2015. január 17., szombat

Nyitott Műhely nyílik a Hagyományok Házában

2015. január 22-én - a Magyar Kultúra Napjára - kettős megnyitóval készül a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma. Délután négy órakor megnyílik a Magyarszombatfai gerencsérek című kiállítás, valamint az új múzeumi részleg, amely a későbbiekben kiállítások mellett népi kézművesműhelynek ad majd otthont.

A most megnyíló Nyitott Műhely célja, hogy az érdeklődők mesterségbemutatók által megismerhessék a népi kézművesmesterségek rejtelmeit, kicsik és nagyok, szakemberek, diákok, a népművészet iránt érdeklődők mélyebb betekintést nyerhessenek a gyűjteménybe, a kortárs népművészek munkájába. A műhely lehetőséget nyújt a népi kézművesmesterek szakmai továbbképzésére is. A Nyitott Műhelyben népi kézművesmesterek, főleg a Hagyományok Háza képzésein végzett szövők, kosárfonók, gyöngyékszer-, csipke-, nemezkészítők és más mesterségek területén tevékenykedő alkotók kapnak lehetőséget műhelymunkára.

A Nyitott Műhely programjait, a kézművesmesterek időbeosztását a megnyitó után a Hagyományok Háza honlapján követhetik.
Az új Nyitott Műhelyt ünnepélyesen dr. Janotti Judit műemlék-felügyelő adja át.

Magyarszombatfai gerencsérek - kiállítás.
Az Őrség a Kárpát-medence egyik legjelentősebb fazekasközpontja. A helyben bányászott agyagból készülő népi kerámiáknak - elsősorban használati edényeknek - nagyon egységes a formavilága, készítésmódja. Egyedi színt jelent a mediterrán eredetű balos korong használata, valamint a bőrrel történő korongozás gyakorlata.
Ezen a vidéken a fazekasokat gerencsérnek hívják, akik a sovány föld megművelése mellett keresetkiegészítés céljából foglalkoztak a fazekassággal. 1366-ban már emlegetik a Velemér-völgyi fazekasságot, ahol többek között Magyarszombatfa is fekszik. A 700 éves magyarszombatfai fazekasság 2014-ben felkerült a „Szellemi kulturális örökség" listájára.
A kiállításon elsősorban Magyarszombatfa és Gödörháza fazekasdinasztiáinak alkotásai, a most élő fazekasok és apáik, nagyapáik, dédapáik munkái láthatók.
A kiállítás rendezője: Pölös Andrea
Berendező: Borbényi M. Éva, Pintér Piroska
A kiállítást 2015. január 22-én 16 órakor Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója köszöntője után V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára és dr. Nagy Zoltán néprajzkutató nyitja meg.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
1011 Budapest, Fő utca 6.

www.hagyomanyokhaza.hu

Nincsenek megjegyzések: