2016. november 11., péntek

Közelít az Oscar felé az elbűvölő magyar rövidfilm




Deák Kristóf Mindenki (Sing) című rövidfilmjét márciusi premierje óta több mint harminc fesztivál közönsége láthatta. Az elmúlt hónapokban is tucatnyi jelentős nemzetközi fesztivál vetítette a filmet, amely fontos, Oscar-kvalifikáló díjakat is nyert.

A Mindenkinek több nemzetközi díj mellett két Oscar-kvalifikáló fesztiválon is fődíjat ítélt a zsűri, így a nagy sikerű magyar rövidfilm egyre nagyobb eséllyel közelít a rövidfilmes Oscar-díj felé.

Októberben a japán Sapporo Shortfesten kapott elismerést a Mindenki két főszereplője: Gáspárfalvi Dorka és Hais Dorottya megosztva kapták a legjobb gyerek főszereplő díját. Két hete az Egyesült Arab Emirátusokban, a Sharjah Nemzetközi Gyerekfilmfesztivál versenyében jelölték a legjobb kisfilm kategóriájában, múlt héten pedig a koreai Asiana Nemzetközi Rövidfilmfesztivál nyitófilmjeként vetítették Szöulban nagy sikerrel. Ugyanitt Kovács István Betonzaj című rövidfilmje is díjat nyert. 

A Mindenki most vasárnap megnyerte a legjobb kisfilm díját a Chicagói Nemzetközi Gyerekfilmfesztiválon, amely Amerika legnagyobb gyerek- és ifjúsági filmes mustrája és az egyetlen Oscar-kvalifikáló gyerekfilmes fesztivál a világon. Ezzel a díjjal a film most már kétszeresen is jelölhetővé vált a kisfilmes Oscar-díjra, hiszen már júniusban, a tokiói Short Shorts filmfesztiválon) nyert díjával is automatikus Oscar-jelölést kapott.

A fentieken kívül októberben a világ minden táján lehetett látni az alkotást: Erdélyben a Filmtettfeszten, Mumbaiban, Mexikóban, Torontóban
és az USA több nagy filmfesztiválján is vetítették. A napokban Angliában is bemutatkozott: az Aesthetica rövidfilmfesztivál és a Crystal Palace Nemzetközi Filmfesztivál versenyében is szerepelt.

A Mindenki jövő héten Berlinbe megy, ahol a rangos Interfilm fesztivál gyerek- és ifjúsági szekciójában vetítik majd.

A rövidfilm a Friss Hús rövidfilmfesztiválon mutatkozott be a magyar közönségnek 2016 márciusában, ahol a fesztivált szervező rövidfilmes portál, a Daazo.com elismerő oklevelét nyerte  „az esztétikumot előtérbe helyező és a hatalom és a gyermekek viszonyát érzékletes módon bemutató ábrázolásmódjáért". A film fesztiváloztatásáért a Daazo rövidfilmes portál felel.

1991-et írunk. A tízéves, visszahúzódó Zsófi új iskolába kerül. Eleinte persze minden furcsa és idegen számára, de hamar megtalálja a helyét: felveszik az iskola híres kórusába, és barátra is talál az osztály hangadója, Liza személyében. Hamarosan azonban a lányok olyan súlyos kérdésekkel szembesülnek, amelyek egy felnőttet is nehéz helyzetbe kényszerítenének. A kórusvezető tanár, Erika néni nem válogat a módszerekben, ha a kórus sikeréről van szó - a gyerekek végül mégis megtalálják a legjobb választ a helyzetre.

https://vimeo.com/142948550
 

Nincsenek megjegyzések: