2016. október 17., hétfő

Sztárrendezők a 6. Mozinet Filmnapokon




A 6. Mozinet Filmnapokon október 28. és 31. között nem csak Cannes legnagyobb slágereit tekinthetjük meg országosan, de több filmet az alkotóik is elkísérnek az első magyarországi ősbemutatóra.



A rendezvényre érkezik a cannes-i versenyprogramban vetített, különös hangulatú Állva maradni  (18) rendezője, Alain Guiraudie, az Un Certain Regard szekció fődíját elnyerő, megható szerelmesfilm, az Olli Mäki legboldogabb napja  (12) direktora, Juho Kuosmanen, valamint az ugyanezen kategóriában különdíjjal jutalmazott A vörös teknős  (6) Oscar-díjas alkotója, Michael Dudok de Wit.

Leo, az Állva maradni főszereplője Dél-Franciaországba utazik, hogy a farkasokat tanulmányozza. Út közben megismerkedik a szabadszellemű pásztorlánnyal, Marie-vel. Hamarosan gyerekük születik, a lány azonban otthagyja a férfit a babával a tanyán. Leo próbál megfelelni a váratlanul nyakába szakadt egyedülálló apasággal, miközben alkotói válsággal is küzd, ráadásul a környezetében és vele is rendkívül furcsa dolgok történnek. Az Állva maradni szexuális feszültséggel átitatott, bizarr fordulatokkal teli, különleges alkotás, többek között a szabadság kereséséről. A cannes-i kritikusok egyetértettek abban, hogy Guiraudie mozija a rendkívül erős fesztivál legkülönlegesebb alkotása volt, amely egész biztosan nem hagyja hidegen nézőjét! E rendkívüli filmet hasonlóan rendkívüli kampány kíséri: a magyar előzetesében - természetesen a zenekar hozzájárulásával - felcsendül egy jól ismert Kispál és a Borz sláger, a merőben szokatlan plakátot pedig Merényi Dániel, azaz a Napirajzzal ismertté vált Grafitember tervezte.
Az Állva maradni két magyarországi vetítésén vesz részt a rendező: az október 28-án, pénteken 20.30-kor a budapesti Puskin moziban és az október 31-én, hétfőn 18 órakor a debreceni Apolló moziban tartott előadás után találkozik a közönséggel.
Az alkotás november 3-tól látható országosan a mozikban.

A Ghibli Stúdió nevéhez olyan kiváló animációs filmek fűződnek, mint a Chihiro Szellemországban, A vándorló palota és a Szél támad. A stúdió fennállása óta először engedett külföldi alkotót a berkeibe: az Oscar-díjas rövidfilmesnek, Michael Dudok de Wit-nek nyílt lehetősége rá, hogy a szárnyaik alatt elkészítse első egészestés alkotását, A vörös teknőst. Az élet örök körforgásáról szóló, lenyűgöző látványvilágú mese egyszerre ötvözi az európai és japán gondolkodásmódot, miközben szívszorító módon mutatja be természet és ember egymásra utalt kapcsolatát. A Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában különdíjat nyert film kilenc évnyi megfeszített munka eredménye. A vörös teknős kísérőfilmje lesz Bucsi Réka ugyancsak fesztiválkedvenc alkotása, a LOVE.
A vörös teknős két vetítése is a rendező jelenlétében zajlik majd, Dudok De Wit a film munkálataiban segédkező Kecskemétfilm meghívására Kecskemétre utazik, ahol október 28-án, Az Animáció Világnapján, az Otthon moziban 18.00 órakor kezdődő vetítés után a holland alkotó a közönség kérdéseire is válaszol. Másnap, október 29-én, szombaton 17.30-kor pedig a fővárosi közönség találkozhat vele a Puskin moziban.
A vörös teknős és a LOVE január 12-től látható országosan a mozikban.

Juho Kuosmanen elbűvölő humorral, emberséggel és szeretettel forgatott filmet. 1962-ben, Finnországban járunk. A mindössze huszonöt éves európai amatőr bokszbajnok, Olli Mäki élete legnagyobb meccsére készül: a tét a világbajnoki cím elnyerése. Az egyszerű családból érkező Olli hirtelen a reflektorfényben találja magát. Ollit azonban nem csak a média és a közvélemény tartja nyomása alatt, de ambiciózus edzője, Elis is a végletekig hajtja. És amikor Ollinak teljes koncentrációra és kitartásra lenne szüksége, szerelmes lesz... Az Olli Mäki legboldogabb napját nézve olyan érzésünk lehet, mintha a '60-as évek elejére, egy francia újhullámos mozi premierjére csöppentünk volna. Az alkotás nem véletlenül nyerte el a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának legfontosabb elismerését, a fődíjat!
Az Olli Mäki legboldogabb napja rendezőjével a Mozinet Filmnapokon október 29-án, szombaton 20.00-kor találkozhat a közönség a budapesti Puskin moziban. A finn filmhez is új plakát készült a magyarországi forgalmazáshoz, Lengyel Csaba grafikus munkája.
Az alkotás december 22-től látható országosan a mozikban.

2016. október 28-31.
6. Mozinet Filmnapok


Nincsenek megjegyzések: