2015. január 6., kedd

Indul a 2015-ös év a Fonóban
A Vujcsics Együttes

Néhány nap, és indul a 2015-ös év a Fonóban remek koncertekkel, lemezbemutatóval és rendhagyó, új táncházi táncanyaggal. Kezdődik az évad pénteken a Népzenész Bállal, majd szombaton a Vujicsics együttes és a Poklade zenekar koncertjei következnek. 

2015. január 9. (péntek) 20.00 órától Népzenész Bál
Muzsikál: Magyarpalatkai Banda
Az idei Népzenész Bál, immár hatodik a sorban. A műfaj évadnyitó ünnepén a legendás Magyarpalatkai Banda muzsikál, de a hagyományoknak megfelelően minden ide érkező zenész kedvére muzsikálhat a Népzenész Bálon. Legyen ez az este a zenészeké, de táncosok, közönség, mulatók nélkül mit sem ér a muzsika: a korábbi évekhez hasonlóan minden táncos, táncházas, nem táncos és nem táncházas érdeklődőt is várnak szeretettel! A népzenészeket 19:00 órától külön fogadással várják partnerükkel. A táncház 20.00 órától kezdődik.
Mulassunk együtt először 2015-ben!
A Magyarpalatkai Banda a táncházmozgalom egyik legismertebb és legkedveltebb adatközlő vonószenekara. Az erdélyi Mezőségen található Magyarpalatka (románul Pălatca) régóta a környék egyik legjelentősebb zenészközpontja. Az itt élő cigányzenész dinasztiák nemcsak saját falujuk, hanem sok környező település (például Báré, Kötelend, Mezőgyéres, Mezőkeszü, Vajdakamarás, Visa) zenei igényeit is kielégítették. A zenekar egyaránt játszik magyar, román és cigánynépzenét. Számos zenész muzsikált itt, többen a biztosabb megélhetés érdekében más falvakba költöztek át. A zenészek szinte mindannyian rokonságban állnak egymással, tudásukat hagyományosan továbbadják a generációk között.
2015. január 10. (szombat) 20.00 óra a Vujicsics együttes és a Poklade zenekar koncertje
Negyven éve, közel azonos felállásban játszik a szentendrei Vujicsics Együttes.
Ráadásul kezdettől fogva ugyanazt az utat járja: azt, amit a szerb és horvát népzenék hagyományőrző feldolgozásának nevezhetünk. Belefér ebbe a tamburazene, de a Balkán mélyének fúvós hangszerei is: a könnyedség, az emelkedettség és a drámaiság együtt hat ennek a rendkívüli együttesnek a koncertjein. A délszláv zenei formáció Európa folkzenekarainak élvonalába tartozik, Kossuth díjat 2014 márciusában kaptak. Koncertjeik gyakori közreműködői fiatal tanítványaik a Söndörgő Együttes tagjai.
Borbély Mihály - szaxofon, klarinét, brácsatambura
Eredics Gábor - basszprímtambura, harmonika
Eredics Kálmán - bőgő, tarabuka
Brczán Miroszláv - csellótambura, ének
Szendrődi Ferenc - prímtambura, brácsatambura
Eredics Áron - prímtambura
Vizeli Balázs - hegedű
Poklade zenekar
A Poklade zenekar 2010-ben, Mohácson alakult. A poklade szó a köztudatban egyet jelent a busójárással. Sokacul szó szerinti jelentése, azonban átváltozás. Ez a „lelki átváltozás" minden emberben végbemegy, akár játsza, akár hallgatja a zenét. A zenekar nagyon fontosnak tartja a mohácsi tamburazene hagyományának ápolását, ám emellett további zenei stílusok is megszólalnak repertoárjukban. A Poklade zenekar önálló pódiumzenekarként és a mohácsi Zora néptáncegyüttes kísérőzenekaraként is törekszik a néphagyomány ápolására, ezen kívül rendszeresen zenél táncházakat és gyakran lép fel különböző nemzetiségi rendezvények meghívottjaként. Sokat köszönhetnek tanítómesterüknek, Versendi Kovács Józsefnek.
Andrics Attila - basszprímtambura
Bischof Dávid - bőgő
Bóka Balázs - brácsatambura
Pávkovics István - harmonika, basszprímtambura
Cselinacz Marko "Markan" - harmonika
Róka Roland - prímtambura
Balog Tamás "Cérna"- prímtambura
Fonó Budai Zeneház
1116 Budapest, Sztregova utca 3.
www.fono.hu
www.facebook.com/fonobudaizenehaz
Lantai József -EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: