.
Az
élelmiszer-termelés mai szintjén sem szükségszerű a Föld oly
sok vidékén jellemző alultápláltság, éhezés. A világ
mezőgazdasága termel naponta annyit, amennyiből mindenkinek jutna
2868 kalóriányi – ez több, mint a Világélelmezési Program
által számított 2100 kalóriás napi minimum. Eszerint meg lehet
oldani a lassan kilencmilliárdra duzzadó emberiség élelmezését.
És mégis van hely, ahol tömegek nem jutnak elég ennivalóhoz.
Miért marad még mindig éhesen a Föld 805 millió lakója? Főként
azért, mert nem jut el hozzájuk az élelem. Csak oda kerül
elegendő élelmiszer, ahol az emberek eleget keresnek ahhoz, hogy
megfizessék az árakban foglalt költségeket. A szállítás
költségei pedig nagyban függnek a közúti és légi közlekedés
állapotától. Utóbbi tényező a vizsgálatokat is befolyásolja –
azokban az országokban, ahol sokan alultápláltak, nem csak az
élelmiszert nehéz eljuttatni a fogyasztókhoz, adatokat is bajosan
lehet róluk gyűjteni. Némi lassú javulás azért tapasztalható.
Az 1990-es évek óta az éhezők száma 40 százalékkal csökkent a
világban – az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete
(FAO) szerint ez 209 millióval kevesebb alultáplált embert jelent.
Továbblépni azonban nem könnyű. Josef Schmidhuber, a FAO
közgazdásza szerint „az első lépés a helyi termelés
fölfuttatása. Az, hogy máshonnan is kellő mennyiségűmegfizethető
mennyiségű élelmiszer érkezzen, már a következő megoldandó
feladat.”
Daniel Stone -
National Geographic Magazin
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése