2018. október 10., szerda

„Mindannyian az idő menekülői vagyunk”




.

Bajnay Beáta és társulata bemutatóra készül. Zárványok, avagy a borostyán lét címen mutatja be Az Aldebaran Kompánia legújabb produkcióját október 12-én a Bethlen Téri Színházban. Az előadás, mely egyszerre több érzékszervre kíván egyidejűleg hatni, Szepes Mária A változatlanság hullámhossza című regénye alapján készült.


A koreográfus-rendező egy interjúban mesélt az előadás létrejöttéről:
„Tizenegy éve olvastam Szepes Mária A változatlanság hullámhossza című sci-fijét, ami nagy hatással volt rám, leginkább a gyógyító dráma, pszichodráma része, ami a vázát (gerincét) adja a regénynek. (…) Az előkészületi munka azonban az anyagi feltételek keskenységén elakadt. Tíz évig fiókban hevert. Azután tavaly nyáron felbukkant újra, Ábrahám Nóra hozta kezében a könyvet, hogy „csináljuk meg!” Együtt vágtunk bele, de végül egyedül fejezem be. Egy-egy ilyen alkotói folyamat, egy-egy élet, vagy életszakasz megélése, összegzése és lezárása. Mikroszkóp, ami alatt maga a téma, amivel az előadás foglalkozik, felerősödik, előhívódik közben, és ahogy bent, úgy kint is megjelenik. Bevilágít, kiéget és lúgoz minden feldolgozatlan érzést. Karma prés. Előhozza a félelmeket, rossz emlékeket, megéléseket és egyben fel is ajánlja azok megoldását.
(…)
Azt gondolom mindenki volt már nehéz döntési helyzetben, hátrált már vissza a végső megoldás előtt, ragadt a holtponton vagy rettent vissza a cselekvéstől a fordulópont közeledével. Mindannyian az idő menekülői vagyunk.”

A társulat ajánlója:
Vajon van-e hatásunk mások életére? Hatalmunkban áll-e mások életét megváltoztatni? És a sajátunkon van-e elég bátorságunk a kényszerű szembesülés után változtatni? Egyáltalán vezet ez bárhova, vagy minden csak törvényszerűen ismétli magát, miután körbeért?
Többek között ezeket a kérdéseket feszegeti az előadás a néptánc és a flamenco szenvedélyes őselmeit alapul véve.

Előadók:
Férfi: Kiss Gergely – Pekka
Anya: Bucsás Györgyi Anikó
Feleség: Urbán Henriett
Szerető: Gether-Tóth Márta
Lány: Mórocz Eszter

Jelmez: Bencsik Andi, Fotó, videó: Molnár Beatrix
Grafika: Szafner Beáta, Visual: Kara Dávid és Skribek Anikó (Makró)
Fény és hang: Budai Géza, Dramaturg: Mészáros Csilla
Koreográfus: Bajnay Beáta és a táncosok
Rendező: Bajnay Beáta

Támogatók:
Bajnay Ibolya kineziológus, Chandani Hastánc és Mozgásstúdió, Műhely Alapítvány, Oktogon Tánc Centrum, Szepes Mária Alapítvány
Együttműködő partner: Mandorla Eszencia – Marosvölgyi Anita, Emri Dóra
Külön köszönet: Ábrahám Nóra, Békéscsabai Jókai Színház, Kovács Mónika, Szilágyi Eszter

Az Aldebaran Kompánia Bajnay Beáta vezetésével tevékenykedik 2005 óta különböző formákban, legyen az színpadi táncos rendezvény, táncszínházi előadás vagy koncert. Ő magára leginkább flamenco táncosként tekint, de foglalkozott kortárs- és versenytánccal is. Az önálló, általa koreografált előadásaival (Fabula Rasa, Tükör rezgés) felléptek többek között a II. Zágrábi Flamenco Fesztiválon, a Bethlen Téri Színházban és a békéscsabai Jókai Színházban is. A Caminando flamenco zenekari felállással koncerteztek többek között az A38 hajón is.

2018. október 12. 19:00
Zárványok, avagy a borostyán lét
Bethlen Téri Színház
1071 Budapest, Bethlen tér 3.



Nincsenek megjegyzések: