2016. október 29., szombat

Vasárnapra virradóra lesz a 2016-os óraátállítás és mi értelme ennek az egésznek…




Október 30-án, vasárnap hajnali 3 órakor vissza kell tekerni az órákat. De mi értelme az óraátállításnak? Tényleg lehet vele áramot spórolni? Itt vannak a válaszok - mert #tudnicool.

Európában a nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart. Emiatt minden évben más dátumra esik, de az időpont mindig ugyanaz: októberben 3 órakor vissza kell állítani, márciusban 2 órakor előre kell tekerni az órákat.

Miért jó?

A magyarázat általában az, hogy a napfényes órák magasabb száma miatt sok energiát lehet vele megtakarítani (bár eközben újabb és újabb eszközökkel, például klímákkal fogyasztunk egyre több áramot), a természetes fény mindenkinek jól jön kora este a telken, az utcán, a sportpályán, a szabadtéri munkahelyeken, sőt akár a közúti balesetek száma is csökkenhet. Ezt mondja a mese. Ma már a korszerű gépek és a kisfogyasztású világítások korában ez a magyarázat a mesék ködébe vész. Mivel az Eu még ragaszkodik hozzá, ezért minden évben megkapjuk a hivatalos mesét.De már más országokban sem nagyon tetszik az embereknek.

A 232 éves ötlet

A nyári időszámítás ötletét Benjamin Franklin már 1784-ben felvetette, ő a világításra használt gyertyákkal spórolt volna így. Több mint száz évvel később, 1895-ben egy új-zélandi rovarkutató is előrukkolt az ötlettel, igaz, ő két órával tekerte volna előre és vissza az órákat.

http://valasz.hu/itthon/kibirna-ez-tortenne-ha-eltorolnek-magyarorszagon-az-oraatallitast-120972
  

Nincsenek megjegyzések: