2016. november 19., szombat

Folyik a csapból a víz. Te elzárnád?




Vajon hányan mennek el az utcán egy folyó csap mellett, anélkül, hogy elzárnák azt? És vajon mennyi víz folyik el addig, amíg olyan ember nem jár arra, aki elég felelősségtudatos, és el is zárja a csapot? Ezekre a kérdésekre keresték a választ a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 alkalmából egy néhány órára kitelepített kúttal a Nyugati téren. 



Bele sem gondolunk, mennyi vizet használunk el egy-egy nap során. És nemcsak a mindennapi fogyasztásra kell gondolni, amely a főzéshez, tisztálkodáshoz, öntözéshez szükséges. Például a pólóhoz, amit viselünk, 2700 liter vízre van szükség, a farmerünk 8000 liter vízbe került. Egy darab tojáshoz 20 liter víz szükséges, amíg el nem fogyasztjuk. Sokaknak azonban még ennyi sem jut, hiszen több mint 1 milliárd ember él a Földön egészséges ivóvízhez való hozzáférés nélkül. Figyelembe véve az egyre növekvő vízigényünket és a Föld véges vízkészletét, a tudatos vízfogyasztás a közeljövő egyik legnagyobb kihívása.
A folyó csap installációval és akcióval[1] arra tettek kísérletet a szervezők, hogy felmérjék, mennyire vagyunk tudatosak mindennapi vízhasználatunk során. Sokszor nem csak az természetes számunkra, hogy kiváló minőségű, tiszta vizet ihatunk, hanem az is, hogy bárhol, bármikor és bármennyi elérhető. A Nyugati térre kihelyezett folyamatosan folyó csap mellett több mint ezren mentek el a mintegy 5 órán át tartó kísérlet ideje alatt. Ebből 43-an zárták el azt - azaz minden 24. ember figyelt fel a pazarlásra. Többen megálltak, visszanéztek, nem tudták eldönteni, hogy elzárják-e csapot vagy sem, de végül továbbmentek. Volt, aki ivott is belőle, de aztán mégis hagyta tovább folyni a vizet. A kísérletből kiderült, hogy az idősebbek víztudatosabbak, mint a fiatalok - azok közül, akik elzárták a csapot, 60% a 60 évesnél idősebb korosztályból került ki. De volt olyan turista, kismama, diák és üzletember is, aki nem bírta tétlenül nézni, hogy folyik a víz.
-         A környezetükre odafigyelő járókelőket apró ajándékkal jutalmazták meg a szervezők, az installációra szerelt monitoron pedig egy kizöldülő fa jelezte, ha valaki odafigyelt a környezetére és elzárta a csapot.


[1] az akciót  a török Standart Pompa vállalat a Víz Világnapjára készített installációja és flash mobja inspirálta


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: