2016. október 28., péntek

Versszínházi emlékműsor 1956 börtönköltészetéből a Pinceszínházban
"Arccal a földön a Huszadik Század!" címmel versszínházi emlékműsorral készül a Pinceszínház az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek előadásában október 29-én délután 16.00 órától.

Az est az úgynevezett „füveskertiek", az 1956-os forradalom előtt a kommunista rendszer által a váci börtönben fogva tartott költők börtönverseiből épül fel. A produkciót Rózsássy Barbara, József Attila-díjas költő szerkeszti, az előadást beszélgetés követi az alkotókkal.

A versszínház keretét Vörösmarty Mihály két verse adja, elemelve, egyetemessé téve ezáltal az előadás mondanivalóját, az ember szabadság iránti örök vágyát. Az est az úgynevezett  „füveskertiek", az 1956-os forradalom előtt a kommunista rendszer által a váci börtönben fogva tartott költők börtönverseiből épül fel.

A „füveskertiek" legismertebb tagjai Gérecz Attila, Tollas Tibor, Kárpáti Kamill, Szathmáry György, Béri Géza és Tóth Bálint. 1954-ben, a Nagy Imre-féle politikai vezetés jóvoltából, már szabadabban összeülhettek a váci börtönkápolna melletti füves tisztáson, innen az elnevezés: „füveskertiek". Az egykori börtönlakók emlékezete szerint ebédidőben s munkavégzés után itt is, mint a recski munkatábor estjein, valódi irodalmi élet zajlott...

Jegyár: 1200 Forint
Internetes jegyvásárlás: http://pinceszinhaz.hu/jegyek/jegyvasarlas.html
Ferencvárosi lakosoknak (lakcímkártya bemutatása esetén) 20%, hatvan év feletti kerületi nyugdíjasok számára további 10% kedvezmény!
A kedvezményes jegyek a Pinceszínház pénztárában vásárolhatóak meg személyesen!

2016. október 29. 16:00
"Arccal a földön a Huszadik Század!"
Pinceszínház
Budapest, Török Pál u. 3.

www.pinceszinhaz.hu
 

Nincsenek megjegyzések: