2015. január 1., csütörtök

Mindenkinek jutna bőven



.




Az élelmiszer-termelés mai szintjén sem szükségszerű a Föld oly sok vidékén jellemző alultápláltság, éhezés. A világ mezőgazdasága termel naponta annyit, amennyiből mindenkinek jutna 2868 kalóriányi – ez több, mint a Világélelmezési Program által számított 2100 kalóriás napi minimum. Eszerint meg lehet oldani a lassan kilencmilliárdra duzzadó emberiség élelmezését. És mégis van hely, ahol tömegek nem jutnak elég ennivalóhoz. Miért marad még mindig éhesen a Föld 805 millió lakója? Főként azért, mert nem jut el hozzájuk az élelem. Csak oda kerül elegendő élelmiszer, ahol az emberek eleget keresnek ahhoz, hogy megfizessék az árakban foglalt költségeket. A szállítás költségei pedig nagyban függnek a közúti és légi közlekedés állapotától. Utóbbi tényező a vizsgálatokat is befolyásolja – azokban az országokban, ahol sokan alultápláltak, nem csak az élelmiszert nehéz eljuttatni a fogyasztókhoz, adatokat is bajosan lehet róluk gyűjteni. Némi lassú javulás azért tapasztalható. Az 1990-es évek óta az éhezők száma 40 százalékkal csökkent a világban – az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO) szerint ez 209 millióval kevesebb alultáplált embert jelent. Továbblépni azonban nem könnyű. Josef Schmidhuber, a FAO közgazdásza szerint „az első lépés a helyi termelés fölfuttatása. Az, hogy máshonnan is kellő mennyiségűmegfizethető mennyiségű élelmiszer érkezzen, már a következő megoldandó feladat.”


Daniel Stone - National Geographic Magazin

Nincsenek megjegyzések: