2016. november 3., csütörtök

Novemberi programok




Közeledik az adventi időszak, és a karácsony, ami bizony a programokon is meglátszik. Találunk Márton napi programokat, adventi kézműves készülődést, és lassan megnyílnak a vásárok is.

XV. Garda fesztivál, november 4-6.,            Tihany, www.tihany.hu, Tihany egyik nevezetessége a gardamég a település címerére is rákerült. Szerencsére még élnek a régi halászok közül, akik tudják, hogyan halászták ezt a különleges halat. Az ő elmondásuk alapján elevenítették fel ezt a régi szokást. A vendégek hajókról követik a halászatot. Amikor kifogják a gardákat, utána a perjel úr megáldja a halat az Apátságban, majd tavalyi szőlővenyigére húzzák a beirdalt, bepaprikázott halakat, körbe a földbe szúrják, és parázson megsütik. Ezt a régi hagyományt egészítették ki halászléfőző versennyel, halászati bemutatóval, halas játszóházzal, szórakoztató programokkal, táncházzal. Borbemutató, gasztronómiai előadás, felvonulás, játék, vetélkedés teszi még izgalmasabbá ezt a két napot. 

Márton nap, november 11., Fonyód, www.fonyod.hu, A Márton napi libasült evés hagyományai előtt tisztelegve idén is megrendezésre kerül, a már hagyományosnak számító, Márton napi kulturális és kulináris élvezetekkel egybekötött zenés mulatság, amelynek során az időseket a város megvendégeli az Idősek hónapja alkalmából.

Márton Napi libavacsora, november 12., Badacsonytördemic, www.badacsonytordemic.hu; www.badacsonyiprogramok.hu, Hagyományaink ápolásához hozzátartozik, hogy összegyűljünk Márton Nap környékén bemutatni az újbort és elfogyasztani az ízletes kemencében sült libacombot, megelőlegezve ez által a következő év gazdagságát. Az este folyamán hangulatos műsor és zene mellett jólesik beszélgetni a baráti társaságoknak, akik nem csak a községből érkeznek e jeles rendezvényre.

Geotúra Szentbékkálla környékén, november 20., Szentbékkálla, www.bfnp.hu, Jelentkezés előző nap 18.00 óráig. A Káli-medence rejtett földtani és kultúrtörténeti kincsei: Geotúra Szentbékkálla környékén. Ár: felnőtt: 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő
Gyalogos geotúra: Szentbékkállai-kőtenger - szabadtéri színpadi piroklasztit feltárás - barangolás a Fekete-hegy környékén.

Betlehem állítás, november 25., Balatonfüred, www.vaszaryvilla.hu, A szokásokhoz híven idén is megrendezésre kerül a Betlehem állítás a Római Katolikus Plébániatemplom előtt, amire minden kedves érdeklődőt várnak szeretettel.

Aranycsengő Adventi Vásár, november 25. - december 23., Siófok, www.kulturkozpont-siofok.hu, A Siófok főterén kialakított hangulatos adventi vásárban kézművesek és kereskedők várják a szeretteik számára ajándékokat keresőket, a vendéglátók pedig finomabbnál finomabb ételekkel és italokkal kínálják a vendégeket. A gyermekeket a felállított Betlehem mellett, egy-egy hétvégén kézműves foglalkozás és mézeskalácssütés várja, a színpadon a városi oktatási intézmények gyermekcsoportjai, diákjai segítenek feleleveníteni a karácsonyi ünnepkör hagyományait, és koncertek, zenés műsorok fogadják a közönséget.

100 Hungarikum Bormustra, november 26., Keszthely, www.balatonszinhaz.hu, A keszthelyi téli időszak egyik kiemelkedő és egyedi gasztronómiai rendezvénye a 100 Hungarikum Bormustra. A rendezvényen a szervezők őshonos magyar szőlőfajták és magyar nemesítésű szőlők boraiból válogatnak és kínálnak a borkedvelő közönségnek. A rendezvényen évről évre több minta kóstolható, melyek egy része igazi különlegesség, gyakran kereskedelmi forgalomban nem elérhető bor. A szakmai előadások témái is részben a jellegzetesen magyar szőlőfajták termesztéséhez és feldolgozásához kapcsolódnak.

Advent és Karácsony Keszthelyen, november 27. - január 3., www.keszthely.hu, Keszthely az adventi, karácsonyi időszakban is gazdag programkínálattal várja a városba látogatókat. A belváros díszkivilágítása, a sétáló utcában felállított városi betlehem, és az adventi kitelepülők mellett templomi koncertekkel, játszóházakkal, ünnepi gyertyagyújtással, jótékonysági koncertekkel és az ünnepkörhöz kapcsolódó színházi és ismeretterjesztő előadásokkal várják nem csak a helyi lakosságot, hanem a városba érkező vendégeket egyaránt a szervezők. A programok többsége a templomokban, a Balaton Színházban, a Művelődési Központban és a sétálóutcában kerül megrendezésre és díjmentesen látogatható.

Adventi játszóház, november 27., Kis-Balaton, www.bfnp.hu, Helyszín: Kápolnapuszta, Bivalyrezervátum. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság szeretettel várja kézműves foglalkozásra az érdeklődőket Kápolnapusztára a Bivalyrezervátumba. A kézműveskedés a közelgő ünnep jegyében a Bivalyrezervátum fogadóépületében zajlik. Tobozok, fenyőgallyak, karácsonyi díszek, és egy kis meghittség-melegség várja a kicsiket és nagyokat.

Karácsonyváró napok, november 27. - december 21., Tihany, www.tihany.hu, Az adventi időszakban elsősorban a csendesebb programok kerülnek előtérbe. A Németh László Művelődési Ház ilyenkor kézműves foglalkozásokkal, karácsonyi ajándékkészítéssel készülődik az ünnepre. Együtt várják a Mikulást, aki egy gyermekelőadás keretében érkezik meg, ajándékot osztva. Minden évben a helyi amatőr művészeti csoportok ajándékműsorral kedveskednek a falu lakóinak, ezzel búcsúztatják az évet. A programsorozat keretein belül kerül megrendezésre a Forraltbor Főző verseny is.

Sütemény és Tortafesztivál, november 12- 13., Budapest, Millenáris, http://www.sutnicake.hu/, November 12-13-án kerül sor a harmadik Sütemény és Tortafesztiválra, a Millenáris Központ D épületében. A fesztivál idei témája Walt Disney mesevilága. Ehhez a témához kapcsolódik a torta design verseny is, amelynek legszebb alkotásait a közönség is megtekintheti a kiállítás alatt. Hazánk legjobb cukrászdái, torta és sütemény készítői várják a látogatókat a rendezvény két napja alatt.

Mitiszol Fesztivál, november 12., Budapest, Millenáris, www.mitiszol.hu, Az autentikus borokat népszerűsítő Terra Hungarica 6. alkalommal rendezi meg nagyszabású, mégis emberi léptékű kóstolóját, amely évről évre igyekszik többet kínálni mindazoknak, akiknek nem mindegy, hogy mi kerül a poharukba. Idén sem lesz ez másként, hiszen az alapnak számító Terra Hungarica tagokon (11 borvidék, 30 bortermelő) túl, idén már külföldi borászok is kiállítanak majd Európa számos kiemelkedő borvidékéről. A közös nevező továbbra is a természethűség.

Karácsonyi Ünnepi Hetek, november 25-december 23, Szeged, www.szvp.hu, Kézműves vásár, kulturális és zenei programok várják a szegedieket és a városba érkező vendégeket a Karácsonyi Ünnepi Hetek alatt a csongrádi megyeszékhelyen.

Adventi Kézműves Vásár, november 27-december 24,  Baja, www.baja.hu, A Baja Marketing Kft. szervezésében november 27-én az Eötvös utcában ismételten megnyitja kapuit a Karácsonyi Vásár. A vásár november 27 és december 24. között 10.00-18.00 óráig várja a látogatókat, akik az ajándéktárgyak vásárlása közben kürtőskalácsot, rétest, forralt bort, puncsot, pálinkát, egyéb finomságokat fogyaszthatnak.

IV. Nagy Orfűi Szalonna Fesztivál, november 5., www.mecsekhaza.hu, A fél disznóból töpörtyű, pecsenye, hurka, kolbász, szalonna, pörkölt elkészítése, zsűriztetése és kóstoltatása, illetve a legtöbb kóstolójegy begyűjtése.

Márton-napi Borünnep, november 11-12., Szekszárd, www.visitszekszard.hu, Márton-nap alkalmából hagyományőrző események várják a Szekszárdra látogatókat. Szent Márton és az újbor tiszteletére ilyenkor hatalmas libalakomákon vehetnek részt a vendégek.

Franc&Franc, november 18-19., Villány, www.villanyiborvidek.hu, A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg tavaly az első Franc&Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap. Idén azokat az európai bortermelőket invitálták Villányba, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort.

VI. Pécsi Adventi Kézműves és Mesevásár, november 25.-december 24., www.zsn.hu, Az ünnepre való készülődés varázslatos hangulatában kóruszenei előadók éneke, forralt bor illata hatja át az ékszerdobozzá váló Széchenyi teret.

Szennai Hurkafesztivál, november 26., www.szenna.hu, A Zselicség szívében fekszik kis településünk Szenna, ahol a leghíresebb rendezvény az idén 10. alkalommal megrendezésre kerülő Hurkafesztivál. A hurkatöltésre csapatok szerveződnek, és a hagyományostól a legkülönlegesebb ízű hurkák kerülnek az asztalra, melyeket nemcsak a zsűri, hanem az idelátogatók is kóstolgathatnak. Közben élvezhetik a színpadon fellépők sokszínű műsorát, kulturális, népzenei, könnyűzenei programokból válogathatnak. A fesztivált kirakodóvásár kíséri, ahol az árusok széles választékban kínálják a portékájukat. A boros gazdák, kifőzdék és sütödék ételről és italról gondoskodnak.

Kaposvári Advent, november 27.-december 23., www.egyud.kaposvar.hu, Az adventi időszakban Kaposváron betlehemes játékok, karácsonyi koncertek, a város apróságainak ünnepi köszöntői melengetik a nézők szívét-lelkét, míg egyéb testrészük egy pohár meleg itallal lel felüdülést.

Szekszárdi Advent, november 27.-december 23., www.szekszardagora.hu, Az esemény középpontjában színpadi produkciók lesznek, a családokat interaktív játékokkal, hófánk csúszdával, kézműves programokkal és szalmalabirintussal várják. A vásárban étkesek, kézművesek, kirakodó árusok várják a karácsonyi vásárolókat.

Márton Napi Libalakoma, november 11-13., Hajdúszoboszló, Szent István Park 1-3., www.hajduszoboszlo.hu, Novemberben három napon keresztül torkoskodhatunk Márton napja alkalmából Hajdúszoboszlón. A rendezvényen a libából készített ételek széles választéka mellett a legjobb magyar pincészetek újbor kínálatából is válogathatnak a látogatók. A libalakoma az évzáró gasztronómiai eseménye a városban, ahol a finom falatok mellett több zenés és kulturális programmal is szórakoztatják a közönséget.

András napi Pálinkafesztivál, november 26., Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő, Sóstói Múzeumfalu, www.muzeumfalu.hu, A rendezvényen a térség három eredetvédett párlata, az újfehértói fürtös meggy-, a szabolcsi alma- és a szatmári szilvapálinka kerül bemutatásra. A pálinkaiskola keretében a jó párlatfőzés titkait ismertetik, majd a pálinkaversenyen csapnak össze a finomabbnál finomabb nedűk. A nap zárásaként pedig egy finom pálinkás vacsorára invitálják a szervezők a programon résztvevőket.

Borkorcsolya napok a Gyógyvizek Völgyében, november 18-20, Egerszalók, Demjén, Több helyszínen, www.gyogyvizekvolgye.hu, A Borkorcsolya napok alkalmat ad az ideérkezőknek a három település Egerszalók, Demjén és Egerszólát legjobb borainak és borkorcsolyáinak megkóstolására, különleges pincék felkeresésére, a helyi egyedi szolgáltatások megismerésére.

Demjéni Disznótoros, november 26, www.demjen.hu, Tüzes házi pálinka és forralt bor koronázza meg a jól végzett munka gyümölcsét. A friss, fűszeres hurka, kolbász illata csalogatja az éhes vendégeket.

XVI. Tatai Vadlúd Sokadalom, november 26., Tata - Öreg-tó partja a madármegfigyelő-torony környékén, www.vadludsokadalom.hu, Látogasson ki a tatai Öreg-tó partjára, és legyen szemtanúja a madárvonulás lenyűgöző jelenségének. A vadludak vonulása az őszi-téli időszak olyan nemzetközi hírű és különleges eseménye, amely mágnesként vonzza a hazai és külföldi természetkedvelőket, madárbarátokat, madarászokat. Az egész napos program során mindenkinek lehetősége nyílik teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók ezek az egyébként félénk madarak. A madárgyűrűzési bemutató mellett előadásokkal, kiadványokkal, élőállatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi tanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, játszóházzal várunk minden kedves érdeklődőt. Az ingyenes rendezvény akadálymentesített területen utcai öltözékben élvezhető.

Fehérvári Advent, november 27 - december 24., Székesfehérvár, Belváros, www.szekesfehervar.hu, www.fehervariprogram.hu, A szállingózó hó, a kürtőskalács és forralt bor illata mindenkit kicsalogat az ünnepi pompában tündöklő Fő utcára, ahol a vásáron megcsodálhatja a betlehemet és gyönyörködhet az óriási karácsonyfában. Az adventezők sétáit karácsonyi dallamok kísérik.

Advent Győrben-Téli Fesztivál, november 25.- december 23., www.gyor.hu, Az adventi időszakra Győr a fények városává változik, a Belváros utcái csodás díszkivilágításba öltöznek advent első hétvégéjén, ami egyben a Téli Fesztivál kezdete is. A régióban egyedülálló látványosság mellett minden évben különleges attrakcióval szolgál a fesztivál a győrieknek és az ide látogató turistáknak.    

XIII. Kárpát-medencei Mézfesztivál, november 26-27., Zalaegerszeg, www.zalaegerszegturizmus.hu, A zalaegerszegi Kárpát-medencei Mézfesztivál programsorozata minden percben a méhészet és a méz körül forog. Az idelátogató mézrajongók a következő 'mézes' programok közül válogathatnak kedve szerint: Szakmai előadások, Méz- és méhészeti termékek kóstolója és vására, Mézlovagrendek felvonulása, Mézes sütemények Adventi versenye, Munkabemutatók, méz és méhészeti termékek kóstolója és vására.

Soproni Advent, november 25. - december 23., www.prokultura.hu, Az idei évben is hamisítatlan karácsonyi hangulattal, fenyő-, és fahéj illattal, étel és ital finomságokkal, kézműves termékekkel várják a Kedves Soproniakat és a Sopronba látogató vendégeinket Sopron Fő terére. A programok során természetesen nem feledkezünk meg az ünnepvárás meghittségéről sem, hiszen minden vasárnap közösen gyújtják meg a résztvevők a hatalmas adventi koszorúnk egy-egy újabb gyertyáját.

Zalaegerszegi Advent, november 29.- december 24., www.zalaegerszegturizmus.hu, Zalaegerszeg karácsonyi hangulatba öltözik, advent hangulata járja át a főutcát, a vendéglátóhelyeket, a belvárost. Kézművesek kínálják áruikat, forralt bor és sült gesztenye illata lengi be a várost, karácsonyi dallamok járják át szívünket.


Németh Krisztina és Tóth Tibor -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: