte Képzőművészeti Főiskolai tanulmányait Szőnyi István növendékeként. 1949-ben eltávolították a főiskoláról, de Szőnyi István és Bernáth Aurél ajánlására visszavették.
1951-ben diplomázott Poór Bertalan és Szőnyi István növendékeként. Diákkorában a magyar irodalom legjobbjaival levelezett, ekkor ismerte meg Szabó Lőrincet, Kassák Lajost, Remenyik Zsigmondot, Tersánszky Józsi Jenőt és Tamási Áront. Szinte valamennyiükről készített portrét, amelyeket 1960-ban a Csók Galériában mutatott be, ahol Kodály Zoltán, Szabó Pál, László Gyula is megtisztelték a fiatal művészt a jelenlétükkel. 1985-ig, nyugdíjba vonulásáig a Képző- és Iparművészeti Gimnázium tanára volt. Majdnem 35 évig tanította a fiatalokat.
Élete folyamán egy kitüntetést sem kapott, csak a halála előtt egy évvel ismerték el művészetét, és megkapta a Munkácsy-díjat. Több mint 50 egyéni és csoportos kiállítása volt hazánkban és külföldön egyaránt. Műveit Párizs, Helsinki, Tokió, Kairó valamint több német és olasz város múzeumaiban és galériáiban láthatták.
A paraszti életforma régi rekvizitumainak és újabb jelenségeinek ábrázolója, különösen sokat foglalkoztatta az erdélyi székely falvak élete. Egyszerű, tömör formaadás, mélyen izzó, lírai színvilág jellemzi képeit. Az erdélyi Gyimesek és a dunakanyari tájak tájfestőjeként tartják számon.
A kiállítás 2016. december 11-éig díjtalanul látogatható naponta 10-18 óráig.

Ablak a múltra - Kerényi Zoltán fotókiállítása
Budapest múltja és jelene olvad egybe Kerényi Zoltán különlegesen izgalmas fotómontázsain.
Az elmúlt években készített legújabb, még nem ismert alkotásait mutatják be a tárlaton.
Továbbra is hatalmas siker övezi azokat a fotómontázsokat, melyeken egyszerre látjuk a főváros mai, modern, színes arcát és az évtizedekkel korábbi állapotát. A látogatók már korábban megismerhették Kerényi Zoltán képeit, melyeken "ablakot" nyit a múltra, különleges benyomásokat keltve, szinte elmosva a fizikai idő által felállított határokat.
A kiállításon Klebelsberg Kuno munkásságához kapcsoló emlékhelyek és épületek is megjelennek.
„Az Ablak a múltra valóban úgy tárja elénk a korábbi korszakok megmentett pillanatait, hogy miközben a valóságba ülteti azokat, a múlt és a jelen erejét egyesítve újat teremt. Nem más ez, mint emlékezés nyitott szemmel. Nyitott szemmel és nyitott szívvel." (P.A.)
Kerényi Zoltán építészmérnök, fotóművész még 2011-ben vágott bele e különleges sorozatába, s azóta közel 500 képet alkotott.
2016. november 9. szerda - 2016. november 29. kedd
www.ablakamultra.hu

2016. november 10. csütörtök 18:00
Pesthidegkút hősi emlékműve - dr. Czaga Viktória helytörténész könyvbemutató előadása.
A Pesthidegkúti Helytörténeti Füzetek negyedik kötete a község első világháborús emlékműve felállításának történetével foglalkozik. Kitér a korabeli Pesthidegkút-Ófalú és a körülötte kialakult villatelepek lakóinak az emlékmű elhelyezésével kapcsolatos ellentétére, és vizsgálja, milyen szerepe volt Klebelsberg Kunó vallás- és közoktatásügyi miniszternek az emlékmű felállítása körül.
A belépés díjtalan.

November 11-én a Klebelsberg Kuno Díj ünnepélyes átadása és Gálaműsor előtt Klebelsberg Kuno szobrának ünnepélyes megkoszorúzásával emlékezünk a kultuszminiszterre.
A Klebelsberg Kuno Hét házigazdája Dr. Láng Zsolt polgármester II. Kerületi Önkormányzat, fővédnöke Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest 4-es számú választókerületének országgyűlési képviselője.
A további programok a honlapon olvashatóak.

2016. november 9. szerda - 2016. november 16. szerda
Klebelsberg Kuno Hét 2016.
Klebelsberg Kultúrkúria
1028 Budapest, Templom u. 2-10.

www.kulturkuria.hu

Nincsenek megjegyzések: