2016. október 18., kedd

41 millió forintos adomány a kórházaknak




Hét helyszín, hét kórház, tizenhétezer ember, több mint húszezer elvégzett szűrés, 40.997.400 Ft átadott adomány - a Richter Egészségváros 2016-os programsorozatának eredménye számokban. A résztvevő kórházak az átvett adományból új, létfontosságú eszközök beszerzését, valamint elengedhetetlen fejlesztéseket valósítanak meg.


 

Magyarország hét városának - Siófok, Kiskunfélegyháza, Makó, Kecskemét, Kistarcsa, Csorna, Nagyatád - kórházai vettek részt idén a Richter Egészségváros Programban, melyet a gyógyszercég évek óta sikeresen valósít meg. A Richter 2.000.000 forintos alapadományt ajánlott fel az intézmények számára, eszközparkjuk bővítéséhez, fejlesztéseik megvalósításához. Az adománycél eléréséhez a városlakók is hozzájárultak, ugyanis a Richter a résztvevők minden helyszíni aktivitásuk során gyűjtött adománypontok után 300 forinttal emelte meg az alapadomány összegét.
A programsorozat történetében az eddigi legtöbb, 7.901.000 forintos adomány a tízezer főt számláló Nagyatád városában került átadásra. „Azt gondolom, a Richter Egészségváros programon sok olyan ismerettel gazdagodtak a résztvevők, melyek egy egészségtudatosabb életvitel irányába mozdíthatja őket. Számunkra ez a rendezvény egy nagyszerű fórum, ahol megszólíthattuk betegeinket és információkat adhattunk át nekik. Ebben a kevésbé fejlett térségben különösen fontos a betegek egészségügyi kultúráját fejleszteni. Úgy vélem, közös célunkat sikerült elérnünk." - értékelte a programot a rekordadományt átvevő megbízott főigazgató, Dr. Orbán Csaba.
A Richter Egészségváros keretében elérhető szűrések a megbetegedési és halálozási statisztikákat vezető betegségekre kínálnak megelőzési lehetőséget, hiszen az idejében észlelt elváltozások jó eséllyel gyógyíthatók. Prosztata (PSA) szűréssel, csontsűrűség méréssel, koleszterin- és vérnyomásméréssel, szív- és érrendszeri kockázatfelméréssel, asztma szűréssel, bőr- és körömgomba szűréssel, neuropátia szűréssel és különböző tanácsadásokkal igyekeztek mind a hét városban a kórházak szakemberei kiszűrni a figyelmeztető értékeket. A kezdeményezés egyedülálló lehetőséget kínált minden résztvevőnek, hiszen a városlakók ingyenesen, régóta halogatott vagy éppen nehezen hozzáférhető egészségügyi szűréseken vehettek részt. A programon résztvevők közül sokan megértették ennek jelentőségét.
Az egészségnevelő kezdeményezés mellé számos ismert személy állt, így a rendezvényre látogató lakosoknak lehetőségük volt személyesen is találkozni a Richter Egészségváros fővédnökével, Rudolf Péter színművésszel, valamint a program nagyköveteivel: Jakupcsek Gabriellával, Rákóczi Ferenccel, Béres Alexandrával, Katus Attilával, Jaksity Kata és Radványi Dorottya műsorvezetőkkel, Krizsó Szilvia újságíróval, Rácz Zsuzsa írónővel és Nagy Tímea olimpikonnal. A hírességek beszélgetésekkel, előadásokkal, tanácsadásokkal, tornával, személyes példáik, javaslataik megosztásával kívánták segíteni a lakosokat az egészségtudatos életvitel kialakításában.
A Richter Egészségváros programsorozat keretében eddig 54 kórház a Richter Gedeon Nyrt.-től összesen 250 millió forint támogatást vehetett át. „Már az alapító, Richter Gedeon is rengeteg energiát, munkát és anyagiakat fordított az egészségügy fejlesztésére. Emellett amikor tehette, jótékonykodott. Ezt a szellemiséget követve hoztuk létre a Richter Egészségváros programot hét évvel ezelőtt. Programunk sikerét mutatja, hogy eddig 250 millió forint adományt adtunk át a kórházaknak a lakosság összefogásával. Programunk üzenete, az egészségért való tevőleges felelősségvállalás reményeink szerint százezrekhez jutott el." - foglalta össze az Egészségváros eredményeit Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon Nyrt. kormányzati kapcsolatok és PR vezetője. A programban együttműködő kórházak száma, a lakosság magas részvételi aránya és az adományok nagysága jól példázza, milyen eredményekre képes a közösségi szemlélet és a gyógyításba vetett hitvallás találkozása. 
 

Nincsenek megjegyzések: