.
Kevesen ismerik, pedig a barramundi akár „hazai" halnak is nevezhető. A jászkiséri tenyésztésnek köszönhetően az Ausztráliában őshonos fajta nagyon frissen kerül az asztalunkra. Ráadásul ez a hal kimondottan egészséges: omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag, magas a tápértéke, alacsony a kalóriatartalma és még ízletes is.
Bemutatkozott a barramundi!
A magyarországi halfogyasztás ösztönzésére létrejött Kapj rá! kampány kóstolót tartott, amelyen az érdeklődők megízlelhették ezt a különleges halfajtát. Az Ausztráliában őshonos halat Magyarországon is tenyésztik - évente 30-40 tonna kerül belőle a piacokra. A hazai tenyésztés - és az ebből adódó rövid szállítási távolság - garantálja, hogy a barramundi valóban frissen kerüljön a pultokra, majd onnan a tányérokba.
„A barramundi egy süllőhöz hasonlító halfajta, amely a sós és az édes vízben egyaránt jól érzi magát. A húsa jó minőségű, szálkamentes és könnyen lehet ízletes leveseket, sülteket, szusit, vagy bármilyen más fogást készíteni belőle" - magyarázta Áman Attila séf, a Kapj rá! kampány állandó szakértője.
A barramundit nemcsak a séfek és az amatőr szakácsok zárhatják a szívükbe, hanem mindenki, aki odafigyel az egészséges táplálkozásra. Tápanyag tartalma miatt a barramundi az egyik legegészségesebb hal a világon. Száz gramm hús nagyjából 500 mg omega-3 telítetlen zsírsavat tartalmaz, amellyel megelőzi a hasznos zsírsavakban szintén gazdag tőkehalat és tilápiát is. A barramundit a fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják, hiszen 100 gramm mindössze 137 kalóriát tartalmaz, míg értékes fehérjetartalma eléri a 25 grammot.
„Egy kimondottan könnyed, nem túl karakteres ízű halról beszélünk. Kétfajta fogást készítettem belőle, az első egy igazán különleges saláta, amelyben keveredik a gyümölcs és a hal zamata, a másik pedig egy könnyed sült egyedi ízvilággal. Természetesen hagyományos, egyszerűen megfőzhető ételeket is készíthetünk a barramundiból. Fontos, hogy minél többen megismerjék ezt a halat, mert egészségüknek és érzékeiknek is szívességet tesznek vele" - tette hozzá a nap mint nap halakkal foglalkozó séf.
A Halászati Operatív Program (HOP) - amely Magyarországon a halfogyasztás népszerűsítését tűzte ki célul - kiemelt feladatának tekinti, hogy a hazai halból készült ételek minél gyakrabban és minél több változatban kerüljenek a családok asztalára. Könnyen és gyorsan elkészíthető, finomabbnál finomabb halas fogásokért és elkészítési praktikákért látogasson a Kapj rá! honlapjára.
És végül következzen két Barramundi-s recept:
Barramundi ceviche (perui halsaláta)
Hozzávalók 2 személyre:
- 10 dkg lime
- 1 g aji amarillo krém
- 6 dkg édes hagyma
- 16 dkg barramundi filé (bőr nélkül)
- 10 dkg mangó
- 6 szál koriander
- só
Barramundi saikyo miso, quinoával és karalábéval
Saikyo miso
Hozzávalók 2 személyre:
- 40 dkg barramundi filé
- 100 ml szaké (japán rizsbor)
- 100 ml mirin (japán rizsbor)
- 150 g kristálycukor
- 300 g fehér misópaszta (érlelt, sózott szójapüré)
Karalábés quinoa
Hozzávalók 2 személyre:
- 120 g quinoa (inka rizs)
- 200 ml forró víz
- 240 ml szárnyas alaplé
- 200 g karalábé
- 40 g vaj
- só
Snidlinges karalábépüré, szecsuani borssal
Hozzávalók 2 személyre:
- A félretett karalábé
- 1 csomag snidling
- vaj
- só
- szecsuani bors
www.kapjra.hu
Lantai József EuroAstra
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése