2016. november 3., csütörtök

Gordonka a főszerepben




A zene ismeretlen arca elevenedik meg Fenyő László előadásában, a Pannon Filharmonikusok Müpában adott hangversenyén. A 2016/2017-es MÜPA-sorozatát novemberben indítja el a Pannon Filharmonikusok Budapesten.
A Pannon-bérlet első hangversenyén Fenyő László visszatérő szólistaként lép színpadra, de - ahogy minden alkalommal - most is megismételhetetlen produkcióval készül.
Fenyő és R. Strauss 2016. november 11-e, péntek, 19:30h MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Antonio Vivaldi: g-moll versenymű két gordonkára és zenekarra
Robert  Schumann: a-moll gordonkaverseny
Richard Strauss: Az árnyék nélküli asszony - szimfonikus fantázia
Richard Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei
Közreműködik:
Fenyő László - gordonka Pannon Filharmonikusok
Bogányi Tibor
- vezényel és gondonkán játszik

Egyértelműen a csellisták elitjéhez tartozik világszerte Fenyő László, de nem ez a legfőbb ok, amiért szinte kötelezően ajánlott ellátogatni a koncertjeire. A közönség mellett a kritikusok is egyetértenek abban, hogy minden produkciója megismételhetetlen élményt nyújt, amely egyedülálló technikájának és erőteljes, érzelmekben gazdag kifejezőkészségének köszönhető.
Az estet valódi csellópárbaj nyitja meg, amely a szólista és a karmester között egészen a kamaszkorig nyúlik vissza, hiszen a két művész már ifjú korában versenyzett egymással neves hangszeres megmérettetéseken. Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere tehát nem csupán dirigensként áll a közönség elé, hanem Fenyő Lászlóval közösen Vivaldi g-moll versenyművét is előadja.
Ezt követően Schumann a-moll gordonkaversenye lesz hallható Fenyő László előadásában, aki a következőképpen jellemzi a darabot és ezzel együtt a művészetét:
 „Minden alkalommal, amikor a művet gyakorlom, játszom, hallom, tanítom, mindig fölfedezek valami újat. Mindig hozzátesz valamit, hogy milyen helyszínen, kikkel játszom, hogy milyen a terem, a közönség, hogy süt-e a nap, vagy, hogy kivel találkoztam, beszélgettem azon a héten... Mindez különösen igaz egy ilyen szenvedélyes, izzó hőfokú mű esetében, mint a Schumann-darab."
A zenekar R. Strauss két művét eljátszva zárja az estet, amelyek közül igazi ínyencségnek tekinthető a komponista egyik legsikeresebb operájának, Az árnyék nélküli asszonynak a hazai koncerttermekben ritkán hallható instrumentális változata, a szimfonikus fantázia.
A teltházat ígérő sorozatra az utolsó bérletek kaphatók.
2016. november 11-e, 19.30, MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
 

Nincsenek megjegyzések: