2018. október 30., kedd

Zöld, Aktív, Egészséges -- A természeti szerelem gyümölcse: Szlovénia
.

Immáron 6. alkalommal tartott workshopot (a 25 éve megalakult Szlovén Köztársaság) Szlovénia idegenforgalmi-turisztikai szervezetek, szolgáltatók, gazdasági társaságok képviselői a Magyar partnereknek. Az Európa Rendezvényhajó fedélzetén mintegy száz szakmai képviselő informálta a magyar utazási irodák, szerkesztőségek képviselőit.

Ez a szakmai esemény képletesen megfogalmazta, hogy I FEEL sLOVEnia, vagyis szeretlek Szlovénia. Úgy is definiálhatjuk, hogy Történet a szerelemről… Érezzen rá Szlovénia hangulatára! Isten hozta! a világ egyetlen olyan országában, amely már a nevével is a szeretetet hirdeti. Egy régi szlovén népmese szerint errefelé különleges hatalma van a szerelemnek. Szlovéniában egymást érik a csodás látnivalók, amelyeket akár egy nap alatt meg tud tekinteni a világcsavargó vándor.
Az égiek mindenféle természeti széppel,stb. jóval valóságosan elhalmozták Szlovéniát. A kétmilliónyi lakosság 20 273 négyzetkilométeren boldogul, illetve fogadja a vendégeket világ legöregebb (mintegy 500 éves) szőlőtőkéje a mai napig terem. Óriási fákkal “borított” erdőségek csalogatják a vándorokat. Szlovéniában vége-hossza nincs a természeti és kulturális élvezeteknek. Szőlő-bor nagyhatalom,11 féle természetes és mesterséges vizek gazdája. Az ENSZ által – szlovén javaslatra – a méhek napját május 20-át jelölték ki.

24 régió, benne mintegy 200 speciális/különleges gasztronómiai produkcióval várják a vendégeket. 15 mesebeli hely vonzza a látogatókat, a kis ékszerdoboz ország 23 100 kempinghelyet biztosítanak.
A tízezernyi barlangból 100 látogatható, 15 gyógyfürdő várja a gyógyulni vágyó betegeket.553 kilométernyi autóúttal, illetve 73 km-nyi autópályával rendelkezik az ország. 46,6 kilométernyi tengerparttal, 3 repülőtérrel, 30 sícentrummal is büszkélkedhet Szlovénia, így minden túlzás nélkül az Alpok gyöngyszeme aposztrófával is illethetjük.

 

Dr. Robert Kokalj, Szlovénia Budapestre akkreditált nagykövetének köszöntő előadása:
,,Tisztelt Szervezők, Tisztelt Vendégek, Hölgyeim és Uraim!
Jó reggelt, és Üdvözli Önt a hagyományos workshopon a szlovén idegenforgalmi szervezet. Szeretném kiterjeszteni meleg üdvözletemet minden érdeklődő magyar résztvevőnek, mind a meglévő, mind a leendő partnereknek, hogy Szlovéniát mind vonzó, szomszédos idegenforgalmi célpontként népszerűsítse.
Miközben az elmúlt öt év során Szlovénia számos magyarországi látogatójának állandó növekedését figyeljük meg, továbbra is szükségünk van a turisztikai csere lehetőségeinek további kihasználására és ambiciózusabb célok megvalósítására.
2017-ban a beérkező magyar vendégek száma meghaladta az 120 000 turistát, akik körülbelül 315 000 éjszakát foglalnak, így a magyarok a nyolcadikak a külföldi látogatók körében. A növekedés tendenciája továbbra is biztató.

Hölgyeim és Uraim!
Ezzel azt szeretném, ha az én egyéves szolgálatom alapján megoszthatnék néhány személyes észrevételt Magyarországgal kapcsolatban. Eléggé nyilvánvaló, hogy mind a szlovének, mind a magyarok értékelik az életminőség javulását, valamint azt a lehetőséget, hogy szabadidejüket egy egyénileg testre szabott módon tölthetik el.
Nem meglepő, hogy a magyar turisták szeretnék felfedezni Szlovénia természetének sokszínűségét. Amikor meglátogatom a szlovén sípályákat vagy a tengerpartot, az az érzésem, hogy sokan jönnek Magyarországról látogatóba. És ez egy jó érzés, mert a látogatók száma, és az a tény, hogy visszatérnek, még akkor is, ha csak néhány nap és éjszaka, bizonyítja, hogy Szlovénia az egyik legközelebbi célpont egy gyors, mégis aktív pihenésre, elmenekülve a szürke hétköznapok elől.
Ezt a tényt hivatalos statisztikák is alátámasztják, és felfedik, hogy 10 magyar turista közül 4 a szlovén tengerparton 2 pedig a szlovén hegyekbe menekül. A főváros varázsa a magyar látogatók mintegy 10%-át is elvarázsolja. Mindazonáltal a magyarok a szlovén gyógyfürdőket is élvezik, mivel úgy tűnik, hogy rendkívül értékesnek látják jellegzetes hegyi vagy tengerparti elhelyezkedését. Ennek a karakternek a változatossága jelentős hatással van a helyi gasztronómiára és a kiváló borok teljes választékára is.
Tudjuk, hogy Szlovénia a magyar turisták által is dédelgetett, egy biztonságos és tiszta környezet, valamint meghittsége miatt, melyet az ide látogató vendégek folyamatosan tapasztalnak.
Visszatekintve, meggyőződésem, hogy Szlovénia az elsődleges választás a magyar turisták számára, különösen a táj sokszínűsége, nyugalma miatt. Bízom benne, hogy a jövőben is a rendelkezésükre lehetek a csapatom vezetésévél” – mondta befejezésül Szlovénia nagykövete.


  Sara Katic, a Szlovéniai Turisztikai Hivatal képviselőjének előadása a workshop résztvevői számára:
,,Üdvözöljük Önöket a Szlovéniai Turisztikai Hivatal nevében!
Engedjék meg, hogy bemutassam Önöknek a világ első zöld idegenforgalmi célpontját, a ZÖLD, AKTÍV és EGÉSZSÉGES Szlovéniát.
Jártak már Önök Szlovéniában? Tudják, hol található? Nézzük meg!

Szlovénia Európa szívében fekszik. Fővárosa, Ljubljana Budapesttől nem messze – mintegy ötórányi autóútra – található.
Szlovénia az egyetlen európai ország, amely a világhírű bledi tavat körülölelő Alpok, a Földközi-tenger térsége, a gyógyvízforrásokkal teli Pannon-fennsík és a több mint 10 000 karsztbarlangot rejtő, mészkővel borított karsztfennsík között húzódik meg. Az ország központjában fekvő Ljubljanától semmi nincsen nagy távolságra. Bárhol is legyünk, a természet mindenhol körülvesz, és AKTÍV időtöltésre ösztönöz minket.
Szlovéniát ZÖLD, AKTÍV és EGÉSZSÉGES országként pozícionáljuk.

SZLOVÉNIA története a TERMÉSZET szeretetének története.
Mi, szlovénok őszintén szeretjük és becsüljük természeti és kulturális örökségünket.
A természetközpontú szemlélet a szlovén életmód alapvető részét képezi.
ZÖLD „BOUTIQUE” stílus – ez fejezi ki a legjobban, milyen valójában Szlovénia: kicsi, elbűvölő, autentikus és exkluzív...
Szlovénia különleges. Nálunk nincsen Eiffel-torony vagy Times Square. Ebben az országban azonban lelassíthat, és élvezheti az itt töltött időt.
Ahogy már említettem, az „I feel sLOVEnia” középpontjában a zöld áll. A természet szeretetéről és védelméről szól.
Szlovéniában ugyanis a ZÖLD az új DIVAT.
A filozófiánk a következő: SZLOVÉNIA MAGA a természet, ÓVJA a természetet és NÉPSZERŰSÍTI a természetet. Szlovénia a világ egyik legzöldebb országa.  Felszínének 60%-át erdők borítják, élővilágának 1/3-a védett, emellett pedig rendkívül gazdag természetes vízforrásokban.
Hamar beláttuk azonban, hogy a természeti gazdaság és a természet szeretete nem elegendő – ezért KIFEJLESZTETTÜK saját, egyedi fenntartható turisztikai modellünket: A Szlovén Turisztikai Zöld Tervet.
A Zöld Terv egy nemzeti program, melynek célja az idegenforgalmi célpontok és vállalkozások felmérése és fejlesztése – több mint 100 globális feltétel alapján.
Alig két év alatt már több mint 50 úti célt, szálláshely-szolgáltatót, parkot és utazási irodát hitelesítettünk Szlovénia Zöld Tanúsítványával. Ezek mindegyike zöld, autentikus és egyedi élményeket kínál a turisták számára.
A kemény munka pedig meghozta gyümölcsét: SZLOVÉNIA a VILÁG 5. LEGFENNTARTHATÓBB ORSZÁGA.
Tavaly pedig mi nyertük el A NATIONAL GEOGRAPHIC RANGOS WORLD LEGACY DÍJÁT a Destination Leadership kategóriában.
Ljubljana pedig az EURÓPA ZÖLD FŐVÁROSA címet szerezte meg 2016-ban.
SZLOVÉNIA A VILÁG ELSŐ ZÖLD ORSZÁGA, az első olyan ország, amely FENNTARTHATÓSÁGI MINŐSÍTÉST kapott a Green Destinations nonprofit szervezettől.
Elmondhatjuk, hogy VÉGSŐ NEMZETI CÉLUNK a 100%-ig zöld SZLOVÉNIA létrehozása. Ebben az elkötelezettségben pedig az idegenforgalmi terület minden résztvevője osztozik.
Hadd osszak meg Önökkel még egy igazán inspiráló történetet. A szlovén nép igazi méhésznemzet. Szlovénia pedig egy különleges méhfaj, a krajnai méh otthona. Talán Önök is hallották már, hogy a méhállomány csökkenése súlyos, világszintű veszélyt jelent a
környezetre. Éppen ezért Szlovénia javaslatot tett az ENSZ-nél a Méhek Világnapjának bevezetésére.
Engedjék meg, hogy bemutassak néhány, Szlovéniában őshonos élőlényt. A krajnai méhet már említettem, de hazánk őshonos faja a barlangi vakgőte, amely a világ egyik legnagyobb barlangjában, a Posztojnai barlangban él. A fentiek mellett a rendkívül elegáns lipicai ló hazája is Szlovénia.

Szlovéniában a luxus nemcsak az ötcsillagos szállodákról..., hanem az ötcsillagos élményekről is szól. Az idelátogatók választhatnak szálláshelyet a kisebb, otthonos szállodákban, vendégházakban vagy ökofarmokon, a glampingekben, avagy luxuskempingekben vagy pedig ötcsillagos szállodáink egyikében.


A lehetőségek száma végtelen azok számára, akik AKTÍV pihenéssel töltenék el az idejüket a zöld Szlovéniában – egész évben rengeteg különféle szabadtéri tevékenység közül választhatnak, legyen szó akár kerékpározásról a legmagasabb szlovén hegycsúcsokra vezető túrákról vagy felfrissülésről a kristálytiszta vizű Isonzó folyóban, akár síelésről a csillogó, friss, csikorgó fehér havon a különböző, Szlovénia-szerte megtalálható síparadicsomokban.
Az EGÉSZSÉGES időtöltés Szlovéniában nem csak egy pohár, gyógyító ásványvíz megivását jelenti.
A szlovén egészségközpontok és gyógyfürdők széles kínálattal állnak a turisták rendelkezésére. Mint peldaul ellazító, melegvizes termálmedencékkel és Aquaparkokkal varjunk vendegeinket.
Vagy akár csendes, nyugtató hatású gyógyfürdőkkel, amelyek ideális lehetőséget nyújtanak a vendégek számára arra, hogy törődjenek önmagukkal, lazítsanak és feltöltődjenek.
Most pedig beszéljünk egy kicsit Szlovénia konyhaművészetről.
Valószínűleg hallottak már Ana Roš-ról, a Netflix Chef’s Table című sorozatának sztárjáról, akit tavaly a világ legjobb női séfjének választottak.
Ő a kertből vagy a szomszédos erdőből beszerzett, természetes alapanyagokból készít különféle helyi ételeket. Íme a POTICA, egyik híres nemzeti ételünk, amelyet a pápa is megemlített, amikor Melania Trumppal találkozott.
Sokat beszéltem már a természet iránti szeretetünkről. A kultúra iránti szeretetünk azonban legalább ilyen fontos.
Tavaly és idén programunk témája a SZLOVÉN KULTÚRA.
SZLOVÉNIÁT a természet közelsége, a kultúra és az itt élő emberek teszik ÖTCSILLAGOS, zöld, aktív és egészséges élményeket kínáló úti céllá.

Talán ez az oka annak, hogy Szlovéniát csak szeretni lehet.
NAGYON KÖSZÖNÖM a figyelmüket!
Remélem érthető volt az előadásom, úgy is, hogy a magyar nem az anyanyelvem.”
A workshop befejezéseképpen egyórányi hajókázással (nyomatták le) a résztvevők a rengeteg információt, amelyet aztán a szolgáltatók, illetve az igénybevevők javára fogják/tudják hasznosítani Szlovénia szeretetének elmélyítése tárgyában.
Mert Szlovénia ZÖLD, AKTÍV és EGÉSZSÉGES – szeretni való ország!

Szerkesztette, a fotókat készítette: László Gyula

Forrás: EuroAstra
 

Nincsenek megjegyzések: