2016. november 18., péntek

Télen is várják a borbarátokat a Dél-Balatonon




A dél-balatoni borok ízvilágának, a terület sajátosságainak, kiváló vörösborainak, gyümölcsös, friss fehérborainak, rozéinak és habzóborainak megismertetését tűzte ki céljául a Dél-balatoni Borút Egyesület, amelynek tagjai nemcsak a „magyar tenger" főszezonjában, de ősztől tavaszig is várják a Balatont és a hangulatos borokat kedvelőket pincéikben.



Ez volt a fő mondanivalója az immár ötödik alkalommal megrendezett Márton-napi újborkóstolónak is, amelyen csütörtökön a meghívott vendégek és a nagyközönség összesen 16 pince remek idei borait kóstolhatta meg a kéthelyi Kristinus Borbirtok rendezvénytermében.

„A borászatok összefogásának az adta az alapját, hogy közös munkával érjék el, hogy a Balaton partján valóban balatoni borok kerüljenek a poharakba" - mondta Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke. Szerencsére ma már nemcsak a borászok, hanem a gasztronómia képviselői közül is többen osztják ezt a gondolatot, és ők is részt vesznek az összefogásban.

A dél-balatoni pincészetek abban is egyetértenek, hogy a nyári szezonon kívül pincéiket a téli időszakban is nyitva tartsák, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget biztosítva a ma egyre népszerűbb gasztroturizmus számára. 
A Balaton vizén tükröződő napsugarak, a somogyi dombok talaja és a kedvező lejtők kombinációja révén a Dél-Balaton már a történelmi időkben is kiváló szőlőtermő vidék volt. Az elmúlt évtizedekben - az egykori nagyüzemi gazdálkodás hibáit kiküszöbölve - kiváló borászokkal újra virágzásnak indult a dél-balatoni borkultúra. Az egyesület keretei között a pincészetek közösen, egymást segítve dolgoznak azon, hogy az értő nagyközönség is megismerje az itt készült borokat.

„Felnőtt itt egy új generáció, amely az elődök tapasztalatait továbbfejlesztve a legmodernebb irányzatokat is megjeleníti, s ennek nyomán boraink a régión kívül is egyre több elismerést szereznek" - mondta a rendezvényen Bujdosó Ferenc, a Balatonboglári Hegyközségi Tanács elnöke.

Florian Zaruba, a vendéglátó Kristinus Borbirtok ügyvezetője köszöntőbeszédében elmondta, hogy a Balaton mindig is a turizmusról és a külfölddel való kapcsolatról szólt. A balatoni borkészítési tradíciók, az egyesület szakmai munkája és az összefogás együttesen segíti nemzetközileg is versenyképes minőséget biztosítani.

A rendezvény fővédnöke Móring József Attila országgyűlési képviselő volt, aki így foglalta össze a rendezvény küldetését: „Ma már a Balaton sokkal többet jelent, mint egy nyári idegenforgalmi célpont. Kulturális, gasztronómiai és gazdasági szempontból is fontos régió, amelynek egyik legkiemelkedőbb vonzerejét éppen a borok adják. A maihoz hasonló rendezvények is aláhúzzák ezt a szerepet."

A meghívott vendégek - és a délután folyamán a nagyközönség is - végigkóstolhatták a 16 résztvevő borászat legjobb idei borait, miközben a borászok egyenként is bemutatkoztak.

A Dél-balatoni Borút Egyesület
A magyar természeti és kulturális örökség része a minőségi borászat. Ezekhez az értékekhez mérhető gasztronómiai, vendégfogadási kultúrát várnak el a borút állomásaitól, amelyeket szigorú minősítési szabályok szerint választanak ki és vissza-visszatérően ellenőriznek a Dél-Balatoni Borút Egyesület szakmai vezetői. Az 1999-ben alakult egyesület tagjai a borút pincészetei, vendéglátói, szállásadói, valamint a térség hegyközségei és települései. A Balaton déli partja mentén közel negyven minősített borúti állomáson - pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken, és kézműves műhelyekben - várják a borvidék szőlő és borkultúrája, a táj hagyományai iránt érdeklődő látogatókat egész évben.

V. Borbemutató és Üzleti Találkozó - borászatok:
A rendezvényen bemutatkozó pincészetek:
Bujdosó Pincészet • Buzás Szőlőbirtok • Dézsma Pince • Garamvári Szőlőbirtok • Hujber Pince • IKON Borászat • Katona Borház • Kislaki Bormanufaktúra • Konyári Pincészet • Kristinus Borbirtok • Öregbaglas Szőlőbirtok • Potyi Pincészet • Pócz Pincészet • Rádpuszta Szőlőbirtok • Várszegi Pincészet • Veszprémi Pincészet

http://www.delbalatonibor.hu
https://www.facebook.com/delbalatonibor?ref=hl


Forrás: EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: