2016. október 5., szerda

Magyarország visszakerült a világ gasztronómiai térképére
Október 2-5. között immár 18. alkalommal figyel a szakma San Sebastianra, ahol a világ egyik legfontosabb gasztronómiai fórumát, s velük a világ szakácselitjét látják vendégül. Magyarország a San Sebastian Gastronomika európai díszvendégeként történelmi lehetőséget kapott, visszarajzolja magát a gasztronómia világtérképére, ami új lendületet ad a minőségi turizmusnak is.Az elmúlt évtizedben nemcsak egy új, nemzetközi kitekintést, szakmai gyakorlatot szerzett szakácsnemzedék nőtt fel Magyarországon, de megjelent egy tudatos, gasztronómia iránt fogékony hazai közönség is. Kiváló minőségű helyi alapanyagokat előállító, elkötelezett termelők is felsorakoztak a séfek kiszolgálására, s a gasztronómiai innováció egyre jobban beszivárog a polgári konyhákba is. Sokan új vállalkozásba kezdtek, akik elkötelezettek a minőségi szolgáltatás iránt, és nemcsak a folyamatos fejlődés élén járnak, hanem a tradíciók felelevenítésére is nagy hangsúlyt helyeznek. A magyar konyhát a történelem során számos hatás érte, és ezek teszik színessé és egyedivé. Magyarországot a közép-európai Osztrák-Magyar Monarchia legismertebb és legszínesebb polgári  konyhájaként azonosították. Ezek a fejlemények a magyar gasztronómia visszafordíthatatlan evolúcióját jelentik, mellyel a dinamikusan fejlődő turizmus révén mind több külföldi szembesült, és az elmúlt években kiérdemelte a nemzetközi szakma figyelmét is.

A fejlődés gyorsaságát jól mutatja, hogy miközben csupán 2010-ben érdemelt ki először magyar étterem Michelin-csillagot, Budapesten tavasz óta már öt étterem mondhatja magáénak ezt az elismerést. A szakmai fejlődés pedig immár nem korlátozódik a fővárosra, az ország egész területén megtalálhatóak már egészen magas minőségű éttermek. Mindemellett egyre több olyan étterem is található, amelyekben a helyi alapanyagok és hagyományos helyi ételek is megismerhetők.

A magyar gasztronómia fejlődésének egyik legfontosabb nemzetközi elismerése az volt, hogy idén májusban Budapest adhatott otthont a Bocuse d'Or európai döntőjének. Az pedig, hogy Magyarország ma díszvendégként jelen lehet itt, nem utolsó sorban Széll Tamás bravúrjának is köszönhető, aki megnyerte a kontinens legjobb szakácsainak küzdelmét. Ilyen teljesítményt magyar csapat soha nem ért el korábban. Mindez nagy megtiszteltetés volt Magyarországnak és a hagyományosan híres és különleges magyar konyhának.

Magyarország elmúlt években elért kulináris teljesítményével érdemelte ki, hogy díszvendégként jelenjen meg a világ egyik legfontosabb gasztronómiai fórumán. A lendületesen fejlődő kulináris szcénáról a Gastronomika szervezőit helyszíni tapasztalatok is meggyőzték arról, Magyarország méltó rá, hogy e rangos rendezvény révén a nemzetközi gasztronómia elitje is megismerje az ország egyedi kulináris értékeit.

Az idei Gastronomika 3 szakmai napján számos magyar megjelenés színesíti a programot. Köztük négy alkalommal válogatott magyar séfek adnak különféle tematikák alapján (magyar konyha egykor és ma; kávéházak, cukrászdák kávékultúrája; magyar gasztronómia kompromisszumok nélkül; a gulyás elovúciója) keresztmetszetet a megújuló magyar gasztronómiáról nemzetközi szakmának. A séfcsapat tagjai:

Bíró Lajos, bár az idősebb szakácsgenerációhoz tartozik, a magyar gasztronómia vérbeli fenegyereke. Imádja a tradicionális konyhát, melyet modern technológiával ötvöz, polgárpukkasztó stílusban, újrahangszerelve, korszerűsítve. A recept sikerét immár két budapesti és egy Balaton-parti Bock Bistro hirdeti.
Hamvas Zoltán annak a séfgenerációnak a tagja, mely elindította a gasztroforradalmat Magyarországon. Az ikonikus magyar kávéház, a Gerbeaud társtulajdonosa. Mentorként és fáradhatatlan gasztrodiplomataként elvülhetetlenek az érdemei a magyar séfek Bocuse d'Or versenyeken elért sikereiben, s abban, hogy Magyarország nyerte el a megmérettetés ez évi európai döntőjének rendezési jogát. Külön érdekesség, hogy szakmai munkája elismeréseként a Gastronomika ideje alatt a magyar Pro Turismo-díjjal tüntették ki.
Mihályi László, a Váci Desszert Szalon tulajdonosa egyike a magyar cukrászat nagy megújítóinak. Korszerű módon értelmezi újra a süteményeket, fő erősségei a formai tökélyre vitt tányérdesszertek.
Palágyi Eszter még 30 éves sem volt, amikor tavaly a Michelin-csillagot elsőként elnyert Costes étterem séfjévé nevezték ki. Életkorához illően játékos, az innovátor-kísérletező séftípus megtestesítője.
Széll Tamást szinte nem is kell bemutatni, hiszen nevét világszerte ismerik azután, hogy idén megnyerte a Bocuse d'Or 2016-os európai döntőjét. Szulló Szabina nemcsak a konyhában méltó alkotótársa, Széll Tamással az életben is egy párt alkotnak.

A Gastronomika kongresszusához kapcsolódó kiállításon a szélesebb közönség is megismerheti a gasztronómia vívmányait, köztük a díszvendég országok konyhaművészetét és azok hagyományait. A magyar séfcsapat látványfőzések és utcai kóstoltatások alkalmával közvetlenül is megszólítja a helyi érdeklődőket. A magyar kínálat színvonaláról neves budapesti és vidéki éttermek szakácsai, Ruprecht László, Jahni László, Pataky Péter, Dudás Szabolcs, Macsinka János, Horváth Gábor gondoskodnak. Magyarország a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében mutatja be a kongresszuson hazánk gasztronómiai kínálatának kiválóságait. A magyar stand attrakciói három jellegzetes alapanyag, a mangalica, a liba és kacsamáj, valamint a legkomplexebb,  különleges aromájú magyar fehérbor, a furmint köré épülnek majd.

Amivel készültünk:
Ø     STREETFOOD-konyha - a kiállítás alatt minden nap
Október 2.  / 13:30-19:00
Október 3-5. / 11:00-20:00

az itt megjelenő ételek:        
GULYÁS - "a leves, ami a szabad szellemiség szimbóluma"
TÖLTÖTT KÁPOSZTA - "az étel, ami népeket hoz össze"
SOMLÓI GALUSKA - "angyali üzenet"

Ø     BY HUNGARY stand - Magyar Stand
Hétfőtől szerdáig (október 3-5.) Kursaal
Egész nap, állandó kóstolók
  • Mangalica termékek, kőrözött, savanyúság.
    • érdekesség, hogy a spanyol Monte Nevado cég hoz helyi mangalica sonkát, amely magyar alapanyagból készül, együtt kóstoltatjuk
  • Füstölt pisztráng falatok
  • Májvariációk (liba, kacsa), falatok
  • Libasonka és kolbász
  • olajak, ecetek, krémek
  • furmint

Ø     Showcooking - szakmai programok, főzőbemutatók

Ø     Alta Auditoriumi előadások - magyar sztárséfek mutatják be:

            SZÉLL Tamás, SZULLÓ Szabina- Gulyás evolúció
            PALÁGYI Eszter- Magyar gasztronómia kompromisszumok nélkül
            BÍRÓ Lajos - Magyar konyha egykor és ma
            HAMVAS Zoltán, MIHÁLYI László - Kávéházak kávékultúrája / Cukrászdák kávékultúrája:           újjászületés és megújulás


EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: