2016. november 8., kedd

9. Koreai Filmfesztivál – Keveredj bele!




Eljött a november és vele a koreai filmek ideje is. Immár 9. alkalommal hozza el a Koreai Kulturális Központ a koreai filmek legjavát a magyar mozikba. Barátság és árulás, szerelem és szenvedély, könnyek a nevetéstől és a szívbe markoló fájdalomtól.

A 2016. november 8. és 12. között megrendezésre kerülő filmfesztivál olyan érzelmek kavalkádját vonultatja fel, amelybe érdemes lesz belekeveredni! Idén Budapesten november 8. és 12. között a Sugár Mozi, november 11. és 12-én Debrecenben és Pécsett az Apolló Mozi, Szegeden pedig a Belvárosi Mozi ad helyet az eseménynek.

A budapesti Sugár Mozi november 8-i nyitó vetítésén 18:00 órától A királyi szabó című filmet nézheti meg a közönség. A 127 perces alkotás több mint 1000, kézzel készült hanbokot (koreai tradicionális női öltözéket) vonultat fel, címéhez méltóan királyi pompában.
A film Gongdzsin, egy fiatal, öntörvényű, korát megelőző ötletekkel rendelkező szabó munkásságát, és féltékenységből fakadó intrikákkal teli életét mutatja be. A számos közönségdíjat elnyert alkotás gyönyörű díszlettel és lenyűgöző beállításokkal szerzett világszerte új rajongókat a koreai filmnek.

A fesztivál öt napja alatt két-két órára újra szerelembe eshetünk, harcolhatunk az elnyomás ellen, lehetünk királynők és uralkodók; felfedezhetjük a mellettünk ülőben rejlő szépséget, felcsaphatunk vadásznak és csaló szépfiúnak is.

2007-et írtunk, amikor a hazai közönség meglepően hálásan fogadta az első Koreai Filmhét rendezvényét. A hat nap alatt nyolc feledhetetlen filmet izgulhattak végig a nézők, köztük Park Chan-Wook Demilitarizált övezet: JSA című, 2000-ben készült alkotását is. A rendezőt akkor már, az Oldboy című nemzetközi sikerű film kapcsán ismerték a koreai filmek iránt érdeklődők.

Ma, 2016-ban 20 kiemelkedő film vonul fel a programban.
Ahogyan 2014-től minden évben, most is emelik a filmfesztivál rangját a nagyvárosok vetítései: két napon át Debrecenben, Szegeden és Pécsett is várjuk a koreai film rajongóit. És - ha nem is személyesen -, Park Chan-Wook is visszatér közénk, méghozzá legújabb filmjével, a Szobalánnyal (Agassi), amely 2016-ban a Cannes-i és Torontói Filmfesztivál versenyfilmjei között mutatkozott be, mint kosztümös erotikus thriller. Tekintettel az alkotás jelentőségére, és a film magyarországi forgalmazójával, a Mozinettel kialakított remek kapcsolatra, a Szobalány a 9. Koreai Filmfesztiválon négy alkalommal is szerepel: kétszer Budapesten, a Sugár moziban, egy-egy alkalommal pedig Debrecenben és Szegeden.

A 9. Koreai Filmfesztivál azonban nem csak a filmekről szól. A képsorokon keresztül mesél a koreai hétköznapokról, a szokásokról, a kultúráról, az ételekről. Bemutatja a koreai emberek szép és bizarr oldalát egyaránt. Így ajánlott azoknak is, akik már régóta foglalkoznak a koreai kultúrkörrel és azoknak is, akik még csak most kóstolnak bele. Erre utal idei hívószavuk is: Keveredj bele! Ahogyan a „bibimbap", amely felvillantja a koreai kulinária sokoldalúságát, a fesztivál is megannyi ízt kombinál, amelyek közül kiválaszthatjuk magunknak a leginkább megfelelőket, hogy aztán összekeverve egy teljesen új íz-, film- és kultúra világot kapjunk.

A 9. Koreai Filmfesztivál jegyei 500 forintért vásárolhatók meg a Sugár Mozi és a vidéki mozik pénztáraiban egyaránt.
Nyitóelőadás időpontja: 2016. november 8., Sugár Mozi, 18:00

Budapesti vetítések helyszíne: Sugár Mozi, 1148, Budapest, Örs vezér tere 24.
Vidéki vetítések helyszínei:
Apolló Mozi, 4025, Debrecen, Miklós u. 1.
Belvárosi Mozi, 6724, Szeged, Vaszy Viktor tér 3.
Apolló Mozi Pécs, 7621 Pécs, Perczel M. u. 22.

www.koreaifilm.hu


Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: