2008. szeptember 1., hétfő

Huna, a szerelmet hozó ősi bölcsesség


A huna gyakorlati spirituális tan és életfilozófia, amelyet a polinéz szigetek lakói évezredek óta alkalmaznak. Központi témája az önmagunkkal és környezetünkkel való felelősségteljes bánásmód.

Ebben a szellemiségben fejlesztették ki a hunasámánok azokat a spirituális technikákat, amelyek segítségével információt kaphatunk önmagunk és mások jelenéről és jövőjéről, sőt befolyásolhatjuk azt – feltéve, hogy mi magunk készen állunk a változásra. Hiszen minden, ami a külvilágban megnyilvánul, saját belső világunk tükörképe – „amint kint, úgy bent”.

A nyugati pszichológiához hasonlóan a huna is ismeri a tudat három síkját: a tudatalattit (ku), a tudatost (lono) és a tudatfelettit (kane). Bár a három egymástól nem elválasztható, a technikák alkalmazásakor alapvetően a kuval dolgozunk. A racionalitást tegyük most félre, és hagyatkozzunk az intuíciónkra. Minél inkább bízunk a technikák hatékonyságában, annál pontosabb információt kapunk a minket foglalkoztató problémáról, és annál közelebb kerülünk a megoldáshoz.

A technikák kivitelezéséhez szükségünk lesz egy-egy fehér, piros, narancssárga, sárga, zöld, kék és lila kőre, amelyek átmérője nem nagyobb egy-másfél centiméternél. A köveket helyettesíthetjük hasonló színű és méretű gyöngyszemekkel vagy műanyag tárgyakkal is – a jóseszköznek nincs különösebb jelentősége a végeredmény szempontjából. (Az egyszerűség kedvéért a jóseszközt a továbbiakban kőnek hívjuk.)

Az igen-nem technika

Egyelőre csak a fehér, a piros és a zöld követ használjuk. A fehér kő, azaz a kumu a „viszonyítási pont”. A tényleges választ a másik két kő, azaz a két eo közül az adja meg, amelyik a dobást követően közelebb esik a fehérhez. A zöld kő igent, a piros nemet jelent.

Lazuljunk el, majd fogalmazzuk meg kérdésünket oly módon, hogy igennel vagy nemmel lehessen válaszolni rá. Például: Van-e közös jövőnk X-szel? Ezután fogjuk a kezünkbe a köveket, és dobjuk őket magunk elé. A kövek elhelyezkedéséből kiderül a válasz. Természetesen nem arról van szó, hogy a kövek segítségével „belelátnánk” a másik emberbe. Egyszerűen csak tudatosítjuk magunkban azokat a rá vonatkozó információkat, amelyeket a tudatalattink érzékelt és elraktározott.

Semmi esetre se dobjunk egynél többször! Ha elégedetlenek vagyunk a válasszal, azaz a jelenlegi helyzettel, módunkban áll „felülírni”.

A válasz „felülírása”

Ragadjuk meg a két színes követ, határozott mozdulattal cseréljük fel őket, és minél hangosabban kiáltsuk:

„Ez az új minta, ku! Jegyezd ezt meg jól!”

E technika alkalmazásával még véletlenül sem manipulálhatjuk a másik embert. (Ez egyébként is ellentmondana az egyetlen kozmikus alapelvnek, amelyet a huna szem előtt tart: Mindig segíts és soha ne sérts!) Hatására bennünk, azaz a tudatalattinkban indulnak el olyan változások, amelyek révén érdekesebbé, vonzóbbá, szerethetőbbé válhatunk számára.

Tanácsadó technika

Jövendőmondó féldrágakövek

Ha valódi kövekkel szeretnénk dolgozni, az alábbiakat választhatjuk:

Fehér – hegyikristály

Piros – rózsakvarc

Narancssárga – karneol

Sárga – citrin

Zöld – malachit vagy aventurin

Kék – türkiz vagy szodalit

Lila – ametiszt vagy fluorit


A továbbiakban mind a hét kőre szükségünk lesz. A színes kövek helyzetét ezután is a fehéréhez viszonyítjuk. Ennél a technikánál lényegesen árnyaltabb választ kapunk egyszerű igennél vagy nemnél, mivel a kövekhez rendelt jelentéseket is figyelembe vesszük:

Piros – szabadság

Narancssárga – koncentráció

Sárga – állhatatosság

Zöld – szeretet

Kék – bizalom

Lila – rugalmasság

Lazuljunk el, és összpontosítsunk arra a problémára, amellyel kapcsolatban tanácsot szeretnénk kérni a kövektől – pontosabban azok közvetítésével a saját tudatalattinktól. Például: Hogyan hívhatnám fel magamra X figyelmét? Dobjuk a köveket magunk elé, majd nézzük meg, hogy az egyes színes kövek milyen távolságra vannak a fehértől. A kulcsot a fehérhez legközelebb lévő kő jelenti. Ha ez a kő, mondjuk, a sárga, dolgozzunk tovább az „ügyön”; ha a lila, bíráljuk felül bizonyos nézeteinket és viselkedésmintáinkat; ha narancssárga, vegyük észre a másik embertől vagy a külvilágból érkező jeleket – hogy csak néhányat ragadjunk ki a végtelen számú értelmezési lehetőség közül. A többi színes kőnek is üzenete van számunkra, annak súlya azonban a fehér kőtől való távolságuk függvényében változik. Engedjünk szabad utat az asszociációknak, s előbb-utóbb „összeáll a kép”!

Ellentétes jelentések

Azt is megkérdezhetjük, hogy mi akadályoz meg bennünket célunk elérésében – a korábbi példánál maradva X figyelmének felkeltésében. Dobjuk magunk elé a köveket, és gondolkodjunk el a fehérhez legközelebb eső kő ellentétes jelentésén:

Piros – mentális vagy fizikai stressz

Narancssárga – az összpontosítás hiánya

Sárga – határozatlanság

Zöld – harag

Kék – félelem vagy kétség

Lila – merev gondolkodás

Kapcsolódó fórumok:

Szerelmi jóslás »
Jóslás »

Kapcsolódó oldalak:

Jósda.lap »
Rúna.lap »
Misztika.lap »
Háromlépéses terv

Akár három lépésből álló, konkrét tervet is kérhetünk a „célszemély” meghódítására. Ekkor az első lépést a fehér kőhöz legközelebb lévő színes kő jelenti, a második lépést a második legközelebb lévő stb. Kék-piros-zöld sorrend esetén a megfejtés egyebek közt ez lehet: bízzunk önmagunkban és az életben, szabaduljunk meg a gátlásainktól, és ne féljünk kimutatni érzéseinket. Ez persze megint csak egy leegyszerűsített példa – a megoldás teljes mértékben személy- és helyzetfüggő.

Teremtő gondolatok

Világunkat – így kapcsolatainkat is – magunk teremtjük gondolataink által, ezért fontos, hogy azokat minden körülmények között ellenőrizni tudjuk. Mintegy útravalóul érdemes hát megfogadnunk az alábbi hunabölcsességet:

Ügyelj a gondolataidra – érzésekké válnak.

Ügyelj az érzéseidre – szavakká válnak.

Ügyelj a szavaidra – szokásokká válnak.

Ügyelj a szokásaidra – jellemeddé válna.

Ügyelj a jellemedre – ez szövi sorsodat.

Így lazítsunk!

A lakás egyik csendes sarkában kényelmesen helyezkedjünk el. Csukjuk be a szemünket, és összpontosítsunk a légzésünkre. Képzeljük azt, hogy minden belégzéssel fény és szeretet tölt el bennünket, s minden kilégzéssel lehúzó, negatív energiáink távoznak belőlünk. A gyakorlatot addig folytassuk, míg gondolataink elcsitulnak, s lelkünkben és szellemünkben a béke és a nyugalom uralkodik. Ez állapot néhány perc alatt elérhető.


  • Nők Lapja Cafe
  • Mezei Katalin

Nincsenek megjegyzések: