2016. november 22., kedd

Eötvös Péter és Esterházy Péter közös oratóriumát mutatja be a Müpa




Két év után ismét jelentős magyarországi Eötvös Péter-premiernek ad otthont a Müpa: a komponista Esterházy Péter szövegére írt Halleluja - Oratorium balbulum című műve a Bécsi Filharmonikusok és a Magyar Rádió Énekkara jóvoltából, a szerző vezényletével csendül fel először Magyarországon november 24-én. A koncertet megelőző, rendhagyó Előhangon Mácsai Pál színművész olvassa fel a zenemű alapjául szolgáló Esterházy-írást.

Esterházy Péter, Eötvös Péter Foto: (c) Csibi Szilvia, Müpa
„A cím magyar fordítása Dadogó oratórium lehetne - írta Eötvös Péter új művéről. - A főszereplő próféta a jövendöléseit csak dadogva tudja elmondani, amiből aztán némi bonyodalom keletkezik. Műfaja úgynevezett világi oratórium, amely annyiban tér el az egyházi oratóriumoktól, hogy a mi életünkkel foglalkozik, a 2016-os év állapotát írja le, és próbálja megjövendölni azt, ami már időközben meg is történt. A szöveg szerzője, Esterházy Péter igazi prófétának bizonyult, amikor 2011-ben ezeket a sorokat írta: »Nekünk határok kellenek. Mindenhová kerítéseket húzunk, a kerítést is bekerítjük. Belül vagyunk mi, kívül... hát azok nem mi vagyunk. [...] Talán most először nincsen mit mondanunk a jövőről.«"

A Salzburgi Ünnepi Játékokon július végén zajos sikert aratott, a világsajtóban a Frankfurter Allgemeine Zeitungtól a New York Times hasábjaiig méltatott alkotásban két világhírű énekes, a beszédhibás prófétát alakító finn tenor, Topi Lehtipuu, és az angyal szerepét játszó német mezzoszoprán, Iris Vermillion hallható. A prózai részek a salzburgi fesztivál állandó Jedermann-előadásában éveken át főszerepet alakító színész, Peter Simonischek jóvoltából hangzanak el Budapesten is. A Pad Zoltán vezette Magyar Rádió Énekkara német nyelven adja elő az oratóriumot, amelyet a Müpa állandó vendégzenekara, a Bécsi Filharmonikusok együttese mutat be a karmesterként is jelentős Eötvös Péter irányításával.

A magyar zeneszerző oratóriuma mellett két, nyelvezetében a romantika és a 20. századi zene közti hidat jelentő elégikus kompozíció - Arnold Schönberg Friede auf Erden című a cappella kórusműve, illetve Mahler befejezetlenül maradt X. szimfóniájának nyitótétele - is megszólal az 1900-as évek Bécséből.

A koncertet 18.00 órai kezdettel az Előhang című program előzi meg, ezúttal a Fesztivál Színházban, mely hosszabb lesz a megszokottnál. Mácsai Pál olvassa fel az Oratorium balbulum szövegét, Esterházy Péter sorait. Belépés az előadásra érvényes jeggyel lehetséges, a terem befogadóképessége erejéig.

A koncertet megelőző napon, november 23-án délután is Eötvös Péter új műve lesz a Müpa ismeretterjesztő Műhelybeszélgetésének témája. Fenyő Gábor, a sorozat házigazdája Molnár Szabolcs zenetörténésszel beszélget az oratórium történetéről.



Eötvös Péter Halleluja - Oratorium balbulum című műve a Salzburgi Ünnepi Játékok, a Wiener Konzerthaus és együttműködő partnere, a Wien Modern megrendelése alapján, az Ernst von Siemens Alapítvány, a Müpa, a WDR és ACHT BRÜCKEN | Musik für Köln, a Tonhalle-Gesellschaft Zürich és a Sydney-i Szimfonikus Zenekar támogatásával jött létre.

2016. november 24., 19:30
Eötvös Péter és a Bécsi Filharmonikusok
Eötvös Péter: Halleluja - Oratorium balbulum (magyarországi bemutató)
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
https://www.mupa.hu/program/eotvos-peter-es-a-becsi-filharmonikusok-2016-11-24_19-30-bbnh

2016. november 24., 18:00
Előhang - Mácsai Pál olvassa fel az Oratorium balbulum szövegét
Fesztivál Színház
https://www.mupa.hu/program/elohang-2016-11-24_18-00-fesztivalszinhaz

2016. november 23., 17:30
Műhelybeszélgetés
Előadóterem
https://www.mupa.hu/program/muhelybeszelgetes-2016-11-23_17-30-eloadoterem

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: