2015. január 25., vasárnap

Felénél tart a 2014. decemberében kezdődött Lajkó Félix maraton



.

Eddig nyolc teltházas koncert, több mint 4000 néző, óriási siker itthon és külföldön. A hegedűvirtuóz 40. születésnapja alkalmából két új lemez anyagával, négy formációval turnézik, köztük a bécsi Konzerthausban és Berlinben lép fel; a fináléra pedig a Müpában kerül sor.


Palya Bea, Balázs János, Mohammad Reza Mortazavi, Hollerung Gábor és a Budafoki Dohnányi Zenekar, Porteleki László, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna, Benke Félix, Brasnyó Antal és a szabadkai zenekar lépnek fel együtt Lajkó Félix vendégeként a maraton koncerteken; vagyis azok a művész-barátok, akik meghatározóak számára és valódi társai a színpadon.
A közel két és fél hónap alatt a Vajdaság Paganinijének is nevezett hegedűművész mintegy 20 koncerten lép fel itthon és külföldön más és más formációkkal: szólóban, duóban, kvartettben és nagyzenekarral, újra és újra bizonyítva a megújuló sokszínűséget, zenei energiát és eredetiséget, amelyet koncertjein tapasztalhat a közönség.
Lajkó Félix stílusa egyszerűen besorolhatatlan, mindig is egy volt a lélekre különleges érzékenységgel ható zenészek közül, közvetítőként használva hangszereit önmaga és a külvilág között. Mindegy, hogy mihez nyúl, a végeredmény mindig kristálytiszta, valamilyen ismeretlenül mély és érett forrásból táplálkozó, ösztönös, zsigeri lélek-zene egyveleg.
„Ő soha nem játszik semmit kétszer egyformán el" (...) „Egy elementális hegedűvirtuóz, de a zenéjében ott van a népzene a populáris zene, világzene és mindig is ott volt a zenéjében egy szimfonikus igény."
(Hollerung Gábor karmester)
„Folyamatosan improvizálunk, ez egy nagyon különleges dolog, semmit nem beszélünk meg előre" „Nagyon impulzív, nagyon különleges zenét játszunk, meg sem lehetne határozni a stílusát, ez a mi stílusunk, és nagyon élvezzük.
(Balázs János zongoraművész)
A művésznek két új lemeze jelent meg december elején a 40. születésnap alkalmából.
A Budafoki Dohnányi Zenekarral felvett Végtelen (Infinity) és a Balázs Jánossal közösen jegyzett Jelszó (Password) egyaránt az ITunes toplistájának dobogós helyein szerepelnek megjelenésük óta.
A Lajkó Félix maraton koncertsorozat fináléja február 27-én és 28-án lesz a Müpában, amikor két nap alatt három koncerten bontja ki a művész mindazon zenei gondolatokat, amelyek az eddigiek során éltették.
A maraton következő kiemelt koncertjei:            
2015. feb.13.  19.00 -  Miskolc - Művészetek Háza
Lajkó Félix és zenekara
 2015. febr. 19.   20.00 - Ljubljana - Kino Siska
Lajkó Félix és zenekara
2015. febr. 22. 21.00 -  Berlin - Simpla
Lajkó Félix szóló koncert
 2015. feb.24. 19.30 - Pécs - Kodály Központ
Lajkó Félix és Balázs János lemezbemutató koncertje
2015. február 27-28 - Budapest - Művészetek Palotája
Febr. 27 - 19.30 - "Az improvizáció nagymesterei"
Balázs János - zongora, Mohammad Reza Mortazavi - ütőhangszerek
            Febr. 28 - 15.00 - "Folk"
vendégek: Palya Bea, Tintér Gabriella, Csizmadia Anna és sokan mások
            Febr. 28 - 19.30 - "Végtelen Szimfonik" - Lemezbemutató
a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével, vezényel Hollerung Gábor
http://lajkofelix.hu
www.facebook.com/lajkofelix

Lantai József - EuroAstra

Nincsenek megjegyzések: