2016. október 29., szombat

Az óriástévé, a drón és az okostelefon lesznek a karácsony slágerei



Idén karácsonyra a korábbinál nagyobb méretű tévéket és okostelefonokat, valamint egyre nagyobb tudású drónokat vásárolnak majd sokan itthon - ez következtethető ki az Extreme Digital értékesítési adataiból.  A statisztikákból az is látszik, hogy az okos készülékek térhódítása minden fronton töretlen: jól fogynak az okos órák, fitneszpántok és wifis kamerák kedvező árú modellei is.
 

Bár drónokat már több éve lehet vásárolni az Extreme Digitalnál, az idei évben jelentősen megnőtt a kereslet a nagyobb tudású, így drágább modellek iránt, amelyek olcsó, alapfunkciót társaiknál hosszabb repülési időt kínálnak, és jobb minőségben lehet velük videót rögzíteni. A legnépszerűbb termékeknek számító Parrot cég drónjai 100 ezer forint körüli, a DJI drónjai pedig 270 ezer forint körüli átlagáron találtak gazdára az idén.
Nagy képernyőre vágyik a magyar
Idén a vásárlók több mint felének nagyképernyős, vagyis 40 és 50 col közötti méretű lapostévére esett a választása, a kisebb tévékészülékek folyamatosan visszaszorulnak.  A legtöbb vevő egyelőre full-HD felbontású készülékre teszi le a voksát, a négyszer nagyobb, ultra-HD-s tévék csupán az eladások 15%-át teszik ki, míg az okostévék részesedése már 40%-os az eladásokból.

Mobilból az androidos a sztár

Az idei eladási statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy itthon az androidos okostelefonok a kelendők, a vásárlók közel 85%-a választ ilyen készüléket. A népszerűségi lista második helyén már az iPhone-ok állnak közel 10%-os aránnyal, míg a windowsos készülékek egyre inkább eltűnnek - hiszen a Microsoftnál háttérbe szorult a saját mobilplatform fejlesztése - ezért részesedésük mostanra alig több mint 5%.
Ezek a legnépszerűbb okoskütyük
2016-ban is rendkívül népszerűek maradtak az olyan olcsó fitneszpántok, amelyek lépésszámlálásra, az alvásciklus monitorozására és pulzusmérésre alkalmasak, pedig húszezer forint alatti áron hazavihetők. Az okosórákat ennél többre is lehet használni: például jelzik az okostelefonon bejövő hívásokat, üzeneteket, illetve a készülék elővétele nélkül lehet irányítani róluk például a zenelejátszást. Az okosórák közül idén az 50 ezer forintnál olcsóbb típusokat vásárolták a legtöbben.
Az eladási adatok alapján arra lehet számítani, hogy sokan kapnak majd ajándékba Bluetooth-hangszórókat karácsonyra. Ezek már tavaly is rendkívül jól fogytak, az idén azonban a jobb hangzást biztosító prémium modellek jóval népszerűbbé váltak. Nagyon népszerűek az otthonokba szánt okoseszközök közül a wifis biztonsági kamerák is, amelyek segítségével számítógépről vagy okostelefonról bármikor megnézhetjük, minden rendben van-e otthon. Idén már húszezer forint alatti áron elérhető márkás, éjjellátó funkcióval bíró kamera is.


Forrás: EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: