2016. október 20., csütörtök

A hazai halfogyasztás népszerűsítéséért kampányol a HelloHal Fishbar




Magyarországon az édesvízi halak iránti kereslet nagyon szezonális, szinte csak nyáron és Karácsony környékén mérhető. A folyami halászatot egy törvény ellehetetlenítette, így maradt az ún. haltermelés és a legjobb halfeldolgozóktól való vásárlás. A HelloHal Fishbar hitvallása, hogy népszerűsítse a hazai halfogyasztást, megismertesse az emberekkel az édesvízi halakat, s megmutassa, hogy ezekből mennyire különleges, szálkamentes ételek készíthetőek, amennyiben friss alapanyagból, szakszerűen vannak elkészítve.

A HelloHal ötletgazdája, Horváth Szabolcs a Tisza mellől érkezett Budapestre, sokak szerint már az óvodában is pecabot volt a jele. Szenvedélye a horgászat, a gasztronómia, valamint a hazai halak feldolgozásának és elkészítési módjainak kísérletezése, vizsgálata. Blogol, recepteket ír, oktat, és édesvízi gourmet halvacsorákat szervez. Célja, hogy vendégein keresztül a hazai hal ízletességének hírét vigye, hiszen a hazai hal változatos, finom és számtalan lehetőség tárháza a gasztronómiában. Elmondása szerint, ha már az évi 5 kg/fős halfogyasztás minimálisan is emelkedik,  elhivatottságának és munkájának köszönhetően a következő pár évben, már megérte.
Hogy látod az édesvízi halfogyasztás jelenlegi helyzetét?
Az édesvízi halfogyasztás úgy gondolom egyre népszerűbb, bár tény, hogy még mindig nagyon szezonális, hiszen nyáron és Karácsonykor fogyasztunk elsősorban a legtöbbet. Az emberek többsége, szálkásnak, nehezen elkészíthetőnek, vagy éppen pocsolyaízűnek tartja a hazai halakat, nem beszélve a haltisztítással járó maceráról. Egy átlagos magyaros étterem kínálatában pedig többnyire halászlét, pisztrángot, vagy esetleg harcsapaprikást találunk. Ennek valószínű az is oka, hogy a magyar ember átlagosan nagyon kevés halat eszik, még akkor is ha ebbe már a tengeri halakat is beleszámoljuk. Bár tény, hogy ha édesvízi vagy tengeri halról van szó, akkor is inkább a tengeri hal felé billenne a mérleg nyelve. Én arra tettem fel az életem, hogy megmutassam, hogy a hazai halban sokkal több van. Kínálatunkban éppen ezért olyanok is megtalálhatók, mint a halkolbász, a halbrassói harcsából, a süllő pofa, a harcsa gyros vagy akár a halhamburger.
Mi az oka, hogy a hazai éttermek többségének az édesvízi halkínálata igencsak szűkös? 
Az embereknek sokszor fenntartása van olyannal szemben, amit nem ismernek, arról nem is beszélve, hogy a hazai hal drága, s ha annak elkészítési módja nem megfelelő, úgy még nem is hozza a kívánt ízvilágot. Pedig a hazai hal igen is tud kellemes gasztronómiai meglepetésekkel szolgálni. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, minthogy tematikus halestjeinket sokszor találkozom hasonló felkiáltásokkal, hogy „Jé, ez nem is iszapízű!" vagy a „Nem is jöttem volna rá, hogy ez hal!"
Miben más a HelloHal Fishbar?
Nálunk más szemlélettel és hozzáállással találkozhat a vendég.  A hazai hal, mint alapanyag ugyan drága, de áraink megfizethetőek. Elsősorban olyan halakból készítjük ételeinket, és úgy, melyek fogyasztása eddig nem volt szokványos, vagy éppen divatos. Semmit sem csinálunk úgy, mint más, szeretünk kísérletezni. A célunk, hogy megmutassuk a hazai halak gasztronómiai sokszínűségét. Azt valljuk, hogy amit a magyar konyha képes elkészíteni sertésből vagy csirkéből, az - kis túlzással persze - de megsüthető, megfőzhető magyar halból is. Vendégeinket elkalauzoljuk az édesvízi halak birodalmába, szálkamentesen, HelloHal gondossággal!
Ha jól tudom, most már ebéd menüvel is várjátok a vendégeket? Miben más ez?
Természetesen nálunk az ebédmenü középpontjában is a hal áll. Nálunk egy füstölt bableves is hallal készül. Úgy gondolom, hogy nincs az az étel, amibe egy kis kreativítással ne tudnánk a halat becsempészni. Legutóbb, egy hideg barack krémlevest adtunk pankómorzsában sült halfilével, melyek kiválóan harmónizáltak  egymással.
Van olyan étel, amivel éppen kísérletezel, vagy amit szeretnél még az étlapon látni?
Bízom abban, hogy étlapunkra nemsokára az „erotikus sellőuszony" is felkerülhet majd, mely nem más, mint a Tiszáról már sokaknak talán ismerős ropogós süllőuszony. De sokat kísérletezem jelenleg a nyers halakkal is!
HelloHal Fishbar
1092 Budapest, Ráday u. 5.
www.hellohal.com
www.facbook.com/hellohalbudapest
   

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: