2016. november 26., szombat

Moszkva-Petuski a Thália Színház Arizona Stúdiójában




Venyegyikt Jerofejev Moszkva-Petuski című kisregényét Vári Erzsébet fordításának felhasználásával színpadra alkalmazta és rendezte Tamási Zoltán.

Venya, a seremetyevói kábelfektetési munkálatok egykori brigádvezetője, képzeletében legyeskedő angyalkái kíséretében vonatra száll a moszkvai Kurszki pályaudvaron. Lelke nyitott, szelleme szárnyal. Petuskiba készül, ahol a boldogság várja...
És bőröndöcskéje zsúfolásig tömve színes sokféleségben tündöklő, magas alkoholtartalmú italkülönlegességekkel...

Venyegyikt Jerofejev kisregénye önéletrajzi ihletésű mű, amiből színpadi átiratot készítetett Tamási Zoltán, a szerző Walpurgis-éj, avagy a kővendég léptei című írását is felhasználva. A darab egy utazás története a moszkvai Kurszki pályaudvartól Petuskiig. Tömény bölcselet, elég sötét világkép és korrajz. És közben gurulunk a nevetéstől... míg megszakad a szívünk.
„Venya, vonatra száll és iszik. Röviden ennyi. Nagyjából ez minden, ami történik. De utazása során mesélt történeteivel bejárja az orosz népélet, az orosz társadalom és kultúra minden virágoskertjét és minden sötét bugyrát. Jár kórházban bíróságon, csatatéren, pártszékházban. Dolgozik, mint munkás, szárnyal, mit lánglelkű költő. Iszik a kocsmában, alszik egy lépcsőházban. Találkozik nyomorral, szenvedéssel, boldogsággal és szerelemmel. Minden megtörténik, ami csak megtörténhet." (Tamási Zoltán)

Tömény alkoholba mártott, kacagtató történet. Venya csapongó képzeletének kusza kavalkádja. Látszólag. A felszín alatt azonban egész ember alkotta világunk vakvágányon futásának tragikusan szomorú lenyomata ez a mű.

És hogy mivel ajánlanánk a nézőknek?
Az előadás rendezője ezzel teszi:
„Szívmelengető és szívszorító előadást szeretnék rendezni. Azt szeretném, hogy a nézők nevessenek és megrendüljenek. Ha színházcsinálással foglalkozunk, nem adhatjuk alább. Ez az előadás nem egy monodráma, hanem egy háromszereplős tragikomédia. De ez a három szereplő Egy. Mint az Atya, a Fiú és a Szentlélek. Azért ajánlanám mindenkinek ezt az előadást, mert ez az egy szereplő olyan ember, akiben minden pillanatban magunkra ismerhetünk. Nem azért, mert alkoholisták vagyunk, hanem mert az érzéseink, a gyötrelmeink, az örömeink és a vágyaink ugyanazok."

Szereplők:
Tamási Zoltán, Fodor Annamária és Tóth Eszter.

Az előadás 2016. november 27-től látható a Thália Színház Arizona Stúdiójában.

http://www.thalia.hu
 

Nincsenek megjegyzések: