2016. október 16., vasárnap

Hídpillérre festettek művészek Budán




Újabb fal készült el az egyhónapos Színes Város Budapest Fesztiválon idén a fővárosban. Ezúttal nem tűzfalra, hanem két alkotó négy pillért festett meg az Erzsébet híd budai oldalának lábánál, és két alkotó egy-egy pillért a Kopaszi-gát bejáratánál.

Bakos Zsuzsi és Pusztai Balázs szintén a város és a víz tematikában alkottak. A fiatal művészek összesen hat napon át festettek a helyszínen.

Bakos Zsuzsi YIN-YANG CITY: a kedves, játékos figurák könnyen magukra vonják a járókelők tekintetét. A két karakterben és találkozásukban sok minden megjelenik, de talán a legfontosabb a kapcsolódás, összetartozás, egymás kiegészítésének üzenete, amelyek éppúgy jellemzik Buda és Pest kapcsolatát, mint a társas viszonyainkat.

Pusztai Balázs FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN: a fiatal tervező gyakran használ állatokat szimbólumként az alkotásaiban. A kezek, mint az ember, élet megtestesítője szintén fontos visszatérő elem művészetében. Budapesti élet sokszínűségét, összetettségét és egyben tagoltságát jól visszaadja a két híd pillére tervezett grafika.

Borbás Márton és Nyeste Lehel egy-egy pillért festett meg a Kopaszi-gát bejáratánál Budán. A Rákóczi híd két pillérjét nyolc nap alatt rajzolták fel a művészek a Színes Város Budapest Fesztivál keretein belül.

Borbás Márton jelenleg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tervezőgrafikus hallgatója mesterképzésen, és mellette szabadúszóként dolgozik. Többféle illusztrációs irányvonalat/stílust követ, illetve épít be többnyire munkásságába. Korosztályának egyik kiemelkedő alkotója. A falfestményen látható dinamikus kompozíció a város szövetének összekapcsoltságát, összetartó erejét és folytonos mozgását hivatott kiemelni.

Nyeste Lehel graffitis képalkotási módszerrel közelítette meg a város és víz tematikát. Központi karaktere egy szimbolikus összekötő alak a folyó közepén. Képregényes formavilág érvényesül a grafikán, játékos, elnagyolt formákkal jeleníti meg Buda, illetve Pest egy-egy jellegzetes épületét, pontját, amely egy kedves, karikaturista városnéző olvasata az alkotónak.

https://www.facebook.com/szinesvaros
http://www.szinesvaros.hu


 Forrás: EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: