2016. október 2., vasárnap

Kalligráfia eddig nem látott módon
2016. október 1. és 31. között 'A koreai kalligráfia felfedezése' címmel a Távol-Keleten több évezredes hagyománnyal bíró művészeti ág eddig nem látott részletességgel mutatkozik be a Koreai Kulturális Központ kiállítóterében. Az ingyenesen látogatható időszakos kiállításon Kim Byeong-gi kalligráfus mester negyven alkotását tekinthetik meg az érdeklődők. Kim mester amellett, hogy az egyik legismertebb koreai kalligráfus és a hagyományos művészetek ezen ágának kutatója, a Jeonbuk Kalligráfiai Biennálé tiszteletbeli elnökeként is rengeteget tett már azért, hogy ez a gyönyörű hagyomány mind hazájában, mind szerte a világon ismert legyen és fennmaradhasson.

Jelen kiállítás remek lehetőséget teremt arra, hogy a koreai tradicionális művészetek ezen kiemelkedő színfoltja szélesebb körben megismerhetővé válhasson, és a kalligráfia esztétikáját minél többen megcsodálhassák. A kiállítás révén kikristályosodhatnak a távol-keleten egyébként sok országban művelt kalligráfia kifejezetten koreai sajátosságai, azok a karakterisztikumok, amelyek a koreai kalligráfiát megkülönböztetik a környező népek hasonló művészetében látható jellegzetességeitől.

A kiállítás a II. Koreai Kulturális Fesztivál programjai között nyílt meg 2016. október 1-jén egy fergeteges színpadi show keretein belül. Kim mester a MOM Sport rendezvénycsarnokának színpadán óriási méretű, hagyományos technikával készült papírtekercsen demonstrálta a kalligráfiában rejlő elemi erőt és szépséget.

Az ELTE Koreai Tanszékén pedig a koreai és kínai írásjegyek és írásművészet közötti különbségekről tájékozódhatnak majd az érdeklődő hallgatók egy speciális kurzus keretein belül október 4-én.

2016. október 1-31.
A Koreai Kalligráfia Felfedezése
Kiállító művész: Kim Byeong-gi (김병기)
Koreai Kulturális Központ
1124 Budapest, Csörsz u. 49-51.

www.koreaikultura.hu
https://www.youtube.com/watch?v=CRbkj0UZUZM&feature=youtu.be

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: