2016. október 11., kedd
Mitől romlik gyerekeink foga?
A helyes táplálkozási szokások már gyermekkorban meghatározó szerepet játszanak a fogzománc védelmében. A zománcot nem lehet pótolni, ezért annak megóvása érdekében a táplálkozást már a tejfogak kibújásától a megfelelő szájhigiénia fenntartásának irányába kell terelni.
A hagyományos nyugati étrend közel sem mondható fogbarátnak, éppen ezért az élethosszig tartó egészséges táplálkozásra nevelést korán el kell kezdeni. Az alábbiakban Vági Zsolt, dietetikus, táplálkozástudományi szakértő - Nemzetközi Táplálkozáskutató Intézet tanácsai olvashatók.
A fogzománc és védelme
A fogzománc testünk legkeményebb anyaga. Ez a kristálykeménységű anyag mégis sok figyelmet érdemel, ugyanis a csontokkal és a fog többi részével szemben a zománcnak nincsen tápanyagellátása, vérkeringése, így a benne végbemenő károsodásokat a szervezet nem tudja kijavítani, meggyógyítani.
Hogyan károsodik a fogzománc?
Annak ellenére, hogy a legkeményebb szövetünkről van szó, a fogzománc nagyon érzékeny a pH-érték változására. Ha savas közegben van, a fogzománc elkezd lágyulni, ami előbb-utóbb kopáshoz vezet, különösen akkor, ha fogmosás során még erőteljes dörzsölő hatásnak is ki van téve. Az elmúlt tíz évben megduplázódott a felismert saveróziós zománckárosodások száma hazánkban, különösen nagy arányban fordul elő a gyermekek körében, hiszen az ő táplálkozásukra még inkább jellemző a savas kémhatású ételek és főként italok fogyasztása. Sajnálatos módon a gyerekek számára leginkább vonzó ételek zömében savas kémhatásúak, ide tartozik az összes szénsavas üdítő, a sportitalok, a szörpök, a cukorkák, a nyalókák, a kekszek és minden olyan édesség, amiben cukor vagy könnyen hasznosuló szénhidrát van. Mindemellett gyakran az élelmiszerek közvetlenül is savakat tartalmaznak, gyakori az ecetsav, foszforsav, citromsav, aszkorbinsav felhasználása és a szén-dioxiddal dúsítás.
A folyamatosan saveróziós hatásoknak kitett fogzománc elvékonyodik, ami azonban szabad szemmel nem látható és sokáig semmilyen tünetet nem okoz. A jól nevelt gyermek még alaposan meg is mossa étkezés után a fogát, ami természetesen a szájhigiénia alapja, azonban savas étel vagy ital fogyasztása után a felpuhult fogzománcra nagyon káros hatású.
A saverózió nem fogszuvasodás
A fogak szuvasodása a szájüregben élő baktériumok által, a táplálékban lévő szénhidrátokból termelt úgynevezett plakksavak hatására kezdődik meg. Ugyan a folyamatban szintén kulcsszerepet játszik a pH-változás, de a szuvasodás általában egy-egy fogat érint, ami fogászatilag kezelhető. A saverózió viszont akár az összes fogra kiterjedhet pl. érzékenységet, színváltozást okoz, amit nem lehet fogászatilag kezelni.
Visszafordíthatatlan folyamat
Tudnunk kell, hogy ez a népbetegségnek számító károsodás maximum megállítható, de visszafordítani nem lehet. Ezért inkább előzzük meg a savas ételek okozta fogkopást, hiszen az a zománc, ami egyszer elveszett, többé nem képződik újra. Mivel a folyamat szinte 100%-ban a táplálkozási szokásoktól és életmódtól függ, a mi felelősségünk ezeket az ismereteket minél előbb gyermekeinknek átadni.
Táplálkozási 1x1 a fogzománc védelmében
A legfontosabb, hogy gyermekünk kerülje a szénsavas üdítőitalok, gyümölcslevek és cukros édességek fogyasztását. Tanítsuk meg gyermekünket arra, hogy ha mégis ilyen ételt fogyasztana, akkor azt ne tartsa sokáig a szájában, gyorsan nyelje le, ne „öblögessen" az üdítővel, pl. ha túl hideg számára, inkább várjon kicsit az ivással, ne a szájában melegítse fel. Savas ételek fogyasztása után várjon legalább fél órát a fogmosással és puha sörtéjű fogkefét használjon! Végül rendszeresen vigyük el gyermekünket fogászati szűrésekre, ahol már a korai zománckárosodást is képesek felismerni!
www.szajharmonia.hu
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése