Optimális D-vitamin-szint: 90%-kal kevesebb influenza?
A legtöbben szeretnénk a téli hónapokban is egészségesek maradni,
megerősíteni immunrendszerünket a különböző kórokozók, náthavírusok
támadásai ellen. A sokoldalú D-vitamin ezen is segíthet.
„A D-vitamin-szint 37,5-50 nmol/l-ről 75-100 nmol/l-re
történő emelése a rendelkezésre álló adatok alapján az influenzás
megbetegedések számát 90%-kal (!) csökkentené" - hívja fel a
figyelmet a télvíz idején különösen aktuális, kevésbé ismert hatásokra
is a Magyar Primer Prevenciós Orvos Egyesület közreműködésével készült
hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről. Az immunrendszer úgynevezett
ölősejtjei ugyanis akkor aktívak, ha megfelelő D-vitamin-koncentráció
áll rendelkezésükre. A szinte minden szervrendszerben érvényesülő hormon
hiányállapotában ugyanekkor kiszolgáltatottabbá válunk a vírusos és
bakteriális betolakodókkal, gyulladásokkal szemben, és akár immunzavar
is felléphet. Ez egyebek mellett olyan autoimmun betegségek
kialakulásához vezethet, mint a cukorbetegség, a sclerosis multiplex
vagy a pikkelysömör.
Ha nem pótoljuk, télen szinte biztosan D-vitamin-hiányban szenvedünk. A D-vitamin elsődleges forrása ugyanis a bőrt érő napsugárzás, ám hazánkban ilyenkor igen alacsony a napsütéses órák száma, késő ősztől kora tavaszig nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termeléséhez - ráadásul még zárt ruházatunk is elzárja bőrünket. Sajnos a nyáron képzett tartalékokra sem támaszkodhatunk, mert ezek körülbelül hat hét alatt kiürülnek.
Noha a D-vitamin-ellátottság alapvetően nem étrendi kérdés, ilyenkor érdemes különösen odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, nem megfeledkezve a tojásról, a májról és a gyakran méltatlanul mellőzött olajos húsú halakról, pl. a heringről, a lazacról vagy a makréláról sem. Az átlagos magyar étrend napi 80 NE-et biztosít (más országokban ez nagyjából 150 NE, azaz Nemzetközi Egység), emellett március végéig mindenkinek javasolható a preventív célú D-vitamin-bevitel. Egészséges felnőtteknek napi 2000 NE, túlsúly esetén ennek a duplája, 4000 NE, gyermekek számára, a növekedés teljes időszakában pedig napi 400 NE ajánlható.
Ha nem pótoljuk, télen szinte biztosan D-vitamin-hiányban szenvedünk. A D-vitamin elsődleges forrása ugyanis a bőrt érő napsugárzás, ám hazánkban ilyenkor igen alacsony a napsütéses órák száma, késő ősztől kora tavaszig nem elegendő a szükséges mennyiségű D-vitamin termeléséhez - ráadásul még zárt ruházatunk is elzárja bőrünket. Sajnos a nyáron képzett tartalékokra sem támaszkodhatunk, mert ezek körülbelül hat hét alatt kiürülnek.
Noha a D-vitamin-ellátottság alapvetően nem étrendi kérdés, ilyenkor érdemes különösen odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra, nem megfeledkezve a tojásról, a májról és a gyakran méltatlanul mellőzött olajos húsú halakról, pl. a heringről, a lazacról vagy a makréláról sem. Az átlagos magyar étrend napi 80 NE-et biztosít (más országokban ez nagyjából 150 NE, azaz Nemzetközi Egység), emellett március végéig mindenkinek javasolható a preventív célú D-vitamin-bevitel. Egészséges felnőtteknek napi 2000 NE, túlsúly esetén ennek a duplája, 4000 NE, gyermekek számára, a növekedés teljes időszakában pedig napi 400 NE ajánlható.
Forrás: EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése