2008. szeptember 26., péntek

Légy a szerencséd kovácsa: meditálj!


Fejleszd személyiséged meditációval!

Módosult vagy másképpen megváltozott tudatállapotot mindannyian átéltünk és átélünk nap mint nap. Elég, ha csak az álomra vagy a félálomban észlelhető hipnagog élményekre gondolunk. Idézd elő ezt a tudatállapotot, fejlődésed érdekében!

Mindezek ma már tanulható, elérhető módszerek. Kicsit misztikusabbak a régiek által alkalmazott eljárások, mint a sámántransz vagy a szúfi dervisek forgása, pörgése. Mindezekben közös, hogy kilépsz a mindennapokból, átmenetileg vagy rendszeres gyakorlása esetén tudatállapotod, világlátásod, érzékelésed is megváltozik.

Csak nyugalom!

Mióta ember az ember, mindig is alkalmazott ilyen technikákat, hogy magasabb énjével és a magasabb hatalmakkal kommunikáljon, olyan csatornákat találjon, melyek meghaladják a hétköznapi érintkezés realitását, így jutva el egy más, de a maga módján szintén reális világba. Minden módosult tudatállapoti módszerben közös, hogy a külső ingerek minél tökéletesebb kirekesztése vagy az azoktól való elvonatkoztatás képessége segíti az elmélyedést, a befelé fordulást. Különféle indukciós technikákkal indukálható, váltható ki ez az állapot. Nagyon jellemző az egyes módszereknél a meghatározott testtartás, mely általában kényelmes, laza. Relaxációnál le szoktunk feküdni, meditáció esetén jobb az egyenes gerinccel történő "üldögélés". Ezek a testtartások reflexes úton, már azok felvételekor kiváltják az ellazulás és befelé fordulás érzetét. Idesorolható a szemfixáció is, amikor tekintetedet egy meghatározott pontra irányítod, legyen az egy gyertya lángja, egy szentkép vagy egyszerűen csak egy pont a térben. Az ókorban tükörnézésnek nevezték ezt a módszert, amikor egy simára csiszolt réztükörbe vagy edénybe tekintve jutottak módosult tudatállapotba és láttak jelentőséggel bíró, jósló képeket. Ma ez a módszer tovább él a kristálygömb szemlélésében, ahol a beléje tekintő a saját tudatalattijába tekinthet be a rejtelmes-babonás eszköz segítségével.


Ritmus és mozgás

Vannak olyan indukciós módszerek, amikor nem nyugalomra, hanem ennek ellenkezőjére törekedve éred el a módosult tudatállapotot. Jól ismert a különféle ősi kultúrákban meglévő törzsi táncok, a sámándobolás, a szúfi dervistánc jelentősége. Itt a ritmikus mozgás és hangok, valamint a csoport által átélt együttes élmény váltja ki a transzállapotot. Ma ezek a módszerek is újjáélednek, és hasonló hatást tapasztalhatunk a csi gung, a tai csi gyakorlatainak végzése közben is. Mindenkinek érdemes ezek közül a módszerek közül többet is kipróbálni, hiszen van, akinek a nyugalom, másnak a monoton, ritmusos mozgás adja meg azt az élményt, ami elvezeti őt egy módosult tudatállapothoz. Mindezek a módszerek nagy szerepet szánnak a légzésgyakorlatoknak is, sőt vannak olyan buddhista meditációs technikák, melyek alkalmazása során csak a légzésre, a levegő áramlására koncentrálva alakul ki a meditatív tudatállapot. Belégzéskor a jobb agyfélteke aktiválódik, az én és a külvilág határai fellazulnak. Kilégzéskor az elengedés fázisában csökken a stressz, szinte kifújod magadból, az ellazulás élménye erősödik. Az újabban terjedő New Age-s technikák, mint a transzrelaxáció, rebirthing is a megváltozott légzéstechnikát használják a tudatállapot megváltoztatásához.


A gondolat hatalma

Adhatsz verbális szuggesztiókat is, vagyis szóingereket, melyek ismételgetése megint csak reflexes úton hoz létre tudatállapot-változásokat. Ezek is ősidők óta ismertek, gondolj csak a mantrákra, az imákra. Ezek monoton ismételgetése és számolgatása akár rózsafüzéren, akár a buddhista malán, ismert volt úgy Keleten, mint Nyugaton. A terápiában alkalmazott technikák (relaxáció, hipnózis) szintén használnak verbális szuggesztiókat, melyeket önmagadnak is adhatsz mint pozitív gondolatmintákat. Ezek legismertebbje Coué híres formulája: "Napról napra minden tekintetben egyre jobban és jobban érzem magam." Mindenki megtalálhatja a maga számára legkedvezőbb szuggesztiót vagy mantrát, ebben számos könyv és tanfolyam ad tanácsot.

A módosult tudatállapotot izgalmas szubjektív élmények kísérik; szubjektivitásukból adódóan mindenkinél más és más élmények jelentkeznek. Sokan átélik a tudattágulás érzését, testképük megváltozását, felléphet olyan érzés is, amikor átéled, hogy nem vagy azonos a testeddel, nemcsak test vagy. Megváltozik a külvilág érzékelése is, érezheted magad időtlennek, sokan spirituális, transzcendentális élményekről számolnak be.

Vannak, akik képeket látnak, mások inkább a gondolatok elcsendesedését, a szabadon lebegő, laza koncentrációt élvezik. Ezeket a módszereket gyakorolhatod személyiségfejlődésed érdekében, vagy hogy transzcendentális élményekben legyen részed, és a modern pszichoterápia is jó eredménnyel alkalmazza - megfelelő szakember vezetése mellett - különféle pszichés problémák megszüntetésére.

Gyakorolj!

Keress egy fát, és állj vagy ülj le elé úgy másfél-három és fél méterre, érzés szerint, illetve attól függően, hogy mekkora a fa. Képzeld el, hogy egy ezüst szál köti össze a harmadik szemedet egy adott ponttal a fa törzsén. Összpontosíts erre a pontra és az összeköttetésre. Végezd a gyakorlatot negyvenöt percig. A technikának létezik két variációja is, mindkettő az "OM" szótag ismétlésével kapcsolatos. Ha ülsz, minden egyes belégzésnél hallass egyetlen hosszú "oooommmmm" hangsort. Ha állsz, csináld ugyanezt, de közben tegyél három-négy lépést előre, illetve hátra. Kezedet hátrafelé fordított tenyérrel tartsd a testünk mellett.
(Részlet Wells-Ruslihoff: Ingyen betépni c. könyvéből)

A mandala olyan összetett, körkörös rajzolat, amelyet az emberek meditálás közben néznek. A mandalák azon az elképzelésen alapulnak, hogy minden egy középpontból árad kifelé, a természet pedig végtelen sok példával igazolja ezt az elvet. A virág szirmai egy középpontból ágaznak szét. Szemed középpontja az írisz. A pókháló egy központi körből terjed szét. Az atom közepe az atommag. A Naprendszeré a Nap. A mandalákban való elmélyedés jutalma az a mély, ösztönös meggyőződés, hogy a világegyetem egyetlen forrásból ered: az isteni lélekből vagy az életenergia központjából.

Carl Jungot elbűvölték a mandalák. Megjelenésüket a világ szinte valamennyi kultúrájában megfigyelte, a navajóktól a tibetiekig, illetve A változások könyvétől a Stonehenge-ig, és a képek állandó felbukkanásában a kollektív tudatalattiról kialakított elmélete igazolását látta. A mandalák ismétlődő jelenlétéből végül arra a következtetésre jutott, hogy maga a mandala szimbólum az emberi tudat legmélyéből származik. A mandalákkal való munka technikái éppoly változatosak, mint maguk a mandalák. A legegyszerűbb talán az, ha az ember keres magának egy olyan mandalát, amelyik tetszik neki. De bármit használhatsz mandalaként, ami vonzó számodra - a szerelmed szemét vagy akár egy autó dísztárcsáját.
Egy mandala megalkotása rendszerint még jólesőbb érzéssel tölti el az embert, mint a mások mandalája felett folytatott meditáció. Mandalát festhetsz is, de megteheted azt is, hogy egyszerűen köveket, kristályokat vagy leveleket rendezel kedvedre való kör alakú mintába. A gyerekek ezt rendszeresen megteszik. És akkor már a saját mandaládon gyakorolhatsz.
(Részlet Wells-Ruslihoff: Ingyen betépni c. könyvéből)

Forrás: Elixír


Nincsenek megjegyzések: